ΕΛΛΑΔΑ

Νίσυρος: Εμφανίστηκαν κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος

Στο νησί της Νισύρου εμφανίστηκαν πρόσφατα κρατήρες και ρωγμές στο έδαφος και η είδηση έκανε αμέσως τον γύρο του διαδικτύου.

Πρόκειται για ένα πέρα ως πέρα εντυπωσιακό φαινόμενο, κατά το οποίο κρατήρες και ρωγμές «ξεφύτρωναν» στο έδαφος. Το συγκεκριμένο φαινόμενο έλαβε χώρα στην περιοχή της καλντέρας. Είναι ένα ακίνδυνο φαινόμενο, το οποίο προκλήθηκε από την κυκλοφορία θερμών υγρών στο υπέδαφος σε συνδυασμό με τις ισχυρές βροχοπτώσεις που προηγήθηκαν.

Το κλιμάκιο της Ε.Α.Γ.Μ.Ε., αποτελούμενο από τους Δρ. Γ. Βουγιουκαλάκη, ηφαιστειολόγο, Προϊστ. του Τμήματος Φυσικών Κινδύνων της Εθνικής Αρχής Γεωλογικών- Μεταλλευτικών Ερευνών (Ε.Α.Γ.Μ.Ε.), και τους Κ. Κοντοδήμο, υδρογεωλόγο του ιδίου Τμήματος, διενήργησε νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές και επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

Η διαπίστωση των επιστημόνων

Η Νίσυρος αποτελεί νησί του βορείου Αιγαίου και το φαινόμενο εκδηλώθηκε το 2001 και συνεχίζει να εξελίσσεται μέχρι σήμερα. Οι επιστήμονες διαπίστωσαν την εμφάνιση νέων πολύ πρόσφατων ρωγματώσεων και βυθίσεων καθώς και την επέκταση του φαινομένου σε όλο το βόρειο τμήμα της περιοχής Λακκί στο υψόμετρο μεταξύ 115 και 108 μέτρων (πυθμένας καλδέρας).

Από τις νέες παρατηρήσεις, μετρήσεις και καταγραφές, επιβεβαιώθηκε η παλαιότερη εκτίμηση ότι το φαινόμενο δεν συνδέεται και δεν σχετίζεται με φαινόμενα επαναδραστηριοποίησης του ηφαιστείου της Νισύρου, το οποίο συνεχίζει να βρίσκεται σε κατάσταση ηρεμίας.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button