ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Νέα Ζηλανδία: Άδεια 3 ημερών για ζευγάρια που έχουν αποβάλει

Η Νέα Ζηλανδία εγκρίνει άδεια πένθους, τριών ημερών, για τις γυναίκες και τους συντρόφους τους που βιώνουν αποβολή ή θάνατο του εμβρύου.

Το κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας, σε ομόφωνη ψηφοφορία την προηγούμενη εβδομάδα, ενέκρινε ένα νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις μητέρες και τους συντρόφους τους να έχουν άδεια πένθους, τριών ημερών, σε περίπτωση αποβολής ή θανάτου του εμβρύου τους.

Το νομοσχέδιο αφορά τις γυναίκες που χάνουν ένα παιδί σε οποιοδήποτε σημείο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Ακόμη, περιλαμβάνει και τους συντρόφους αλλά και τους γονείς που υιοθετούν ή να αποκτούν παιδί μέσω της διαδικασίας της παρένθετης μητρότητας.

Η Νέα Ζηλανδία θα γίνει η δεύτερη χώρα που θα προσφέρει αμειβόμενη άδεια πένθους, για εργαζόμενους που υποφέρουν από αποβολή ή θάνατο του παιδιού τους.

Η Ginny Andersen, η βουλευτής του Εργατικού Κόμματος που παρουσίασε το νομοσχέδιο, δήλωσε πως ελπίζει το νομοσχέδιο να ενθαρρύνει και τις υπόλοιπες χώρες του πλανήτη, να λάβουν παρόμοια μέτρα.

«Ελπίζω ότι ενώ μπορεί να είμαστε ένα από τα πρώτα κράτη που εφαρμόζουμε κάτι τέτοιο, δεν θα είμαστε όμως ένα από τα τελευταία, και ότι και άλλες χώρες θα αρχίσουν επίσης περνούν νόμους για ένα σύστημα συμπονετικής και δίκαιης άδειας, που θα αναγνωρίζει τον πόνο και τη θλίψη που προέρχεται από την αποβολή και τον θάνατο ενός εμβρύου», είπε η Ginny Andersen στο κοινοβούλιο, κατά την τελική ανάγνωση του νομοσχεδίου.

«Το νομοσχέδιο θα δώσει στις γυναίκες και τους συντρόφους τους χρόνο να συμβιβαστούν με την απώλεια τους χωρίς να χρειάζεται να πάρουν άδεια ασθενείας. Επειδή η θλίψη τους δεν είναι ασθένεια, είναι απώλεια. Και η απώλεια χρειάζεται χρόνο», πρόσθεσε  η Andersen.

Μία στις τέσσερις γυναίκες της Νέας Ζηλανδίας είχε αποβολή, δήλωσε η κ. Άντερσεν.

Η Νέα Ζηλανδία ήταν η πρώτη χώρα στον κόσμο που έδωσε δικαιώματα ψήφου στις γυναίκες και υπήρξε πρωτοπόρος σε θέματα γύρω από τα δικαιώματα των γυναικών. Ο κυβερνητικός κεντροαριστερός συνασπισμός υπό την πρωθυπουργό Jacinda Ardern, πέρυσι ψήφισε έναν ιστορικό νόμο για την αποποινικοποίηση της άμβλωσης.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button