ΕΛΛΑΔΑ

Λίμνη Κουρνά: Η λίμνη στην Κρήτη με το «φρέσκο νερό»

Μία από τις πιο γνωστές και όμορφες λίμνες της Ελλάδας είναι η λίμνη Κουρνά, που ξεχωρίζει για το «φρέσκο νερό» της. Η πανέμορφη λίμνη βρίσκεται στην Κρήτη και συγκεκριμένα μόλις τέσσερα χιλιόμετρα μακριά από τη Γεωργιούπολη στο νομό Χανίων.

Η λίμνη Κουρνά είναι η μοναδική λίμνη γλυκού νερού που υπάρχει στην Κρήτη. Πρόκειται για ένα σημείο απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς που σε καθηλώνει όλες τις εποχές του χρόνου. Αν πας μια φορά καλοκαίρι για παράδειγμα, θα δώσεις υπόσχεση ότι θα γυρίσεις σύντομα και το χειμώνα. Πώς δημιουργήθηκε όμως και ποια η ιστορία της;

Η λίμνη Κουρνά βρίσκεται σε μια τοποθεσία πυκνής βλάστησης γεμάτη με ελαιόδεντρα. Η μοναδική λίμνη με γλυκό νερό στην Κρήτη, λοιπόν, υπάρχει εδώ και εκατοντάδες χρόνια. Και πιο συγκεκριμένα από την αρχαιότητα. Το όνομά της ήταν Κορησία ενώ αργότερα το άλλαξαν σε Κορυνά, από την αραβική λέξη για τη λίμνη. Είναι μια μέτριου προς μικρού μεγέθους λίμνη έκτασης 16 στρεμμάτων ενώ το μέσο βάθος της είναι περίπου στα 25 μέτρα. Βρίσκεται 20 μέτρα περίπου ψηλότερα από τη θάλασσα και το σκηνικό εκεί σε γαληνεύει. Η λευκή άμμος πάντως που υπάρχει στις όχθες της σε κάνει να νιώθεις το καλοκαίρι ότι είσαι σε παραλία. Το χειμώνα το σκηνικό αλλάζει και γίνεται πιο άγριο αλλά και πάλι σαγηνευτικό.Το σημείο που έχει δημιουργηθεί αποτελεί βασικό παράγοντα για την ομορφιά της. Βρίσκεται σε ένα κοίλωμα ανάμεσα σε λόφους. Το τοπίο είναι άκρως χαλαρωτικό και αποτελεί ιδανικό προορισμό για μια απογευματινή βόλτα όλες τις εποχές του χρόνου. Αν βρεθείς στην περιοχή, αξίζει μια βόλτα στην λίμνη με το φρέσκο νερό έστω και μια φορά. Στη λίμνη Κουρνά υπάρχουν δυο πηγές στη Νοτιο-Ανατολική όχθη, από τις οποίες η μια είναι ορατή στο τέλος του καλοκαιριού, το Μάτι ή Αμάτι, όπως την αποκαλούν οι ντόπιοι. Η λίμνη τροφοδοτείται από τα νερά που κατεβάζουν τα γειτονικά βουνά και οι λόφοι, που τα πετρώματα της περιοχής διακόπτουν την υπόγεια ροή τους και δεν τους επιτρέπουν να συνεχίσουν την πορεία τους μέχρι τη θάλασσα.

Στη λίμνη, που αποτελεί σημαντικό υδροβιότοπο, υπάρχουν νερόκοτες και πάπιες, νερόφιδα, χέλια και ένα σπάνιο είδος δίχρωμης χελώνας, το οποίο έχει βούλες στο καβούκι της.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button