Πείραμα έδειξε ότι οι ταινίες με σούπερ ήρωες αφυπνίζουν κοινωνικές αξίες όπως αλληλεγγύη

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Οι ταινίες με σούπερ ήρωες περιλαμβάνουν συχνά σκηνές υπέρμετρης βίας, αλλά μια νέα μελέτη έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα.

Η σχετική έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Journal of Psychology, μεταφράζει τα φιλμ με σούπερ ήρωες, μέσα από μια κοινωνικοηθική προσέγγιση, που θα μπορούσε να έχει θετικό πρόσημο, όσον αφορά τον αντίκτυπο στα παιδιά.

Πώς θα μπορούσε ο Batman ή ο Superman να ενισχύσει την κοινωνική ενσυναίσθηση παιδιών και εφήβων, όσον αφορά ζητήματα αλληλεγγύης;

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες, την πειραματική και την ομάδα ελέγχου. Η πειραματική ομάδα παρακολούθησε μια σκηνή 3 λεπτών και 47 δευτερολέπτων από την ταινία Batman v Superman (2016), όπου ο Batman σώζει όμηρο, ασκώντας βία ενάντια σε κακοποιούς. Αυτή η σκηνή επιλέχθηκε γιατί συνδύαζε βία με κίνητρο της διάσωσης και της καλοπροαίρετης πράξης.

Αντίθετα, η ομάδα ελέγχου παρακολούθησε ένα ουδέτερο βίντεο, που παρουσίαζε πολύχρωμα σχήματα να σχηματίζουν διάφορα μοτίβα, χωρίς βία ή κοινωνικά μηνύματα.

Μετά την παρακολούθηση των βίντεο, οι ομάδες έπρεπε να συμμετάσχουν σε μια δραστηριότητα που «μετρούσε την κοινωνική τους συμπεριφορά». Τους ζητήθηκε να μοιράσουν κομμάτια σοκολάτας σε μελλοντικούς συμμετέχοντες που τους άρεσε η σοκολάτα. Ο αριθμός των κομματιών σοκολάτας που διέθεσε κάθε συμμετέχων, χρησιμοποιήθηκε ως μέτρο κοινωνικής συμπεριφοράς.

Η πρώτη ομάδα κατέγραψε υψηλότερα επίπεδα συνειρμικής ενσυναίσθησης, καθώς ταυτίστηκε περισσότερο με τον ήρωα και την αποστολή του να σώσει την όμηρο. Η συνολική διανομή σοκολάτας ήταν μεγαλύτερη από τη δεύτερη ομάδα.

Η μελέτη καταλήγει στο ότι οι ταινίες σούπερ ηρώων δεν ενισχύουν άμεσα την κοινωνική συμπεριφορά, αλλά όσοι ταυτίζονται με τους ήρωες ή πιστεύουν ότι οι αναγκαστικά βίαιες πράξεις τους για καλό σκοπό, είναι ηθικά σωστές, είναι πιθανότερο να ενεργήσουν στο μέλλον, όταν βρεθούν αντιμέτωποι με καταστάσεις κοινωνικών κρίσεων.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -