Πόσες ΜΕΘ & κλίνες για κορονοϊό υπάρχουν – Ενισχύεται το Σύστημα Υγείας

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Πριν από 2 μήνες το Ε.Σ.Υ. είχε 565 κλίνες ΜΕΘ. Σήμερα, ο συνολικός αριθμός Μ.Ε.Θ. φτάνει τις 813 εκ των οποίων 695 δημόσιες και 118 ιδιωτικές. Επίσης έχουν προστεθεί κλίνες ΜΕΘ κι από τα στρατιωτικά νοσοκομεία.

Συνεχίζεται η σταδιακή λειτουργία και νέων ΜΕΘ, σημειώνουν στελέχη του Υπουργείου Υγείας.

Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό  είναι μέχρι σήμερα 2.158. Το νοσοκομείο «Παμμακάριστος» το «ΝΙΜΤΣ», πτέρυγα στο  «Αγία Βαρβάρα» και το ιδιωτικό θεραπευτήριο «ΑΤΤΙΚΑ» στην Ελευσίνα, νοσηλεύουν αποκλειστικά ασθενείς με κορονοϊό.

Η Κυβέρνηση, έχει πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα, για την ενίσχυση του συστήματος υγείας σε ιατρικό – νοσηλευτικό προσωπικό και υποδομές και συνεχίζει να το κάνει καθημερινά. Αυτή την στιγμή, σε συνθήκες πολέμου, χρειαζόμαστε την μέγιστη δυνατή συστράτευση όλων.

 

Τι γίνεται με τις προσλήψεις

Σε ό,τι αφορά το ανθρώπινο δυναμικό, το Υπουργείο Υγείας προχωρά σε προσλήψεις και ήδη έχουν αναλάβει υπηρεσία επιπλέον 279 γιατροί και 1.077 νοσηλευτές και λοιπό προσωπικό. Στο μεταξύ, έχουν εγκριθεί 3.285 προσλήψεις, ξεπερνώντας δηλαδή κατά 64% τον αρχικό προγραμματισμό των 2.000 προσλήψεων

 

Τι γίνεται με την προμήθεια υλικών άμεσης ανάγκης, όπως μάσκες

Το Υπουργείο Υγείας έχει προχωρήσει σε διαδικασίες προμηθειών όλων των αναγκαίων μέσων ατομικής προστασίας, αναλώσιμων και λοιπών υλικών. Η χώρα μας παρέλαβε σημαντικές ιατρικές προμήθειες που μας δώρισε, κατόπιν επείγοντος αιτήματός μας, η κινεζική Κυβέρνηση, καθώς και επιπλέον ιατρικό υλικό περίπου 10 τόνων, δωρεά κινεζικών επιχειρήσεων. Επίσης, με ειδική πτήση έφθασαν στη χώρα μας 11 τόνοι υγειονομικού υλικού που δώρισαν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα στην Ελλάδα και θα διατεθεί άμεσα στις ιατρικές μονάδες της χώρας για την ενίσχυση των αναγκών στη μάχη κατά του κορονοϊού. Σημειώνουμε ότι σημαντικές δωρεές έχουν γίνει και από Έλληνες. Ήδη, μάλιστα, η Κυβέρνηση για να ενθαρρύνει τις δράσεις προσφοράς και κοινωνικής ευθύνης, έχει απαλλάξει την προμήθεια και παροχή σχετικών αγαθών από την υποχρέωση καταβολής Φ.Π.Α.

 

Προσπάθειες να προμηθευτεί η χώρα περισσότερους αναπνευστήρες

Έχουν παραγγελθεί περίπου 600 αναπνευστήρες και η παραλαβή τους θα ολοκληρωθεί στις αρχές Απριλίου. Έχουν ήδη παραληφθεί αρκετοί που βρίσκονται στο Νοσοκομείο «ΣΩΤΗΡΙΑ». Η Κυβέρνηση κάνει ό,τι χρειάζεται για να έχουμε τον αριθμό των αναπνευστήρων που μπορεί να χρειαστούμε. Στο μεταξύ, το Υπουργείο Οικονομικών, σε συνεργασία με την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, υπέβαλε στις 24/03/2020 αίτημα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη χορήγηση απαλλαγής από δασμούς και Φ.Π.Α. εισαγωγής σε είδη που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την ατομική προστασία και την αποφυγή μετάδοσης του κορονοϊού, καθώς και σε ιατρικές συσκευές, εξοπλισμό και υλικά που χρησιμοποιούνται από τις μονάδες βοήθειας κατά τη δράση τους στο πλαίσιο καταπολέμησης της διασποράς της πανδημίας.

 

Εθελοντική προσφορά στο σύστημα υγείας

Μέχρι την 25η Μαρτίου, είχαν ανταποκριθεί στην πρόσκληση και είχαν εγγραφεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ethelontes.gov.gr 8.785 συμπολίτες μας, γιατροί, νοσηλευτές, παραϊατρικό προσωπικό και γενικά άνθρωποι που μπορεί να βοηθήσουν το σύστημα υγείας. Πρόκειται για μια εντυπωσιακή και συγκινητική ανταπόκριση αλληλεγγύης των Ελλήνων σε αυτές τις δύσκολες ώρες. Ανάλογη ανταπόκριση υπήρξε και στην  πρωτοβουλία της Ν.Δ. και της ΟΝΝΕΔ  για εθελοντική συνδρομή στο πρόγραμμα «Βοήθεια στο σπίτι» σε κάθε Δήμο της χώρας με στόχο την κάλυψη των συνεχώς αυξανόμενων αναγκών κοινωνικής φροντίδας των ευάλωτων συμπολιτών μας. Ελπίζουμε να ακολουθήσουν την αξιέπαινη αυτή προσπάθεια και άλλοι φορείς.

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -