Μικρή πόλη στην Κροατία προσφέρει σπίτια έναντι 13 σεντς

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Πόλη στη βόρεια Κροατία δίνει για 13 σεντς σπίτια ώστε περισσότεροι άνθρωποι να εγκατασταθούν στην περιοχή Λεγκράντ. Η τιμή αυτή είναι απίστευτα χαμηλή καθώς δεν φθάνει ούτε το 1 ευρώ.

Είναι μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2018. Η μικρή πόλη, με περίπου 2.000 κατοίκους, κάποτε αποτελούσε το δεύτερο μεγαλύτερο πληθυσμιακό κέντρο της κροατικής επικράτειας. Συνορεύει με την Ουγγαρία και βλέπει συνεχώς τον πληθυσμό της να μειώνεται μετά την κατάρρευση της αυστροουγγρικής αυτοκρατορίας το 1918.

Τον Ιανουάριο, κυβερνητικοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν ότι έχουν έτοιμα για πώληση σπίτια, με μόλις 13 σεντς. Όμως, σε μία τόσο δελεαστική πρόταση δεν θα μπορούσε να μην υπάρχει και μία παγίδα.

Οι προδιαγραφές για τις αιτήσεις

Για να είναι επιλέξιμοι να αγοράσουν ένα από τα σπίτια αυτά, οι αιτούντες πρέπει να είναι κάτω των 45 ετών, σε έγγαμη σχέση ή σχέση εκτός γάμου και να μην έχουν ποινικό μητρώο. Επίσης, όποιος θέλει να μετακομίσει στο Λεγκράντ, δεν μπορεί να διαθέτει ήδη κάποιο ακίνητο, αν και οι αξιωματούχοι δεν έχουν διευκρινίσει εάν αυτό αφορά ακίνητα στην Κροατία ή οπουδήποτε αλλού στον κόσμο. Το πιο σημαντικό βέβαια είναι ότι πρέπει να δεσμευτούν ότι θα παραμείνουν τουλάχιστον για 15 χρόνια.

Τι άλλαξε από τότε

Το τοπικό κροατικό μέσο ενημέρωσης HRT ανέφερε ότι από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα το 2018, υπάρχουν περισσότερα παιδιά σήμερα απ’ ό,τι πριν από πέντε χρόνια, και ως αποτέλεσμα, χτίζουν ακόμη και έναν νέο παιδικό σταθμό.

«Έχουν πωληθεί συνολικά πέντε σπίτια έτοιμα για χρήση. Τρεις οικογένειες έχουν ήδη εγκατασταθεί, και αυτό που μας χαροποιεί είναι ότι και οι τρεις οικογένειες καλωσόρισαν ένα νέο μέλος κατά τη διάρκεια της μετακόμισής τους. Αυτό έχει αυξήσει τον αριθμό των παιδιών στον παιδικό σταθμό», είπε στο HRT ο Ivan Sabolić, δήμαρχος του Λεγκράντ.

Το 2021, η Legrad έβαλε προς πώληση 19 άδεια σπίτια και εγκαταλελειμμένα εργοτάξια στην τιμή του 1 κούνα, το νόμισμα της Κροατίας εκείνη την εποχή. Δεκαεπτά πωλήθηκαν, σύμφωνα με το Reuters. Τα σπίτια ήταν σε διαφορετική κατάσταση το καθένα και ερειπωμένα, οπότε για να βοηθήσει, ο δήμος είπε ότι θα πληρώσει 25.000 δολάρια κούνα (περίπου 3.558 δολάρια) για οποιαδήποτε αναγκαία ανακαίνιση.

Για τους νέους κατοίκους που ήθελαν να αγοράσουν ιδιόκτητο σπίτι, η πόλη προσφέρθηκε να καλύψει το 20% της τιμής ή έως και 35.000 kuna (περίπου 5.056 δολάρια). Δεν είναι σαφές εάν η πόλη θα προσφέρει τα ίδια κίνητρα αυτή τη φορά.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -