Ο εμβολιασμός είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την πρόληψη του HPV και των σχετιζόμενων καρκίνων, παρέχοντας πάνω από 90% προστασία έναντι των στελεχών που προκαλούν καρκίνο και κονδυλώματα. Σε χώρες όπου ο εμβολιασμός εφαρμόζεται συστηματικά, τα ποσοστά λοίμωξης από τους υψηλού κινδύνου τύπους του HPV έχουν μειωθεί έως και 87% μεταξύ των εμβολιασμένων γυναικών.
Οι ομάδες που συνιστάται ο εμβολιασμός
- σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 9-11 ετών. Σε περίπτωση που ο εμβολιασμός δεν γίνει στη συνιστώμενη ηλικία, μπορεί να γίνει αναπλήρωση έως την ηλικία των 18 ετών. Επισημαίνεται ότι το εμβόλιο HPV αποζημιώνεται πλήρως σε αγόρια και κορίτσια ηλικίας 15-18 ετών μέχρι 31.12.2025.
- Σε ενήλικες 18 έως 45 ετών που δεν έχουν εμβολιαστεί και ανήκουν σε μια από τις εξής κατηγορίες: Πρωτοπαθής ή δευτεροπαθής ανοσοκαταστολή με επηρεασμένη κυτταρική ή χυμική ανοσία, όπως ανεπάρκειες Β καιΤ-κυττάρων, ΛοίμωξηHIV, Κακοήθη νεοπλάσματα, Μεταμόσχευση, Αυτοάνοσα νοσήματα, Λήψη ανοσοκατασταλτικής αγωγής, Γυναίκες που είναι ανεμβολίαστες και έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν σε κωνοειδή εκτομή (CIN2+) και άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες.
Το εμβόλιο κατά του HPV έχει χορηγηθεί σε εκατοντάδες εκατομμύρια ανθρώπους παγκοσμίως και έχει αποδειχθεί εξαιρετικά ασφαλές, με ήπιες παρενέργειες όπως ελαφρύς πόνος στο σημείο της ένεσης. Η πρόληψη είναι κρίσιμη, καθώς το 80% των σεξουαλικά ενεργών ατόμων θα μολυνθούν από τον HPV κάποια στιγμή στη ζωή τους.
Το 99% των περιπτώσεων καρκίνου του τραχήλου της μήτρας, το 90% των κονδυλωμάτων, το 70% των καρκίνων του στοματοφάρυγγα, το 90% των καρκίνων του πρωκτού και το 60% των καρκίνων του πέους οφείλονται σε αυτόν τον ιό. Συνολικά, κάθε χρόνο καταγράφονται περίπου 660.000 περιπτώσεις HPV-σχετιζόμενων καρκίνων παγκοσμίως.
Παρά την επιστημονική πρόοδο, η έλλειψη ενημέρωσης και οι μύθοι γύρω από τον HPV συνεχίζουν να αποτρέπουν πολλούς ανθρώπους από το να προστατευθούν.
«Η γνώση σώζει ζωές – ας προστατεύσουμε εμάς και τις επόμενες γενιές», τονίζει ο Πανελλήνιος Σύλλογος Επισκεπτών Υγεία (ΝΠΔΔ). Ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1985 και σήμερα έχει περισσότερα από 2.000 Μέλη σε όλη την Ελλάδα που εργάζονται σε δομές αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας αλλά και στους ΟΤΑ Α & Β βαθμού.