ΠΑΙΔΙ

Κατάργηση κράτησης ανηλίκων στα αστυνομικά τμήματα

Με ευρεία στήριξη από τη ΝΔ, τον ΣΥΡΙΖΑ, το Κίνημα Αλλαγής, το ΚΚΕ και το ΜέΡα 25 (κατά ψήφισε η Ελληνική Λύση) η Βουλή αποφάσισε την κατάργηση, μετά από 21 χρόνια, της ντροπιαστικής για τη χώρα, κράτησης των ασυνόδευτων ανηλίκων σε αστυνομικά τμήματα.

  • Το μέτρο αυτό έχει επιφέρει σκληρή διεθνή κριτική από το Συμβούλιο της Ευρώπης στη χώρα μας ήδη από το 2001 και δυστυχώς προσφυγές και καταδικαστικές αποφάσεις.
  • Σε συνεργασία με την Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου επεξεργάζεται έναν εθνικό μηχανισμό για τον εντοπισμό, την ταυτοποίηση και την παραπομπή των ασυνόδευτων ανηλίκων, ειδικά εκείνων που μπαίνουν από την περιοχή του Έβρου καθώς, είναι εκείνοι οι οποίοι παραμένουν “αόρατοι”, χωρίς έγγραφα, εύκολη λεία σε κάθε είδους εκμετάλλευση και ήταν αυτοί που συνήθως κατέληγαν στα αστυνομικά τμήματα για προστατευτική φύλαξη.
  • Στις 31.03.2020 καταγράφονταν 331 ασυνόδευτοι ανήλικοι υπό προστατευτική φύλαξη και στις 14.11.2020 ο αριθμός των ασυνόδευτων παιδιών σε συνθήκες κράτησης είναι μηδενικός, καθώς μεταφέρθηκαν όλα τα ασυνόδευτα ανήλικα που παρέμεναν σε αστυνομικά τμήματα σε όλη την Ελλάδα, σε δομές προσωρινής φιλοξενίας.
  • Το Υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου έχει ήδη αυξήσει τη δυναμικότητα των θέσεων μακροχρόνιας φιλοξενίας κατά 40%, η αύξηση θα αγγίξει το 85% τους επόμενους μήνεςενώ με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και με την υποστήριξη διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, υλοποιείται Πρόγραμμα Εθελοντικής Μετεγκατάστασης ασυνόδευτων ανηλίκων από την Ελλάδα σε άλλα κράτη, στο πλαίσιο του οποίου φέτος έχουν αναχωρήσει 521 και ως τον Απρίλιο θα ταξιδέψουν άλλα 1036.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Πασχαλινός Διαγωνισμός! Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα

Το BestNews.gr σε συνεργασία με τον Φιλανθρωπικό Οργανισμό Σκοπός Ζωής και τη Ξανθή Γκούβρα Παπαδημητρίου, επ’ ευκαιρία του ΠΑΣΧΑΛΙΝΟΥ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟΥ BAZAAR τους που είναι σε εξέλιξη, σας κάνουμε δώρο ένα Συλλεκτικό χειροποίητο σετ λαμπάδα Vintage!

Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button