Πατημασιές Νεάντερταλ δείχνουν παιδιά να παίζουν στην άμμο

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι πατημασιές που βρέθηκαν πρόκειται πιθανώς για τα αρχαιότερα αποτυπώματα ανθρώπων του Νεάντερταλ που έχουν ανακαλυφθεί ως σήμερα στην Ευρώπη.

Πριν από περίπου 100.000 χρόνια, μια μεγάλη οικογένεια 36 Νεάντερταλ περπάτησε κατά μήκος μιας παραλίας, με τα παιδιά να πηδούν και να παίζουν στην άμμο, σύμφωνα με τους επιστήμονες, αφού ανέλυσαν τα απολιθωμένα ίχνη των ποδιών τους σε παραλία στη σημερινή νότια Ισπανία.

«Βρήκαμε κάποια σημεία όπου αρκετά μικρά ίχνη εμφανίστηκαν μαζεμένα σε μια χαοτική διάταξη. Τα ίχνη θα μπορούσαν να υποδηλώνουν ότι πέρασαν από το σημείο πολύ νεαρά άτομα, σαν να έπαιζαν ή να περιπλανούνταν στην ακτή», δήλωσε ο Eduardo Mayoral, παλαιοντολόγος στο Πανεπιστήμιο της Huelva και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Τον Ιούνιο του 2020, δύο βιολόγοι ανακάλυψαν τα ίχνη στην παραλία Matalascañas, στο Εθνικό Πάρκο Doñana, μετά από μια περίοδο έντονης καταιγίδας και παλίρροιας. Οι βιολόγοι είδαν πρώτα απολιθωμένα ίχνη ζώων. Μόνο αργότερα, αφού η ομάδα του Mayoral ανέλυσε τα έντυπα, κάποιος συνειδητοποίησε ότι μερικά ήταν ίχνη Νεάντερταλ.
Ο Mayoral και οι συνάδελφοί του εντόπισαν 87 Νεάντερταλ ίχνη στον ιζηματογενή βράχο στην παραλία του Matalascañas. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι οι πατημασιές έγιναν από 36 άτομα.

Η επιφάνεια χρονολογείται από την περίοδο του Άνω Πλειστόκαινου, περίπου 106.000 χρόνια πριν. Στην περιοχή βρέθηκαν αρχαία πέτρινα εργαλεία που δείχνουν ότι κατοικήθηκε από τους Νεάντερταλ (Homo neanderthalensis). Αυτοί οι κυνηγοί-συλλέκτες ζούσαν στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή πριν από 400.000 έως 40.000 χρόνια, ενώ οι πρώτοι σύγχρονοι άνθρωποι (Homo sapiens) έφτασαν εκεί πριν από περίπου 80.000 χρόνια. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα κομμάτια θα μπορούσαν να είναι τα παλαιότερα ίχνη Νεάντερταλ που βρέθηκαν ποτέ στην Ευρώπη.Η ομάδα φωτογράφησε εκτενώς το σημείο με ένα drone και σάρωσε ψηφιακά καθένα από τα απολιθωμένα ανθρώπινα ίχνη σε τρεις διαστάσεις. Τα μεγέθη και η κατανομή των αποτυπωμάτων υποδηλώνουν ότι έγιναν από μια ομάδα 36 ατόμων Νεάντερταλ που πιθανώς ήταν συγγενείς, συμπεριλαμβανομένων 11 παιδιών και 25 ενηλίκων – 5 γυναίκες, 14 άνδρες και 6 άτομα απροσδιόριστου φύλου.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζουν τα δύο μικρότερα ίχνη, μήκους περίπου 14 εκατοστών, τα οποία πιστεύεται ότι έχουν γίνει από ένα παιδί ηλικίας περίπου 6 ετών. Είναι ανάμεσα σε πολλά ίχνη που βρέθηκαν χαοτικά σε ορισμένες περιοχές, πιθανώς επειδή τα παιδιά Νεάντερταλ έπαιζαν στην άμμο, δήλωσε ο Mayoral.

Οι πατημασιές θα μπορούσαν επίσης να έχουν γίνει από ανθρώπους που αλίευαν στην παραλία ή έψαχναν για οστρακοειδή. Στοιχεία παρόμοιας συμπεριφοράς κυνηγιού και συγκέντρωσης από τους Νεάντερταλ έχουν αναφερθεί και σε άλλους αρχαίους χώρους.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -