ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΠΡΟΣΩΠΑ

Ιάκωβος Τσούνης: Η Βουλή τίμησε τον εθνικό μας ευεργέτη!

Ο νεότερος βετεράνος του Β παγκοσμίου πολέμου, με διεθνή αναγνώριση, 97χρονος σήμερα εφοπλιστής Ιάκωβος Τσούνης δώρισε όλη την περιουσία του (23 εκατ. ευρώ, 60 αποβατικά πλοία κ.ά) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

Ένα μεγάλο «ευχαριστώ» είπαν τα κόμματα της Βουλής στον 97χρονο Ιάκωβο Τσούνη , τον νεότερο βετεράνο του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου, ο οποίος εν ζωή έδωσε όλη την περιουσία του (23 εκατ. ευρώ, 60 αποβατικά πλοία κ.ά) στις Ένοπλες Δυνάμεις.

« Αφοσιωμένο πατριώτη και συνεπή αρωγό των Ενόπλων Δυνάμεων» χαρακτήρισε τον εθνικό μας ευεργέτη ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης , προσθέτοντας  ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις πρέπει να του αποδώσουν τις μέγιστες τιμές για αυτή τη διαχρονική προσφορά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Χρήστος Μπουκώρος τόνισε μεταξύ άλλων πως «αισθάνομαι την ανάγκη σήμερα – πιστεύω ότι ερμηνεύω και τα αισθήματα όλων των συναδέλφων – κυρίως από την πλευρά της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας, να απευθύνω εγκάρδιες, θερμότατες, ειλικρινέστατες ευχές σε αυτόν τον άνθρωπο που δωρίζει όλη την περιουσία του στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας, σε μία εποχή που ο ευρύτερος γεωπολιτικός μας χώρος καταγράφει συνεχόμενες αναταράξεις και απειλές. Ευχόμαστε σήμερα, από το ναό της Δημοκρατίας, να βρει και άλλους άξιους μιμητές».

Η κοινοβουλευτική εκπρόσωπος του ΜέΡΑ 25 Φωτεινή Μπακαδήμα σημείωσε ότι «πράγματι είναι μία ιδιαίτερα συγκινητική δωρεά, μία συγκινητική κίνηση». Ανέφερε ακόμη ότι «οφείλουμε όλοι να ευχαριστήσουμε αυτόν τον άνθρωπο γιατί άφησε όλη του την περιουσία, και μάλιστα ενώ είναι εν ζωή, στο ελληνικό δημόσιο» και εξέφρασε την ελπίδα «να γίνει παράδειγμα και για άλλους εφοπλιστές, επιχειρηματίες και μέλη της ελληνικής ολιγαρχίας».

Ιάκωβος Τσούνης

Ο  Ιάκωβος Τσούνης γεννήθηκε στην Πάτρα και είναι απόγονος των Λονταίων και Πετμεζαίων, πολεμιστών της Ελληνικής Επανάστασης του 1821. Είναι ο νεότερος βετεράνος του Β παγκοσμίου πολέμου, αφού σε ηλικία 16 ετών κατετάγη εθελοντής και πολέμησε στα ελληνοαλβανικά σύνορα. Από νεαρά ηλικία εργάστηκε ως εκτελωνιστής, αλλά αργότερα μετεπήδησε στον εφοπλιστικό τομέα.

Η προσφορά του στις ΕΔ ήταν:

Εξήντα αποβατικά σκάφη της Ζ ΜΑΚ.

Πλήρης ανακαίνιση 29 κλινών της κλινικής 68 του 401 ΓΣΝΑ.

Αγορά ανταλλακτικών διά τα τεθωρακισμένα των ακριτικών μονάδων του Έβρου.

Αγορά υπερσύγχρονων καμερών νυχτερινής όρασης.

Μεγάλη δωρεά, που προορίζεται για το εξοπλιστικό πρόγραμμα.

Συνεισφορά στην αποκατάσταση ιστορικής εκκλησίας στο Καστελόριζο.

Πλήρη ανακαίνιση του τμήματος επειγόντων περιστατικών του ΓΣΝΑ.

Ανακαίνιση κλινικών 417 ΝΙΜΤΣ κ.λπ.

Για τη συνολική προσφορά του στην πατρίδα, το 2018 έλαβε τη Διαμνημόνευση του Αστέρα Αξίας και Τιμής και τον Απρίλιο του 2020 του απονεμήθηκε με Προεδρικό Διάταγμα η ιδιότητα του Εφέδρου Αξιωματικού, βαθμού Υποστρατήγου επί τιμή.  Με πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου Αρχηγών Γενικών Επιτελείων και πρόταση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, η Πρόεδρος της Δημοκρατίας του απένειμε το βαθμό του Υποστρατήγου επί τιμή.

Η απονομή του βαθμού του Υποστρατήγου επί τιμή είναι μία εξαιρετικά σπάνια και ιδιαίτερη τιμητική διάκριση των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων σε πρόσωπα υψηλού κύρους, σε αναγνώριση υπηρεσιών τους προς αυτές και την Πατρίδα.

 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button