ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ

NASA: Εκπληκτική εικόνα από την Κασσιόπη σε όλη της την δόξα

Μια μοναδική σύνθεση φωτογραφιών από την Κασσιόπη (Cassiopeia A) μοιράστηκε στον επίσημο λογαριασμό της η NASA. 

Για την εικόνα συνεργάστηκαν τρία διαφορετικά παρατηρητήρια, αποτυπώνοντας το 300 ετών υπόλειμμα που δημιούργησε μία έκρηξη supernova ενός τεράστιου αστεριού, που απέχει από τη γη μας 11 χιλιάδες έτη φωτός.

Τα διαφορετικά χρώματα στην εικόνα, αντιπροσωπεύουν τις διαφορετικές πληροφορίες που συνέλεξε κάθε ένα από τα παρατηρητήρια. Αυτές δίνουν στους αστρονόμους μία ολιστική άποψη της Cas A.

Το κόκκινο χρώμα αντιπροσωπεύει τα δεδομένα στο υπέρυθρο φως που συνέλεξε το τηλεσκόπιο Spitzer Space Telescope. Αποκαλύπτει την θερμή σκόνη στο εξωτερικό κέλυφος, με θερμοκρασίες περίπου 10 βαθμών Κελσίου. Το κίτρινο χρώμα, είναι δεδομένα από το τηλεσκόπιο Hubble στο ορατό φως: μία λεπτή, νηματώδης δομή αερίου θερμοκρασίας 10.000 βαθμών Κελσίου.Όσο για το μπλε και το πράσινο, πρόκειται για ακτινοβολίες ακτίνων Χ, που συνέλαβε ο φακός του ChandraXray της NASA. Καυτά αέρια σε θερμοκρασίες 10 εκατομμυρίων βαθμών Κελσίου. Το υλικό που εκτινάχθηκε από την supernova προσέκρουσα στα περιβάλλοντα αέρια και την σκόνη, με ταχύτητες 10 εκατομμυρίων μιλίων την ώρα.

 Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook 

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button