ΖΩΑ

Ίδρυση καταφύγιων αδέσποτων ζώων: Ικανοποίηση από τα ζωοφιλικά σωματεία

H Συνομοσπονδία Ζωοφιλικών Σωματείων Ελλάδος με ανακοίνωση της εκφράζει δημόσια την ικανοποίηση για την επαναφορά της δυνατότητας ίδρυσης καταφυγίων αδέσποτων ζώων σε χορτολιβαδικές και δασικές εκτάσεις, με το σχέδιο νόμου του ΥΠΑΑΤ για την απλοποίηση των διαδικασιών.

Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992), και μνημονεύονται και στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και αποτελούν χώροι προσωρινής διαμονής με σκοπό την κτηνιατρική περίθαλψη.

Όπως επισημαίνουν στην ανακοίνωση τους, η δυνατότητα αυτή υπήρχε από το 1979 μέχρι και το 2014 και η εκ παραδρομής κατάργησή της ήταν μια εσφαλμένη κίνηση: «Για τον λόγο αυτό ως φορέας, όλα αυτά τα χρόνια με συνέπεια και συνέχεια επιδιώξαμε την επαναφορά της. Διευκρινίζεται ότι η δυνατότητα αυτή αποτελεί και ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ, όπως αυτό αποτυπώθηκε πρόσφατα με σχετική απόφαση του ΔΣ, άλλα και των πολιτικών κόμματων όπως αποτυπώθηκε με τις κατατεθειμένες  σχετικές ερωτήσεις  στην Βουλή.

Με την επαναφορά της διάταξης αυτής, πολλοί Δήμοι ανά την Επικράτεια οι οποίοι αδυνατούσαν να αξιοποιήσουν κατάλληλους χώρους για την ίδρυση και λειτουργία καταφυγίων αδέσποτων ζώων, κάτι που δημιουργούσε και πρόβλημα στην απορρόφηση της χρηματοδότησης από το πρόγραμμα «Φιλόδημος» του Υπουργείου Εσωτερικών, πλέον μπορούν, σε συνδυασμό με την χρηματοδότηση από το πρόγραμμα «Αντώνης Τρίτσης», να κάνουν χρήση αυτής της ρύθμισης.»

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Παράλληλα όπως επισημαίνουν, δύναται πλέον να παραχωρηθεί σε ενδιαφερόμενους δήμους η εγκατάσταση καταφύγιου αδέσποτων ζώων, η οποία ιδρύθηκε και κατασκευάστηκε σε δασική έκταση στην θέση πάτημα στο Ασπρόπυργο το 1985, και όλα αυτά τα χρόνια παραμένει αναξιοποίητη και εγκαταλειμμένη.

Τα καταφύγια ορίζονται από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία των Ζώων Συντροφιάς (η οποία έχει κυρωθεί με τον ν.2017/1992), και μνημονεύονται και στις κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων και αποτελούν χώροι προσωρινής διαμονής με σκοπό την  κτηνιατρική περίθαλψη.

«Η ελληνική πολιτεία δείχνει σημάδια ότι αντιλαμβάνεται την σοβαρότητα του θέματος και λαμβάνει κάποιες πρωτοβουλίες ώστε η χώρα μας, ως έχει υποχρέωση, να τηρήσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των ζώων και τις  κατευθυντήριες οδηγίες του Παγκόσμιου Οργανισμού για την Υγεία των Ζώων, με τελικό σκοπό τον περιορισμό του αριθμού των αδέσποτων ζώων, αλλά και την προστασία τους από κινδύνους και συμφέροντα», καταλήγει η συνομοσπονδία στην ανακοίνωση της.

⇒Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook και μείνετε ενημερωμένοι για όλα τα καλά νέα των ημερών από το πρώτο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

 

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button