Μια πρόσφατη έρευνα πραγματοποιήθηκε από τον αρθρογράφο του BestNews Σταύρο Μαρινόπουλο σε διάφορα μαγειρεία για τα κλασικά ελληνικά φαγητά (παστίτσιο, μουσακάς, γεμιστά, κ.λ.π.), τα λεγόμενα μαγειρευτά.
Του Σταύρου Μαρινόπουλου
Με υπομονή κι έχοντας ως στόχο να δει το κόστος των μερίδων εν έτει 2025, το συγκεκριμένο πρόσωπο συγκέντρωσε κάποια δεδομένα για τα <<τσουχτερά>> μαγειρευτά στην σύγχρονη κοινωνική πραγματικότητα της ακρίβειας, στην οποία, οι πολλές ώρες εργασίας, αλλά και η απλή όρεξη δοκιμάζουν την τσέπη του Έλληνα καταναλωτή, μαζί με το σημερινό κόστος μετακινήσεων, ένδυσης, στέγασης, αλλά και πληρωμής λογαριασμών.
Κάπως έτσι, λοιπόν, έχουν τα πράγματα. Κι επειδή, σίγουρα, χρειάζονται αποδείξεις για αυτούς τους ισχυρισμούς, ιδού μερικά παραδείγματα από καταλόγους: Η τιμή για το αγαπημένο παστίτσιο, ενός από τα πιο γνωστά μαμαδίστικα μαγειρευτά κυμαίνεται από 7,00€ έως 8,00€. Ακολουθούν τα ψητά του φούρνου (χοιρινές πανσέτες ή κοτόπουλο), που συνοδεύονται με πατάτες, από 7,50€ έως 8,00€. Στο ίδιο επίπεδο, λίγο πιο <<τσιμπημένα>> κάποιες φορές, συναντώνται τα μοσχαρίσια μπιφτέκια από 7,00€ έως 8,50€. Λίγο πιο κάτω, από 7,00€ έως 8,00€ βρίσκει κανείς ένα άλλο πιο απαιτητικό, <<μπελαλίδικο>> φαγητό, αποτελούμενο από στρώσεις μελιτζάνας, πατάτας, κιμά και μπεσαμέλ, τον μουσακά.
Σε αντίθεση με όλα όσα προαναφέρθηκαν, οι τιμές στα λαδερά και στα νηστίσιμα παρουσιάζονται πιο χαμηλές. Οι φακές κοστίζουν 5,00€, ενώ για το σπανακόρυζο κάποιος καλείται να καταβάλλει από 5,50€ έως 6,50€. Τα γεμιστά πάλι, είναι στα 6,00€.
Τέλος, το μεγαλύτερο <<ρεκόρ>> στην άνοδο των τιμών στα μαγειρευτά βρίσκεται στα ψάρια και στα θαλασσινά. Πέρκα και τσιπούρα με λαδορίγανη απολαμβάνει ο πελάτης με 8,50€. Όσο πάλι για φαγητά, όπως οι σουπιές με σπανάκι ή το χταπόδι με κοφτό μακαρονάκι η τιμή ανεβαίνει, αγγίζοντας τα 9,00€. Ωστόσο, κάποιες φορές, το χταπόδι κοστίζει και γύρω στα 5,00€, όταν πρόκειται για ορεκτικό (χταπόδι ξιδάτο).
Όλα αυτά αποτελούν πια ένα καθημερινό πρόβλημα για τους Έλληνες καταναλωτές, οι οποίοι μετρούν τα χρήματα, που βγαίνουν από το πορτοφόλι τους. Ωστόσο, η κατάσταση δεν αφήνει ανεπηρέαστους και τους ιδιοκτήτες των μαγειρείων, που και για αυτούς η πώληση των φαγητών μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα, αν οι πελάτες τους βρουν άλλους τρόπους για να έχουν έτοιμο φαγητό στο τραπέζι τους, εξοικονομώντας χρήματα.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΜΙΑ ΑΚΟΜΗ ΕΡΕΥΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΠΑΣΧΑ ΕΔΩ