Οι αστρονόμοι παρατήρησαν την «τέλεια έκρηξη» – Κοσμική μπάλα φωτιάς

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Αυτό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «τέλεια έκρηξη» παρατήρησαν οι αστρονόμοι.

Οι αστρονόμοι παρατήρησαν μια κολοσσιαία και εντελώς σφαιρική έκρηξη που προκλήθηκε από τη συγχώνευση δύο αστέρων νετρονίων.

Οι ερευνητές περιέγραψαν την Τετάρτη για πρώτη φορά τα περιγράμματα του τύπου της έκρηξης, που ονομάζεται kilonova, η οποία συμβαίνει όταν συγχωνεύονται αστέρες νετρονίων. Η ταχέως διαστελλόμενη πύρινη μπάλα φωτεινής ύλης που περιέγραψαν λεπτομερώς διέψευσε τις προσδοκίες τους.

Οι δύο αστέρες νετρονίων, με συνολική μάζα περίπου 2,7 φορές μεγαλύτερη από αυτή του ήλιου μας, περιφέρονταν ο ένας γύρω από τον άλλο για δισεκατομμύρια χρόνια πριν συγκρουστούν με μεγάλες ταχύτητες και εκραγούν. Αυτό εκτυλίχθηκε σε έναν γαλαξία που ονομάζεται NGC 4993, περίπου 140-150 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά από τη Γη προς την κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας. Ένα έτος φωτός είναι η απόσταση που διανύει το φως σε ένα έτος, 5,9 τρισεκατομμύρια μίλια (9,5 τρισεκατομμύρια χιλιόμετρα).

Η ύπαρξη εκρήξεων kilonova προτάθηκε το 1974 και επιβεβαιώθηκε το 2013, αλλά το πώς έμοιαζαν ήταν άγνωστο, μέχρι που αυτή εντοπίστηκε το 2017 και μελετήθηκε εντατικά.

Φωτ.: Albert Sneppen

«Πρόκειται για μια τέλεια έκρηξη από πολλές απόψεις. Είναι όμορφη, τόσο αισθητικά, με την απλότητα του σχήματος, όσο και με τη φυσική της σημασία», δήλωσε ο αστροφυσικός Άλμπερτ Σνέπεν του Κέντρου Cosmic Dawn στην Κοπεγχάγη, επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature.

«Αισθητικά, τα χρώματα που εκπέμπει η kilonova μοιάζουν κυριολεκτικά με έναν ήλιο – με τη διαφορά, βέβαια, ότι είναι μερικές εκατοντάδες εκατομμύρια φορές μεγαλύτερη σε επιφάνεια. Φυσικά, αυτή η σφαιρική έκρηξη περιέχει την εξαιρετική φυσική στην καρδιά αυτής της συγχώνευσης», πρόσθεσε ο Sneppen.

Οι ερευνητές πρόσφεραν κάποιες υποθέσεις για να εξηγήσουν το σφαιρικό σχήμα της έκρηξης, συμπεριλαμβανομένης της ενέργειας που απελευθερώθηκε από το τεράστιο μαγνητικό πεδίο του βραχύβιου μοναδικού αστέρα νετρονίων ή το ρόλο αινιγματικών σωματιδίων που ονομάζονται νετρίνο.

«Αυτό είναι θεμελιωδώς εκπληκτικό, και μια συναρπαστική πρόκληση για κάθε θεωρητικό και αριθμητική προσομοίωση», δήλωσε ο Sneppen. «Το παιχνίδι έχει ξεκινήσει».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -