Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται στις 23 Μαΐου

Δείτε επίσης

Ένα από τα πιο εντυπωσιακά ερπετά, που μάλλον… δε γνωρίζεις ότι είναι ερπετό είναι η χελώνα. Η Παγκόσμια Ημέρα Χελώνας γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 23 Μαΐου. Πρόκειται για μία εκδήλωση που ξεκίνησε από τις ΗΠΑ και αποκτά χρόνο με το χρόνο παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Η χελώνα είναι ένα από τα ζώα του πλανήτη μας που αντιμετωπίζει πολλές δυσκολίες και απειλείται με εξαφάνιση. Στην Ελλάδα, οι πιο γνωστές χελώνες είναι οι θαλάσσιες «Καρέτα-Καρέτα». Στη χώρα μας ωοτοκεί ο μεγαλύτερος πληθυσμός της Μεσογείου και βρίσκεται υπό την απειλή της ανθρώπινης δραστηριότητας.

Την προστασία των θαλάσσιων χελωνών στην Ελλάδα έχει αναλάβει εδώ και 25 χρόνια η μη κυβερνητική οργάνωση «Αρχέλων». Η οργάνωση αυτή λειτουργεί με εθελοντές από όλο τον κόσμο και οργανώνει προγράμματα στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας των χελωνών. Οι παραλίες αυτές βρίσκονται σε Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Τα προγράμματα αυτά έχουν ως σκοπό τη μελέτη και τη προστασία των θαλάσσιων χελωνών «Καρέτα- Καρέτα».

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας ΑΡΧΕΛΩΝ, ιδρύθηκε το 1983 και είναι μη-κερδοσκοπικό σωματείο με αντικείμενο τη μελέτη και προστασία των θαλάσσιων χελωνών και των βιοτόπων τους, τη διαχείριση των παράκτιων οικοσυστημάτων στις σημαντικότερες παραλίες ωοτοκίας της Καρέττα στη χώρα μας, την περίθαλψη τραυματισμένων και άρρωστων χελωνών καθώς και την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Οι δραστηριότητες του Συλλόγου ΑΡΧΕΛΩΝ περιλαμβάνουν

 • Συστηματική καταγραφή της αναπαραγωγικής δραστηριότητας της θαλάσσιας χελώνας Καρέττα, εφαρμογή μέτρων προστασίας και προτάσεων διαχείρισης και ευαισθητοποίηση του κοινού στις σημαντικότερες περιοχές ωοτοκίας της (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) από το 1983.
 • Περίθαλψη τραυματισμένων θαλάσσιων χελωνών στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής και λειτουργία Δικτύου Διάσωσης στην παράκτια Ελλάδα.
 • Συλλογή στοιχείων και συμμετοχή σε έρευνες και πιλοτικές δράσεις διαχείρισης και αποκατάστασης βιοτόπων καθώς και σε δράσεις προστασίας στη θάλασσα.
 • Δράσεις ευαισθητοποίησης του κοινού και περιβαλλοντικής αγωγής.

Όλα τα προγράμματα διεξάγονται με τη συνεργασία των αρμόδιων Υπουργείων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αλιευτικών συλλόγων, κατοίκων της περιοχής και άλλων περιβαλλοντικών οργανώσεων. Ο ΑΡΧΕΛΩΝ επίσης συμμετέχει και συνεισφέρει στην εκπόνηση έργων εθνικής ή κοινοτικής συγχρηματοδότησης.

Οι δράσεις του ΑΡΧΕΛΩΝ βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στην εθελοντική προσφορά στα προγράμματα. Πάνω από 500 εθελοντές από όλο τον κόσμο συμμετέχουν στα προγράμματα για την προστασία των παραλιών ωοτοκίας και τη λειτουργία του Κέντρου Διάσωσης.

