ΖΩΑ

Ο χαμαιλέοντας που διεκδικεί τον τίτλο του μικρότερου ερπετού στον κόσμο

Ερευνητές ανακάλυψαν έναν εντυπωσιακά μικροσκοπικό χαμαιλέοντα στη Βόρεια Μαδαγασκάρη και πιστεύουν ότι το είδος πλέον είναι το μικρότερο γνωστό ερπετό στον πλανήτη.

Ο χαμαιλέοντας ονομάστηκε Brookesia nana και τα θηλυκά του είδους είναι λίγο μεγαλύτερα από τα αρσενικά. Τα αρσενικά δεν ξεπερνάνε σε μέγεθος την ίντσα (2,54 εκατοστά) με τον μέσο όρο να είναι στα 2,16 εκατοστά, αλλά έχουν μεγάλα γεννητικά όργανα σε σχέση με το μέγεθός τους. Τα ευρήματα της ομάδας δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό Scientific Reports.

«Τα εξαιρετικά μικροσκοπικά αρσενικά των μικρών ειδών χρειάζονται σχετικά μεγαλύτερα γεννητικά όργανα προκειμένου να ζευγαρώσουν επιτυχώς με τα μεγαλύτερα θηλυκά», δήλωσε ο Miguel Vences του Πανεπιστημίου του Braunschweig, μέλος της ερευνητικής ομάδας.Οι περισσότεροι συγγενείς του μικρού χαμαιλέοντα από το γένος Brookesia είναι εξίσου μικροί και ζουν στα βόρεια δάση της Μαδαγασκάρης. Ο συν-συγγραφέας της ανακοίνωσης τους νέου είδους, Mark Scherz, σημείωσε ότι αυτά τα είδη δεν έχουν μεγάλη ικανότητα αλλαγής χρώματος σε αντίθεση με τις μεγαλύτερες σαύρες της οικογένειας.

Όσον αφορά το γιατί είναι τόσο μικροί, ο «κανόνας του νησιού» θα μπορούσε να κρύβει την εξήγηση, η οποία σχετίζεται με τον βιότοπο του είδους. Ο κανόνας λέει ότι τα ζώα σε απομονωμένα μέρη, μερικές φορές μεγαλώνουν πολύ περισσότερο ή παραμένουν πολύ μικρότερα από τους μη απομονωμένους συγγενείς τους εάν αυτό βοηθά στην επιβίωσή τους. Για παράδειγμα, εάν ένα μικρότερο μέγεθος σώματος μπορεί να τα βοηθήσει να έχουν τροφή, τότε τα είδη εξελίσσονται ανάλογα. Επίσης, εάν βοηθά το είδος να αποφεύγει τα αρπακτικά ζώα, τότε το είδος μπορεί να προσαρμοστεί και πάλι σε ανάλογο μέγεθος.

Mέχρι σήμερα έχον ανακαλυφθεί και καταγραφεί πάνω από 200 είδη χαμαιλεόντων σε διάφορα μέρη του πλανήτη και ο Brookesia nana αποτελεί την πιο πρόσφατη προσθήκη στη λίστα.Ωστόσο οι ερευνητές σημείωσαν ότι ο βιότοπος του Brookesia nana μπορεί να απειληθεί καθώς η αποψίλωση των δασών αυξάνεται ανεξέλεγκτα στη Μαδαγασκάρη. Όπως συμβαίνει σε πολλά μέρη, η οικονομική ανάπτυξη θα μπορούσε να μειώσει σημαντικά το βιότοπο πολλών ειδών στη χώρα. Ευτυχώς, η περιοχή έχει κηρυχθεί προστατευόμενη ζώνη και ελπίζεται ότι ο χαμαιλέοντας δεν θα απειληθεί.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button