ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ

Νέα Ζηλανδία: Ένα μικρό αεροδρόμιο που κρύβει μία ιστορία αγάπης

Tο αεροδρόμιο «Te Hono» στη Νέα Ζηλανδία, που σημαίνει «να συνδεθώ», κρύβει μια συγκινητική ιστορία αγάπης. 

Ένα νέο περιφερειακό αεροδρόμιο στη Νέα Ζηλανδία που ενσωματώνει μία τρυφερή ιστορία αγάπης της φυλής των Μάορι βρίσκεται στο τελικό στάδιο για το βραβείο σχεδιασμού ανάμεσα σε «βαριά» ονόματα διεθνών αεροδρομίων όπως ο τερματικός σταθμός Β στο La Guardia της Νέας Υόρκης, το αεροδρόμιο του Βρανδεμβούργου, του Βερολίνου, το «Hazrat Sultan» του Τουρκιστάν, των Φιλιππίνων, και της Αθήνας, σύμφωνα με δημοσίευμα του Guardian.

Τα Βραβεία Βερσαλλιών της Unesco βραβεύουν τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό που προάγει την διάδραση μεταξύ της οικονομίας και του πολιτισμού μέσω της δημιουργικότητας, της καινοτομίας και της ενεργειακής αποδοτικότητας. Τα βραβεία περιλαμβάνουν μια σειρά κατηγοριών από αεροδρόμια έως εμπορικά κέντρα. Ο νικητής θα ανακοινωθεί στα τέλη Νοεμβρίου.Ο έκτος υποψήφιος είναι το αεροδρόμιο «Te Hono», που σημαίνει «να συνδεθώ», στο Νιου Πλύμουθ μία πόλη με πληθυσμό 85.000 κατοίκων. Το αεροδρόμιο ολοκληρώθηκε το 2020 και βρίσκεται σε προγονική γη που κατασχέθηκε από την φυλή των Μάορι, τη δεκαετία του 1960.

Ο στόχος ήταν να αναπαρασταθούν σημαντικές προγονικές ιστορίες στον ιστό του κτιρίου. Μετά από έξι επιλογές σχεδίασης, ο Ράνι Κίπα (υπεύθυνος του πολιτιστικού σχεδιασμού), κατέληξε σε μια. Την «Ανάληψη από τη Γη, Κατεβαίνοντας από τον Ουρανό».

Είναι η ιστορία του Ταμαράου, ενός ουράνιου πλάσματος, ο οποίος ήταν τόσο γοητευμένος από την επίγεια ομορφιά της Ρονγκόουε-ροά, που κατέβηκε να τη συναντήσει, με τη μορφή ενός άντρα.Η οροφή του αεροδρομίου είναι εμπνευσμένη από αυτή την ιστορία καθώς μια μορφή φαίνεται να ανεβαίνει από έναν διαμορφωμένο τύμβο (Rongo-ue-roa) για να συναντήσει τη δεύτερη μορφή, μια ασημένια και μπλε οροφή με κλίση προς τα κάτω (Tamarau). Η συμβολική τους ένωση αντιπροσωπεύεται και στον εσωτερικό χώρο από φωτεινά χρώματα σε παραδοσιακά μοτίβα Tukutuku, 70 μέτρων,( υφαντό πάνελ τοίχου που απεικονίζει τις ιστορίες ενός iwi).Ο Κάμπελλ Κρεγκ, αρχιτέκτονας του έργου, δήλωσε ότι η πιο συναρπαστική πτυχή του έργου ήταν η εντατική συνεργασία μεταξύ των Μάορι, του αεροδρομίου και των αρχιτεκτόνων, η οποία επέτρεψε την αίσθηση συλλογικής ιδιοκτησίας. Έτσι το όραμα για το αεροδρόμιο «Te Hono», να κρύβει έναν συμβολισμό για όλους τους ανθρώπους της περιοχής και να είναι μία ευκαιρία να ξεπεραστούν οι συγκρούσεις του παρελθόντος, πέτυχε.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button