Τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε με το αντηλιακό μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Αν και το «κεφάλαιο» αντηλιακό φαίνεται σαν μια σχετικά απλή διαδικασία, η λανθασμένη εφαρμογή του μπορεί να μας αφήσει πιο εκτεθειμένους από ό,τι αντιλαμβανόμαστε και να δημιουργήσει βλάβες και προβλήματα στην επιδερμίδα μας, που σίγουρα δεν επιθυμούμε.

Παρακάτω θα βρείτε πέντε από τα πιο συνηθισμένα λάθη που κάνουμε κατά την εφαρμογή του αντηλιακού, καθώς και πώς να τα αποφύγετε για επιπλέον προστασία του δέρματός σας.

Δεν φοράτε τη σωστή ποσότητα

Μελέτες δείχνουν, ότι οι περισσότεροι άνθρωποι εφαρμόζουν μόνο το ένα τέταρτο του ποσού που απαιτείται κατά την εφαρμογή του αντηλιακού στο δέρμα τους. Η εφαρμογή, για παράδειγμα, ενός αντηλιακού με δείκτη προστασίας 15 σημαίνει ότι λαμβάνετε πραγματικά έναν δείκτη προστασίας 8. Για να εξασφαλίσετε τη σωστή ποσότητα, μετρήστε μια γενναιόδωρη χούφτα για το σώμα σας και μια κηλίδα μεγέθους εικοσάλεπτου του ευρώ για να προστατεύσετε το πρόσωπό σας.

Δεν ανανεώνετε το αντηλιακό σε τακτά χρονικά διαστήματα

Κάθε αντηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται ξανά και ξανά. Ανεξάρτητα από το τι δείκτη έχουν -15 ή 50- όλες οι φόρμουλες (και οι ανθεκτικές στο νερό) υποβαθμίζονται σημαντικά μετά από δύο ώρες στον ήλιο και νωρίτερα από αυτό εάν έχετε μπει στο νερό ή έχετε ιδρώσει αρκετά. Όμως, η επανεφαρμογή του αντηλιακού δεν είναι σημαντική μόνο όταν χαλαρώνετε στην παραλία, αλλά και όταν οδηγείτε στην πόλη ή δουλεύετε στο γραφείο δίπλα σε παράθυρο.

Κοιτάτε μόνο τον δείκτη του αντηλιακού

Εκτός από τον δείκτη προστασίας αυτό στο οποίο πρέπει να δίνετε ιδιαίτερη σημασία όταν αγοράζετε το αντιηλιακό σας είναι οι λέξεις «ευρύ φάσμα». Αν δεν τις βλέπετε στη συσκευασία αυτό σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε προστασία τόσο από τις ακτίνες UVB (που καίνε και προκαλούν καρκίνο) όσο και από τις ακτίνες UVA (που διεισδύουν πιο βαθιά, προκαλούν καρκίνο και επιταχύνουν τη γήρανση του δέρματος). Αν και τα περισσότερα σύγχρονα αντηλιακά είναι ευρέως φάσματος, δεν ισχύει το ίδιο για τις κρέμες προσώπου με δείκτη προστασίας, καθώς και για κάποια καλλυντικά.

Το φοράτε πολύ αργά

Τα περισσότερα χημικά αντηλιακά πρέπει να εφαρμοστούν περίπου 30 λεπτά πριν την έκθεσή σας στον ήλιο, αναφέρει ο Steven Rotter, MD, πιστοποιημένος δερματολόγος στη Βιέννη και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Καρκίνου του Δέρματος. «Χρειάζεται τόσο πολύ για να ενεργοποιηθούν τα συστατικά και να αρχίσουν να απορροφούν τις ακτίνες UV». Αντίθετα, τα φυσικά αντηλιακά, με συστατικά όπως το οξείδιο του τιτανίου και το οξείδιο του ψευδαργύρου, λειτουργούν κατευθείαν από τη φιάλη, επειδή εμποδίζουν κυριολεκτικά τις ακτίνες UV λειτουργώντας σαν «πέτρινος τοίχος», οπότε υπάρχει μια ελάχιστη περίοδος ενεργοποίησης.

Πιστεύετε ότι αν έχετε σκούρο δέρμα είστε προφυλαγμένες

«Κάποιος με πολύ σκούρο δέρμα μπορεί να έχει ένα φυσικό δείκτη προστασίας μεταξύ 5 και 8». Ωστόσο, παρόλο που η επιπλέον μελανίνη μπορεί να ελαχιστοποιήσει τον κίνδυνο καψίματος ενός ατόμου, δεν το προστατεύει από τις ακτίνες UVA ή τον καρκίνο του δέρματος που μπορούν να προκαλέσουν. Επιπλέον, επειδή το δέρμα είναι πιο σκούρο δεν έχετε τον προφανή δείκτη εγκαύματος για να δείτε πότε έχετε υποστεί βλάβες από τον ήλιο και πότε όχι. Γι’ αυτό όλοι οι τύποι δέρματος, ανεξαρτήτως χρώματος, θα πρέπει να προστατεύονται από τον ήλιο καθημερινά με αντηλιακό.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -