Κ. Κυράτσος: Τα παράλογα του ΜΕΜΟ – Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και τα εμπόδια

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

“Άστραψε και βρόντηξε” ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος (ΣΕΕΑΕ) κ. Κωνσταντίνος Κυράτσος στο Κανάλι Ένα 90,4 FM και την εκπομπή «Από Σαράντα Κύματα».

Οι έμποροι αυτοκινήτων δοκιμάζουν τα όρια τους, τη στιγμή που και οι καταναλωτές έρχονται αντιμέτωποι όλο και πιο συχνά τον τελευταίο καιρό με φαινόμενα εξαπάτησης.

Ο Πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ Κ. Κυράτσος επεσήμανε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα από το Κράτος στους εμπόρους μεταχειρισμένων αυτοκινήτων και να στηριχθεί ο κλάδος, για να μπορεί ο κάθε επιχειρηματίας να κάνει σωστά τη δουλειά του και να θωρακιστεί η αγορά, ώστε να μην εισχωρούν επιτήδειοι που προσπαθούν να παραπλανήσουν τους καταναλωτές με ανύπαρκτα αυτοκίνητα αποσπώντας τους προκαταβολές ή ιδιώτες που κάνουν παρεμπόριο με αυτοκίνητα. 

Αντίθετα, μέχρι στιγμής ο κ. Κυράτσος υποστήριξε ότι υπάρχουν αντικίνητρα, εμπόδια, “τρικλοποδιές’ και γραφειοκρατία στον κλάδο του μεταχειρισμένου αυτοκινήτου που οδηγούν στη συρρίκνωση του και στη σταδιακή εξόντωσή του.

Κ. Κυράτσος: Τα παράλογα του ΜΕΜΟ - Η αγορά μεταχειρισμένου αυτοκινήτου και τα εμπόδια

Επανειλημμένως ο Σύνδεσμος Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος έχει πραγματοποιήσει συναντήσεις με τους αρμόδιους κρατικούς λειτουργούς και παράλληλα έχει στείλει εγγράφως επιστολές ζητώντας απαντήσεις από το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών.

“Ποιος είναι ο σκοπός του ΜΕΜΟ (Μητρώο Εισαγόμενων Μεταχειρισμένων Οχημάτων), ποια η χρησιμότητά του, γιατί να υπάρχει Μητρώο μόνο για τα εισαγόμενα μεταχειρισμένα; Δεν έχουμε λάβει καμία απολύτως απάντηση σε καμία μας ερώτηση. Αν είναι για στατιστικούς λόγους γιατί να υπάρχει πρόστιμο στη μη καταχώρηση των αυτοκινήτων και γιατί να μην καταγραφούν όλα τα αυτοκίνητα που κυκλοφορούν. Δεν κυκλοφορεί μόνο το εισαγόμενο αυτοκίνητο στην Ελλάδα. Και το εισαγόμενο υποτίθεται ότι ελέγχεται από το Υπουργείο Μεταφορών όταν καταθέτει τα χαρτιά ο έμπορος για να βγάλει πινακίδες. ΑΝ κάτι είναι λάθος ή πλαστό γιατί το Υπουργείο δίνει πινακίδες; Και αφού έχει καταχωρηθεί γιατί πρέπει ο έμπορος να μπει σε μια γραφειοκρατική διαδικασία και να το καταχωρήσει και στην πλατφόρμα του ΜΕΜΟ με μια σειρά χαρτιά που πρέπει να ανεβάσει;” καταγγέλλει ο κ. Κυράτσος.

“Και το πρόβλημα είναι ότι αν κάποιος ξεχάσει να το καταχωρήσει στο ΜΕΜΟ ή κάνει κάτι λάθος κατά τη διαδικασία καταχώρησης, η οποία έχει περιθώριο 20 μέρες, τότε τα πρόστιμα είναι υπέρογκα. 100 ευρω τη μέρα για 1 ως 30 μέρες μη καταχώρησης, 200 ευρώ τη μέρα για 30 ως 180 μέρες μη καταχώρησης! Πρόστιμο δηλ που αγγίζει τις 36.000 ευρώ! Και το παράλογο είναι ότι εάν περάσει αυτό το περιθώριο , πχ μετά από 1 χρόνο μη καταχώρησης στο ΜΕΜΟ το πρόστιμο είναι απλά 1.000 ευρώ!!!” δηλώνει ο Πρόεδρος του ΣΕΕΑΕ.

Σύμφωνα με πληροφορίες από τους εμπόρους αυτοκινήτων, το Υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών έχει ξεκινήσει ήδη να αποστέλλει τα βεβαιωμένα ποσά των προστίμων στους κατόχους των εισαγόμενων μεταχειρισμένων αυτοκινήτων. Σε κάποιες περιπτώσεις τα πρόστιμα ξεπερνούν τις 20.000 ευρώ για καθυστερημένη ανάρτηση των εγγράφων στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΜΕΜΟ ενώ η συντριπτική πλειοψηφία των προστίμων κυμαίνεται μεταξύ 500 έως 2.000 ευρώ.

Ο Σύνδεσμος Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος έχει κάνει καταγγελία στην Ευρωπαϊκή Ένωση καθώς η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που συμβαίνουν όσα καταγγέλλει, παράλληλα με τα “χαράτσια” που έχουν επιβληθεί στην εισαγωγή αυτοκινήτων μοντέλων του 2016 και πίσω. 

Όπως λέει ο κ. Κυράτσος η χώρα μας βρίσκεται ένα βήμα πριν τη καταδίκη της από την Ευρωπαϊκή Ένωση επισημαίνοντας παράλληλα ότι έχουμε το γηραιότερο στόλο στην Ευρώπη. Η Ελλάδα είναι η τελευταία στη λίστα καθώς διαθέτουμε τα παλαιότερα αυτοκίνητα κι αυτό είναι επικίνδυνο. Πρέπει να δοθούν κίνητρα ώστε να μπορεί ο πολίτης να αλλάξει το αυτοκίνητο του με ένα πιο καινούριο μεταχειρισμένο, εάν δεν έχει την οικονομική δυνατότητα να αγοράσει καινούριο.

Ο κ. Κυράτσος μίλησε ακόμη για τα ηλεκτροκίνητα οχήματα, για τον τρόπο που μπορούν να προστατευτούν οι πολίτες από επιτήδειους που παριστάνουν τους εμπόρους αυτοκινήτων και εξαπατούν τον κόσμο και για τα επόμενα βήματα του Συνδέσμου με στόχο την προστασία του κλάδου εγχώριων και εισαγόμενων αυτοκινήτων.

Σε κάθε περίπτωση, οι υποψήφιοι αγοραστές θα πρέπει να ξέρουν ότι τα ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΕΕΑΕ έχουν σε εμφανές σημείο στο κατάστημά τους το ΣΗΜΑ ΤΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ που υποδηλώνει και την αξιοπιστία του εμπόρου. 

Κωνσταντίνος Κυράτσος ΣΕΕΑΕ Σύνδεσμος Εμπόρων Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος
Ο Κωνσταντίνος Κυράτσος Πρόεδρος ΣΕΕΑΕ – Σύνδεσμος Εμπόρων & Εισαγωγέων Αυτοκινήτων Ελλάδος και επάνω το ΣΗΜΑ του Συνδέσμου

Ακούστε αναλυτικά όλα όσα είπε ο Κωνσταντίνος Κυράτσος στο Ραδιοφωνικό σταθμό ΚΑΝΑΛΙ ΕΝΑ 90.4 FM και τη δημοσιογράφο Χρύσα Σαραντοπούλου:

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -