ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Κρήτη: Αγρότης έφτιαξε μηχάνημα που ραβδίζει ένα στρέμμα ελιές σε 20 λεπτά

Ένας αγρότης από την Κρήτη, ο Νίκος Στεφανάκης, έφτιαξε μηχάνημα με ένα χειριστή που χρειάζεται μόλις είκοσι λεπτά για το ράβδισμα από ένα στρέμμα ελιών.

Το μηχάνημά του είναι ένας ελαιοσυλλέκτης – ερπύστρια. Το συγκεκριμένο μηχάνημα είναι απόλυτα συμβατό, με τον ελαιώνα του. Δηλαδή, σχετίζεται και με τις εδαφικές, αλλά και με τις αμιγώς παραγωγικές. Απευθύνεται κατά κύριο λόγο στην «κορωνέικη» ποικιλία ελιάς, δηλαδή μια ελιά, με χαμηλά κλωνάρια και πυκνή φύτευση.

Πριν την τελική μορφή του μηχανήματος, ο κ. Στεφανάκης, είχε ξεκινήσει να στρώνει το έδαφος. Ο ίδιος είχε επαφές με ένα γεωπόνο στην Καβάλα ο οποίος είναι ιδιοκτήτης ενός φυτωρίου πατενταρισμένων ποικιλιών της εταιρείας «IRTA» της Ισπανίας.

Έχει να κάνει, με επιλεγμένους κλώνους από τρεις ποικιλίες λαδολιάς. Αυτοί μπορούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της πυκνής, καθώς και της πολύ πυκνής φύτευσης. Επίσης, τα συγκεκριμένα είδη επιτρέπουν τη μηχανική συγκομιδή, με τη χρήση over-the-row μηχανών.

Με την έλλειψη εργατικών χεριών, που εντείνεται χρόνο με το χρόνο, δεν αποκλείεται κι άλλοι παραγωγοί να στραφούν σε τέτοιες λύσεις.

Δείτε το βίντεο που κοινοποιήθηκε πριν από 4 χρόνια:

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button