ΖΩΑ

Κίνα: Εκτός λίστας «απειλούμενων ειδών» τα γιγάντια πάντα

Τα γιγάντια πάντα δεν καταχωρούνται πλέον στη λίστα των απειλούμενων ειδών. Ωστόσο, πως τα ασπρόμαυρα θηλαστικά παραμένουν ακόμα ευάλωτα.

Η θέση τους στο σύστημα ταξινόμησης επικινδυνότητας υποβαθμίστηκε, καθώς ο πληθυσμός των πάντα στη φύση έφτασε τα 1.800 άτομα. 

Σύμφωνα με ειδικούς, η χώρα κατόρθωσε να σώσει το σήμα κατατεθέν της κινεζικής πανίδας μετά από μακροπρόθεσμα προγράμματα προστασίας. Όπως εξηγούν, η επιτυχία αυτή οφείλεται εν πολλοίς στην επέκταση, ανασύσταση και εκ νέου εποικισμό των δασών μπαμπού, το οποίο αποτελεί το 99% της διατροφής των πάντα και χωρίς το οποίο το πιθανότερο θα ήταν να λιμοκτονήσουν έως θανάτου.

Η εξέλιξη αυτή «αντανακλά τις βελτιωμένες συνθήκες ζωής των πάντα και τις προσπάθειες της Κίνας για αναβάθμιση των οικοσυστημάτων τους» ανέφερε σε συνέντευξη Τύπου ο Κουί Σουχόνγκ, επικεφαλής του αρμόδιου τμήματος προστασίας του υπουργείου Οικολογίας και Περιβάλλοντος. Το 2016, η Παγκόσμια Ένωση Προστασίας της Φύσης (IUCN) που εδρεύει στην Ελβετία, αφαίρεσε τα γιγάντια πάντα από τη λίστα των απειλούμενων ειδών, κατατάσσοντάς το στα «ευάλωτα», κάτι που είχε προκαλέσει την αντίδραση των Κινέζων αξιωματούχων καθώς, όπως υποστήριζαν εκείνοι, δημιουργούσε την εσφαλμένη πεποίθηση πως οι προσπάθειες προστασίας των πάντα μπορούσαν να χαλαρώσουν.

Η Κίνα θεωρεί τα γιγάντια πάντα της εθνικό θησαυρό, αξιοποιώντας τα μάλιστα και στις διπλωματικές της σχέσεις, προσφέροντάς τα ως δάνειο σε άλλες χώρες. Συγκεκριμένα, από τη δεκαετία του 1950, η Κίνα χρησιμοποιεί τα πάντα ως «διπλωματικό εργαλείο» διαμόρφωσης πολιτικών δεσμών με άλλες χώρες.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button