ΕΙΚΑΣΤΙΚΑΕΛΛΑΔΑ

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος φωτογραφίζει τον κομήτη F3 NEOWISE στην Αντίπαρο!

Ορατός ξανά μετά από χιλιετίες - Εντυπωσιακές φωτογραφίες!

Εντυπωσιακές φωτογραφίες του κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE) τράβηξε ο φωτογράφος Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος στην Αντίπαρο!!! Ο συγκεκριμένος κομήτης που πέρασε ξανά μετά από χιλιετίες, έγινε ορατός και στην Ελλάδα.

Ο κομήτης C/2020 F3 NEOWISE, όπως είναι γνωστός επίσημα, πέρασε ξανά από τη… γειτονιά μας το ξημέρωμα Κυριακής 12/7/2020 μετά από χιλιετίες και το θέαμα ήταν μοναδικό για όσους κατάφεραν να ξαγρυπνήσουν και να το απολαύσουν!

Για όσους όμως δεν καταφέραμε να το δούμε, φρόντισε ο φωτογράφος και Filmmaker Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος, να μας το αποτυπώσει με εντυπωσιακές εικόνες μέσα από το φακό του.

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος φωτογραφίζει τον κομήτη F3 NEOWISE στην Αντίπαρο!

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο κομήτης προέρχεται από τα πιο μακρινά και παγωμένα μέρη του Ηλιακού συστήματος, με το κοντινότερο πέρασμά του από τον πλανήτη μας να είναι στις 22 Ιουλίου 2020. Η απόστασή του των 103 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, θεωρείται ασφαλής και όπως υπολογίζεται δεν θα επισκεφθεί ξανά τον πλανήτη μας για τα επόμενα 6.800 χρόνια!!! Στις 8 Αυγούστου 2020, ο πυρήνας του κομήτη NEOWISE παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Ήταν η πρώτη φορά που ένας τόσο λαμπρός κομήτης παρατηρήθηκε από το Χαμπλ.

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος είναι επαγγελματίας φωτογράφος και λάτρης παρατηρητής του έναστρου ουρανού. Το πάθος του για την φωτογραφία τον οδήγησε να αλλάξει επαγγελματική κατεύθυνση μετά από δεκαπέντε χρόνια στον τραπεζικό τομέα και άνοιξε το φωτογραφικό του στούντιο στο νησί της Αντιπάρου.

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος φωτογραφίζει τον κομήτη F3 NEOWISE στην Αντίπαρο!

Ο ίδιος γράφει στη σελίδα του στο fb:

«Κομήτης 05.19 Neowise πάνω από Αντίπαρο, Ελλάδα στις 11 Ιουλίου 2020, ώρα 05.19

Ένας χρόνος όπου ο χώρος σου δίνει μια εντυπωσιακή στιγμή.

Αξίζει σίγουρα να σηκωθείς νωρίς (μετά τις 04.00) και να δεις αυτόν τον ταξιδιώτη του διαστήματος.»

Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος φωτογραφίζει τον κομήτη F3 NEOWISE στην Αντίπαρο!

«Η ηρεμία του νησιού και ο ταξιδιώτης του διαστημικού χώρου
#Αντίπαρος, 12 Ιουλίου 2020, ξημέρωμα

Ο κομήτης C / 2020 F3 Neowise συνεχίζει να ομορφαίνει τον πρωινό ουρανό και μας αναγκάζει να σηκωθούμε νωρίς για άλλη μια φορά, προκειμένου να συλλάβουμε την ομορφιά του.»


Ο Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος είναι επαγγελματίας φωτογράφος, Filmmaker, σκηνοθέτης και βραβευμένος δημιουργός timelapse.

Χριστόφορος Αναγνωστόπουλος

Ασχολείται με την φωτογραφία και την κινούμενη εικόνα από πολύ νεαρή ηλικία, έχοντας ως πρώτα ερεθίσματα κλασικές εικόνες τοπίου και πειραματικά timelapse/documentary φιλμ, δίχως όμως να σταματά να πειραματίζεται και να εξελίσσει τις τεχνικές του σύμφωνα με τις σύγχρονες ανάγκες.

Είναι εισηγητής σε εξειδικευμένα workshop και ομιλητής σε διεθνείς εκθέσεις, από το 2017 είναι Global Ambassador των εταιρειών Tokina και Hoya, και οι συνεργασίες του περιλαμβάνουν πολύ γνωστές εταιρείες του φωτογραφικού κλάδου.

Τα προσωπικά του project έχουν αποσπάσει διεθνή βραβεία και πολύ καλές κριτικές από καταξιωμένα φεστιβάλ, και οι φωτογραφίες του έχουν συμμετάσχει σε μεγάλες διεθνείς εμπορικές εκθέσεις.

More Info

https://www.facebook.com/christophe.anagnostopoulos/

https://www.christopheanagno.com/
info@christopheanagno.com


Πληροφορίες για τον κομήτη C/2020 F3 (NEOWISE) από την https://el.wikipedia.org/wiki/C/2020_F3:

C/2020 F3 (NEOWISE) είναι ένας μη περιοδικός κομήτης ανάδρομης τροχιάς που ανακαλύφθηκε τον Μάρτιο του 2020 και έφτασε στο περιήλιό του στις 3 Ιουλίου 2020, σε απόσταση 0,295 ΑΜ από τον Ήλιο (44 εκατομμύρια χιλιόμετρα). Υπολογίζεται ότι έφτασε σε φαινόμενο μέγεθος +0,5, γεγονός που τον κατέταξε ως το λαμπρότερο κομήτη στον νυχτερινό ουρανό του βορείου ημισφαιρίου από το πέρασμα του κομήτη Χέιλ-Μποπ, το 1997, και έπειτα, και ήταν ορατός δια γυμνού οφθαλμού καθ’όλη τη διάρκεια του Ιουλίου.

Η τροχιά του είναι ιδιαίτερα ελλειπτική και μετά από το πέρασμά του από το περιήλιο η περίοδος περιφοράς του αυξήθηκε από τα 4.500 χρόνια σε 6.800 χρόνια. Ο πυρήνας του κομήτη εκτιμήθηκε με βάση παρατηρήσεις στο υπέρυθρο ότι έχει διάμετρο περίπου 5 χιλιόμετρα.

Ο κομήτης ανακαλύφθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο υπερύθρων WISE στις 27 Μαρτίου 2020, με υπολογιζόμενο φαινόμενο μέγεθος +17, και τις επόμενες ημέρες διαπιστώθηκε ότι παρουσίαζε κομητική δραστηριότητα. Οπτικές παρατηρήσεις του κομήτη υπολόγισαν τότε το φαινόμενο μέγεθος σε +13. Ο κομήτης συνέχισε να λαμπρύνεται και στο τέλος Απριλίου το μέγεθός του υπολογίστηκε +11. Στην τελευταία του παρατήρηση από τη Γη πριν το περιήλιο στις 10 Ιουνίου, το μέγεθος του κομήτη υπολογίστηκε σε +6.8.

Ο κομήτης πέρασε από το οπτικό πεδίο της κάμερας C3 του διαστημικού ηλιακού τηλεσκοπίου SOHO από τις 22 μέχρι τις 28 Ιουνίου, όπου παρουσίαζε συνεχή αύξηση της λαμπρότητάς του, από +4.2 σε +2.2. Ο κομήτης φαινόταν λίγο επιμήκης και διακρίνονταν δύο ουρές, μία ουρά σκόνης μήκους μίας μοίρας και μία αχνότερη και πιο διάχυτη ουρά μήκους μισής μοίρας. Ο κομήτης παρατηρήθηκε επίσης στις 5 Ιουλίου, δύο ημέρες μετά το περιήλιό του, από το Parker Solar Probe, το οποίο διέκρινε την ουρά σκόνης και την ουρά ιόντων, η οποία φαίνεται να χωρίζεται σε δύο επιμέρους τμήματα.

Ο κομήτης εντοπίστηκε από τη Γη στο πρωινό λυκαυγές την 1η Ιουλίου και στις 3 Ιουλίου, την ημέρα του περιήλιου, ο κομήτης είχε φαινόμενο μέγεθος +0.5. Για μερικές ημέρες ήταν ορατός ακόμη και από τοποθεσίες με έντονη φωτορύπανση. Ο κομήτης κινήθηκε σταδιακά σε πιο σκοτεινούς ουρανούς καθώς απομακρυνόταν από τον Ήλιο. Ο κομήτης ανέπτυξε δύο ουρές, μία καμπύλη ουρά σκόνης, μήκους περίπου 5 μοιρών, και μία αχνότερη ουρά ιόντων. Παρατηρητές ανέφεραν ότι ο κομήτης είχε κίτρινη χροιά. Ένα άλλο χαρακτηριστικό του κομήτη ήταν η παρουσία μιας σκοτεινής περιοχής στη μεσότητα κατά πλάτος της ουράς, δίνοντάς της διχαλωτή εμφάνιση, αποτέλεσμα μιας περιοχής με μικρότερη ποσότητα σκόνης.] Παρατηρήθηκε επίσης μια ουρά νατρίου, ένα χαρακτηριστικό που έχει εντοπιστεί μόνο στους λαμπρότερους κομήτες, όπως ο Χέιλ-Μποπ και ο ISON. Ο κομήτης κινήθηκε σταδιακά δυτικότερα στον ουρανό και στις 12 Ιουλίου άρχισε να γίνεται ορατός στον βραδινό ουρανό μετά το ηλιοβασίλεμα. Στις 17 Ιουλίου εισήλθε στη Μεγάλη Άρκτο. Ο κομήτης πέρασε στην ελάχιστή του απόσταση από τη Γη στις 23 Ιουλίου, σε απόσταση 103,5 εκατομμυρίων χιλιομέτρων (0,69 ΑΜ).

Στις 8 Αυγούστου 2020, ο πυρήνας του κομήτη NEOWISE παρατηρήθηκε από το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ. Ήταν η πρώτη φορά που ένας τόσο λαμπρός κομήτης παρατηρήθηκε από το Χαμπλ. Αν και ο πυρήνας του κομήτη είναι πολύ μικρός για να αναλυθεί από το τηλεσκόπιο, το Χαμπλ διέκρινε δύο πίδακες πάγου και σκόνης να εξορμόνται εκατέρωθεν του κομήτη, ως αποτέλεσμα της εξάχνωσης των υλικών του κομήτη. Οι πίδακες αν και κωνικού σχήματος, εμφανίζονται πλατύτεροι λόγω της περιστροφής του πυρήνα του κομήτη. Η περίοδος περιστροφής του κομήτη υπολογίστηκε στις 7,58 ± 0,03 ώρες.

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button