Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο γιορτάζει τα 112α γενέθλιά του

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο γηραιότερος άνδρας στον κόσμο έκλεισε τα 112 έτη στο γηροκομείο του στο Merseyside.

Ο Τζον Άλφρεντ Τίνισγουντ, ο οποίος ζει στο Σάουθπορτ, απέδωσε τη μακροζωία του στην «τύχη» και δήλωσε ότι δεν ακολουθεί ειδική δίαιτα, εκτός από το να τρώει ψάρι με πατάτες κάθε Παρασκευή. Ο Τίνισγουντ γεννήθηκε το 1912, την ίδια χρονιά που βυθίστηκε ο Τιτανικός.

Έγινε ο γηραιότερος εν ζωή άνθρωπος στον κόσμο νωρίτερα φέτος, κληρονομώντας τον τίτλο από τον 114χρονο Χουάν Βιθέντε Πέρες, από τη Βενεζουέλα, ο οποίος πέθανε τον Απρίλιο. Είναι τέσσερα χρόνια νεότερος από τη γηραιότερη γυναίκα και τον γηραιότερο εν ζωή άνθρωπο, την 116χρονη Τομίκο Ιτόκα από την Ιαπωνία.

Ο Τίνισγουντ κατείχε ήδη τον τίτλο του γηραιότερου ανθρώπου του Ηνωμένου Βασιλείου, τον οποίο κέρδισε το 2020. Φανατικός οπαδός της Λίβερπουλ, ο Τίνισγουντ γεννήθηκε στην πόλη μόλις 20 χρόνια μετά την ίδρυση του ποδοσφαιρικού συλλόγου. Γνώρισε τη σύζυγό του σε έναν χορό στην πόλη και το ζευγάρι ήταν μαζί για 44 χρόνια πριν πεθάνει το 1986. Η κόρη τους, Σούζαν, γεννήθηκε το 1943, και ο ίδιος είναι πλέον προπάππους.

Έχοντας εργαστεί σε διοικητικό ρόλο για το Royal Army Pay Corps, το σώμα του βρετανικού στρατού που ήταν υπεύθυνο για τη διαχείριση όλων των οικονομικών θεμάτων, ο Τίνισγουντ είναι ο γηραιότερος επιζών άνδρας βετεράνος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου στον κόσμο. Αργότερα εργάστηκε ως λογιστής για τη Shell και την BP, προτού συνταξιοδοτηθεί το 1972.

Σε ποιους παράγοντες αποδίδει τη μακροζωία του

Ο Τίνισγουντ εξακολουθεί να ζει τη ζωή του ως επί το πλείστον χωρίς βοήθεια – διαχειρίζεται μόνος του τα οικονομικά του, παρακολουθεί τις ειδήσεις από το ραδιόφωνο και σηκώνεται μόνος του από το κρεβάτι κάθε πρωί.

Δεν μπορεί να αποδώσει την καλή υγεία και τη μακροζωία του σε κάτι περισσότερο από καθαρή τύχη και ίσως σε έναν δραστήριο τρόπο ζωής στα νεανικά του χρόνια. «Είτε ζεις πολύ είτε ζεις λίγο, και δεν μπορείς να κάνεις πολλά γι’ αυτό» είπε όταν έγινε κάτοχος του παγκόσμιου ρεκόρ Γκίνες νωρίτερα φέτος.

«Δεν αισθάνομαι αυτή την ηλικία, δεν ενθουσιάζομαι με αυτήν. Πιθανότατα αυτός είναι και ο λόγος που την έφτασα. Απλά το παίρνω στα μέτρα μου όπως οτιδήποτε άλλο, γιατί έχω ζήσει τόσο πολύ. Δεν μπορώ να σκεφτώ κάποιο ιδιαίτερο μυστικό που έχω. Ήμουν αρκετά δραστήριος όταν ήμουν νέος, περπατούσα πολύ. Αν αυτό είχε κάποια σχέση με αυτό, δεν ξέρω. Αλλά για μένα, δεν διαφέρω από κανέναν» συνέχισε.

Αναλογιζόμενος τη μακρά ζωή του, είπε ότι ίσως το κλειδί ήταν να κάνεις τα πάντα με μέτρο. «Τρώω ό,τι μου δίνουν και το ίδιο κάνουν και όλοι οι άλλοι. Δεν έχω ειδική δίαιτα. Αν πίνεις πολύ ή τρως πολύ ή περπατάς πολύ, αν κάνεις πολύ από οτιδήποτε, κάποια στιγμή θα υποφέρεις» δήλωσε ο Τζον Τίνισγουντ.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -