ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Η συγκινητική ιστορία της 16χρονης μπαλαρίνας χωρίς χέρια

Η 16χρονη μπαλαρίνα, Βιτόρια Μπουένο, μπορεί να γεννήθηκε χωρίς χέρια, αλλά έχει τεράστιο πείσμα και απέραντη αγάπη για τη ζωή και τον χορό.

Όταν η μητέρα της Βιτόρια την πήγε στο πρώτο μάθημα μπαλέτου, ανησυχούσε για το αν η πεντάχρονη κόρη της θα κατάφερνε να προσαρμοστεί. Έχοντας γεννηθεί χωρίς χέρια, το όνειρο της Μπουένο να γίνει χορεύτρια φάνταζε οδυνηρά μη ρεαλιστικό, ειδικά σε μια μικρή πόλη της Βραζιλίας, όπου η αναπηρία της προκαλούσε την περιέργεια των άλλων.

«Ο κόσμος σχημάτιζε ουρές έξω από το σπίτι για να τη δει. Σήκωναν τα μανίκια της για να κοιτάξουν», λέει η μητέρα της, Βάντα, που δεν μπορεί να ξεχάσει την έλλειψη ευαισθησίας των συμπολιτών της.

Όμως, η Μπουένο, 16 ετών σήμερα, είναι επικεντρωμένη στις πιρουέτες της και σε άλλες τεχνικές προκλήσεις της τέχνης της. Εκτός, άλλωστε, του μπαλέτου, χορεύει, επίσης, τζαζ και κλακέτες. Τώρα πια, παρακολουθεί τακτικά τα μαθήματα στην ακαδημία μπαλέτου, στην πόλη της, στην πολιτεία Μίνας Ζεράις. Χάρη στο ταλέντο της, εξάλλου, έχει αναδειχθεί σε αστέρι των μέσων κοινωνικής δικτύωσης και αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς.«Για εμένα, τα χέρια είναι απλά μια λεπτομέρεια. Ακολουθώ με τα μάτια μου, σαν να βρίσκονταν εκεί», λέει η ίδια, στο θέατρο όπου δίνει παραστάσεις.

Όταν την παρακολουθεί κανείς να κινείται με άνεση στην ξύλινη σκηνή, σε απόλυτο συγχρονισμό με τις συναδέλφους της, είναι πολύ εύκολο να ξεχάσει ότι χορεύει χωρίς χέρια. «Δεν νιώθω ότι τα χρειάζομαι καθόλου», σημειώνει.

Η Βιτόρια Μπουένο ξεκίνησε το μπαλέτο έπειτα από συμβουλή του ψυχοθεραπευτή της, που αντιλήφθηκε ότι η μικρή θα κατάφερνε να χορέψει.Πέραν της εκπλήρωσης ενός ονείρου, η δύναμη και η ευκαμψία που απέκτησε μέσω του χορού αποδείχθηκαν κρίσιμες για την Μπουένο, η οποία κάνει τα πάντα, από το να βουρτσίζει τα δόντια της έως να διαλέγει προϊόντα από το σούπερ μάρκετ, με τα πόδια της.

«Υπάρχουν πράγματα που κάνει με τα πόδια της, τα οποία εγώ δεν μπορώ να κάνω με τα χέρια μου», λέει ο πατριός της, Χοσέ Κάρλος Περέιρα.

Η Βιτόρια χαίρεται που αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για άλλους. «Είμαστε περισσότερα από τις αναπηρίες μας, επομένως πρέπει να κυνηγάμε τα όνειρά μας», είναι το μήνυμα που στέλνει, χαμογελώντας πλατιά.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button