Συγκεκριμένα με τη βοήθεια εθελοντών :

 • Παρακολουθούνται κάθε χρόνο συστηματικά 75 χιλιόμετρα παραλιών και προστατεύονται περισσότερες από 2.500 φωλιές και μαρκάρονται περίπου 300 χελώνες.
 • Περιθάλπονται στο Κέντρο Διάσωσης στη Γλυφάδα Αττικής, περίπου 50 θαλάσσιες χελώνες ετησίως, οι οποίες μετά την αποθεραπεία τους απελευθερώνονται στο φυσικό τους περιβάλλον.
 • Λειτουργεί το Εθνικό Δίκτυο Διάσωσης και πραγματοποιούνται συνεργασίες με αλιείς και λιμεναρχεία για τη μείωση της θνησιμότητας των θαλάσσιων χελωνών.
 • Πραγματοποιούνται δράσεις για την προστασία και διαχείριση παράκτιων οικοσυστημάτων, όπως αποκαταστάσεις αμμόλοφων, καθώς και για την παρακολούθηση των μετακινήσεων των χελωνών μέσω δορυφορικών πομπών.
 • Λειτουργούν τρεις Περιβαλλοντικοί Σταθμοί και δέκα εποχικοί Σταθμοί Ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη.
 • Ενημερώνονται κάθε χρόνο περισσότεροι από 12.000 μαθητές μέσω των προγραμμάτων Περιβαλλοντικής Αγωγής που διεξάγει ο Σύλλογος και 100.000 Έλληνες και αλλοδαποί επισκέπτες στις παραλίες ωοτοκίας και το Κέντρο Διάσωσης.

Η οργάνωση διατηρεί από το 1994 «νοσοκομείο» θαλάσσιων χελωνών στη Γλυφάδα. Το νοσοκομείο αυτό βοηθάει στην περίθαλψη και την επανένταξή των χελωνών στο φυσικό τους περιβάλλον. Το Κέντρο είναι ανοιχτό για το κοινό τα Σαββατοκύριακα από τις 11 π.μ. έως τις 5 μ.μ. (εκτός Αυγούστου).

ΤΙ ΜΠΟΡΕΙΣ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ

Οι παραλίες χρειάζεται να παραμείνουν καθαρές από πλαστικά και άλλα σκουπίδια.

 • Μην πετάς πλαστικά ή νάιλον αντικείμενα στη θάλασσα. Μπορούν να προκαλέσουν το θάνατο στις χελώνες, που τα καταπίνουν καθώς νομίζουν ότι είναι μέδουσες, που αποτελούν τη βασική τροφή τους.
 • Αν είσαι επισκέπτης σε παραλία ωοτοκίας θα πρέπει να ακολουθήσεις τις γενικές οδηγίες για τους επισκέπτες προσεκτικά.
 • Σε περίπτωση τραυματισμένης ή νεκρής χελώνας τηλεφώνησε στο Δίκτυο Διάσωσης του ΑΡΧΕΛΩΝ Tηλ:210 8944 444 και 6941 511 511 για να λάβεις τις αναγκαίες οδηγίες. Στείλε τις πληροφορίες σου με e-mail: rescue@archelon.gr.
 • Σε περίπτωση που βρεις φωλιά ή χελωνάκια μπορείς να τηλεφωνήσεις στον ΑΡΧΕΛΩΝ Τηλ: +30 6932 640 949 και να στείλεις τα στοιχεία σου με e-mail: education@archelon.gr, για να λάβεις οδηγίες και πληροφορίες. Δες επίσης τις σχετικές οδηγίες.
 • Γίνε εθελοντής του ΑΡΧΕΛΩΝ κατά την περίοδο ωοτοκίας της θαλάσσιας χελώνας στα προγράμματα (Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη) ή στο Κέντρο Διάσωσης Θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα.
 • Γίνε μέλος του Δικτύου Διάσωσης. Για περισσότερες πληροφορίες τηλεφώνησε στο 210 8944 444.
 • Γίνε Υποστηρικτής του ΑΡΧΕΛΩΝ, κάνοντας αγορές από το e-shop, δωρεές και χορηγίες.
 • Υιοθέτησε συμβολικά ένα χελωνάκι, μια μητέρα Καρέττα, μια φωλιά ή μία τραυματισμένη χελώνα.
 • Μπορείς να επισκεφθείς το Κέντρο Διάσωσης θαλάσσιων Χελωνών στη Γλυφάδα (3η Μαρίνα Γλυφάδας, πίσω από τη στάση του ΤΡΑΜ «Παλαιό Δημαρχείο»).

Δείτε:

Εθελοντική εργασία για την προστασία της θαλάσσιας χελώνας

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -