Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου με Κολονοσκόπηση

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Η Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου με Κολονοσκόπηση είναι μια αποτελεσματική μέθοδος.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου (ΚΠΕ) αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας παγκοσμίως.

Η πρώιμη διάγνωση σε ασυμπτωματικό επίπεδο με προληπτικό έλεγχο σημαίνει αναμφίβολα ελάττωση της συχνότητας εμφάνισης της νόσου.

Προληπτικός έλεγχος σημαίνει, έλεγχος ανίχνευσης αιμοσφαιρίνης στα κόπρανα (mayer κοπράνων) και ενδοσκοπικός έλεγχος με εύκαμπτο ενδοσκόπιο.

Ο Κ.Π.Ε. είναι από τους συχνότερους στον άνθρωπο. Είναι εντυπωσιακό όμως το γεγονός ότι η συχνότητά του αλλά και η επιβίωση των ασθενών μετά την εγχείρηση δεν έχουν μεταβληθεί ουσιωδώς κατά τα τελευταία 40 χρόνια, παρά το γεγονός ότι σήμερα γνωρίζουμε πολύ περισσότερα για τη φυσική ιστορία της νόσου, τη βιολογική συμπεριφορά του καρκίνου αυτού, τη γενετική του, την ύπαρξη και τη σημασία των ογκογονιδίων καθώς επίσης και τους πιθανούς αιτιολογικούς παράγοντες.

Σήμερα, έχουμε τη δυνατότητα απομονώσεως ατόμων υψηλού κινδύνου που η παρακολούθησή τους και, κατ’ επέκταση, η διάγνωση του καρκίνου γίνεται ευχερέστερα με τη χρήση των ενδοσκοπήσεων.

παχύ έντερο

Και στην Ελλάδα, επίσης, αυτού του είδους ο καρκίνος αποτελεί σημαντική αιτία νοσηρότητας και θνητότητας. Αδρός δείκτης θνησιμότητας 8,7/100.000 και ήταν η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από νεοπλάσματα, από όπου οι υψηλότεροι δείκτες έχουν βρεθεί στις αστικές περιοχές.

Η επίπτωση του Κ.Π.Ε. ανέρχεται σταθερά με την ηλικία, εμφανίζεται εξίσου στα δύο φύλα, ενώ ο καρκίνος του ορθού παρουσιάζεται συχνότερα στους άνδρες. Στις Η.Π.Α. ο Κ.Π.Ε. αποτελεί το δεύτερο σε συχνότητα καρκίνο στις γυναίκες (μετά τον καρκίνο μαστού) και τον τρίτο σε συχνότητα καρκίνο στους άνδρες (μετά τον καρκίνο προστάτη και πνεύμονα).

Η αξιολόγηση, λοιπόν, των παραγόντων που συνδέονται με τον καρκίνο του παχέος εντέρου έχει μεγάλη σημασία στην εκτίμηση ενός ατόμου που πρόκειται να υποβληθεί σε προληπτικό έλεγχο για καρκίνο του παχέος εντέρου. Στατιστικοί όροι περιγράφουν τον απόλυτο ή τον σχετικό κίνδυνο για την εμφάνιση της νόσου σε σχέση με την επίπτωση, τον επιπολασμό και τους παράγοντες κινδύνου.

Γενικά, η πιθανότητα εμφάνισης Κ.Π.Ε. κατά τη διάρκεια της ζωής ενός ατόμου είναι 4-6 και ασφαλέστατα το ποσοστό αυξάνεται σημαντικά εάν συντρέχουν παράγοντες κινδύνου για Κ.Π.Ε.

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου με Κολονοσκόπηση

Για άτομα ασυμπτωματικά άνω των 50 ετών, ως παράγοντες αυξημένου κινδύνου θεωρούνται οι κάτωθι:

  1. Χρόνια ελκώδης κολίτις και μακροχρόνια νόσος Crohn.
  2. Οικογενής αδενωματώδης πολυποδίαση περιλαμβανόμενων και των συνδρομών Gardner και Turcot.
  3. Κληρονομικός μη πολυποδιασικός Κ.Π.Ε.
  4. Σύνδρομο αμαρτωματωδών πολυποδιάσεων

α) σύνδρομο Peutz-Jeghers.

β) Juvenile polyposis

5. Οικογενειακό ιστορικό για Κ.Π.Ε. και αδενωμάτων παχέος εντέρου.

6. Ατομικό ιστορικό για αδενώματα παχέος εντέρου, καρκίνο μαστού, ωοθηκών, μήτρας.

Δυστυχώς, στα πρώτα στάδια ανάπτυξης του καρκίνο του παχέος εντέρου συνήθως δεν υπάρχουν συμπτώματα. Με την εμφάνισή τους, το 15% των περιπτώσεων θεωρούνται ανεγχείρητοι καρκίνοι, λόγω πολλαπλών μεταστάσεων, ενώ στο υπόλοιπο 85% η πρόγνωση επιδεινώνεται λόγω διηθήσεων σε τοπικούς λεμφαδένες (50%), απόφραξης του εντέρου (15%) ή διήθησης παρακείμενων οργάνων (15%).

Η έγκαιρη, λοιπόν, διάγνωση αυξάνει σημαντικά την πιθανότητα ίασης από τη νόσο.

Η κολονοσκόπηση συνιστάται ως η κύρια εξέταση ανίχνευσης του καρκίνου του παχέος εντέρου, καθώς και για αξιολόγηση ειδικών συμπτωμάτων, όπως αιμορραγία, χρόνια διάρροια. Παρά το γεγονός ότι η εξέταση αυτή είναι μία πολύτιμη μέθοδος για την πρόληψη του καρκίνου, εντούτοις πολλοί ασθενείς την αποφεύγουν λόγω φόβου και άλλων μύθων που επικράτησαν σχετικά με αυτήν. Άρα, η ενημέρωση του πληθυσμού είναι ο θεμέλιος λίθος της προσπάθειας για πρόληψη, όπως απέδειξαν πολλές μελέτες προς αυτή την κατεύθυνση.

Πρόληψη καρκίνου παχέος εντέρου με Κολονοσκόπηση!

Τι είναι η κολονοσκόπηση;

[box type=”info” align=”” class=”” width=””]Η κολονοσκόπηση είναι μία ενδοσκοπική εξέταση που μας επιτρέπει να εξετάσουμε την εσωτερική επιφάνεια του παχέος εντέρου και να ανιχνεύσουμε βλάβες που πιθανόν να υπάρχουν σε αυτήν π.χ. πολύποδες, εκκολπώματα και άλλες φλεγμονώδεις παθήσεις, εισάγοντας από τον πρωκτό ένα λεπτό εύκαμπτο σωλήνα με διάμετρο περίπου 1-1,2 cm. Το όργανο αυτό λέγεται κολονοσκόπιο και έχει στην άκρη του μια κάμερα μέσω της οποίας μεταφέρεται η ενδοσκοπική εικόνα σε μια οθόνη.[/box]

δομή παχύ εντέρου

[box type=”warning” align=”” class=”” width=””]Απαιτείται καλός καθαρισμός του παχέος εντέρου πριν από την εξέταση με τη χρήση καθαρτικών ουσιών που προτείνονται από το θεράποντα ιατρό. Η κολονοσκόπηση είναι καλά ανεκτή και σπάνια προκαλείται πόνος στον ασθενή. [/box]

Χορηγείται ενδοφλέβιο παυσίπονο και ηρεμιστικό φάρμακο για να επιτευχθεί η χαλάρωση του εξεταζόμενου, ώστε να ολοκληρωθεί η εξέταση χωρίς να ταλαιπωρηθεί. Σε μερικές περιπτώσεις, μάλιστα, μπορεί να ζητηθεί η βοήθεια αναισθησιολόγου, ο οποίος μπορεί να χρησιμοποιήσει και ένα υπναγωγό φάρμακο, αν το ηρεμιστικό και παυσίπονο κριθούν ότι δεν είναι αρκετά για το συγκεκριμένο εξεταζόμενο.

Η διάρκεια της εξέτασης ποικίλλει. Κατά μέσον όρο διαρκεί 30-45 min., ανάλογα με την παθολογία που θα βρεθεί και αν θα χρειαστεί να επέμβει θεραπευτικά ο ιατρός (π.χ. αφαίρεση πολύποδα, θερμοκαυτηριασμός αγγειοδυσπλασιών κ.α.).

κολονοσκόπηση

Ανιχνεύοντας έγκαιρα την παρουσία πολυπόδων στο παχύ έντερο, που στην πλειοψηφία τους θεωρούνται ως προκαρκινικού τύπου αλλοιώσεις (αδενώματα), η κολονοσκόπηση επιτρέπει την αφαίρεσή τους. Με τον τρόπο αυτό αποτρέπεται η ανάπτυξη και εξάπλωση του καρκίνου του παχέος εντέρου που θέτει τη ζωή του ασθενή σε κίνδυνο.

Ετησίως, 5.000 νέες περιπτώσεις καρκίνου παχέος εντέρου διαγιγνώσκονται στην Ελλάδα και 1.500 άνθρωποι πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή.

Με την έγκαιρη διάγνωση υπολογίζεται η μείωση του καρκίνου του παχέος εντέρου κατά 80%, δηλαδή, 1.000 λιγότεροι θάνατοι στην Ελλάδα ετησίως από αυτή τη νόσο!

Η κολονοσκόπηση, επομένως, είναι εξέταση που σώζει ζωές! Με αυτή μπορεί να ανιχνευθούν έγκαιρα πολύποδες που έχουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε καρκίνο του παχέος εντέρου και να αφαιρεθούν.

   

Νίκος Νασιακόπουλος

Γαστρεντερολόγος-Ενδοσκόπος

Διευθυντής Γαστρεντερολογικής Κλινικής Ευρωκλινικής Αθηνών

Αυξεντίου Γρηγορίου 26-28, Ιλίσια, Ζωγράφος  /  2107470587

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -