Σαμιώτικα μπουρέκια με γλυκιά κολοκύθα

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Best Team
Best Team
Σε αυτήν την ενότητα δημοσιεύονται άρθρα από τους σπουδαστές της κορυφαίας Σχολής Δημοσιογραφίας στην Ελλάδα, New Media Studies του Σταμάτη Μαλέλη. Οι σπουδαστές υπογράφουν τα άρθρα τους υπό την εποπτεία της καθηγήτριας δημοσιογράφου Χρύσας Σαραντοπούλου για το μάθημα Αρχές Ψηφιακών Μέσων που διδάσκει στη New Media Studies. Όλα τα άρθρα των φοιτητών της Σχολής θα τα βρείτε δημοσιευμένα στο BestNews.GR .* Οι δημοσιογράφοι του αύριο βγαίνουν από τη New Media Studies. Η Χρύσα Σαραντοπούλου με την καθοδήγηση του Σταμάτη Μαλέλη, μεταλαμπαδεύει γνώση digital media, internet & social media αλλά και το πάθος της για τη δημοσιογραφία.

Σαμιώτικα μπουρέκια με γλυκιά κολοκύθα ή αλλιώς “Πτάκια” όπως τα λέμε στα Κουμέϊκα της Σάμου.

Γράφει η Αντωνία Μαρκάκη

Ως γνήσια Σαμιώτισσα δεν θα μπορούσα να μην σας προτείνω το πιο νόστιμο παραδοσιακό ορεκτικό, μια συνταγή που θα κλέψει τις εντυπώσεις μικρών και μεγάλων.

Σαμιώτικα μπουρέκια με γλυκιά κολοκύθα λοιπόν…και τηρώντας τα ήθη και τα έθιμα του τόπου το σπίτι θα γεμίσει με μυρωδιές γιορτής και αγάπης.

Στην αλμυρή ή γλυκιά εκδοχή τους, ψητά ή τηγανητά τα σαμιώτικα μπουρέκια με γλυκιά κολοκύθα δεν θα αφήσουν κανένα ουρανίσκο ασυγκίνητο.

Σαμιώτικα μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΓΕΜΙΣΗ

  • 1 κιλό περίπου κολοκύθα κόκκινη, καθαρισμένη και κομμένη σε χοντρά κομμάτια, βρασμένη ελαφρά και στραγγισμένη ή ψητή στο φούρνο (ώστε να μαλακώσει)
  • 2 κρεμμύδια ξερά
  • ½ κουταλάκι κανέλα
  • ½ κουταλάκι μπαχάρι
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 πρέζα πιπέρι
  • 1 κούπα ελαιόλαδο
  • 1/2 κιλό φέτα
  • Ηλιέλαιο για τηγάνισμα ή ψήσιμο.
  • Τριμμένο τυρί σαμιώτικο ή ζάχαρη για το σερβίρισμα

ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ ΤΗ ΖΥΜΗ

  • 1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • Λίγο αλάτι
  • Λίγο ελαιόλαδο
  • 1 κουταλάκι μπέικιν πάουντερ
  • 1 πρέζα ζάχαρη
  • 1 κουταλιά σούπας ξίδι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

  1. Τρίβουμε την βρασμένη κολοκύθα και το κρεμμύδι σε χοντρό τρίφτη.
  2. Σοτάρουμε με το ελαιόλαδο στο τηγάνι, σε μέτρια φωτιά, την κολοκύθα και το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Ανακατεύουμε και προσθέτουμε κανέλα, μπαχάρι, ζάχαρη, πιπέρι και αλάτι.
  4. Σε σιγανή φωτιά σοτάρουμε ώσπου να πιει τα υγρά του και η κολοκύθα να αλλάξει χρώμα.
  5. Κατεβάζουμε από τη φωτιά και Προσθέτουμε το τυρί φέτα.
  6. Ζυμώνουμε τα υλικά και ανοίγουμε τη ζύμη σε μακρόστενες λωρίδες.
  7. Σε κάθε λωρίδα βάζουμε γέμιση, όχι πολύ πάχος, την κλείνουμε και τη στρίβουμε σαν σαλιγκαράκι για να σχηματίσουμε τα σαμιώτικα μπουρέκια.
  8. Τέλος, τα τηγανίζουμε μέχρι να πάρουν χρυσό χρώμα. Διαφορετικά, τα αλείφουμε με ηλιέλαιο και τα ψήνουμε στο φούρνο, σε μέτρια θερμοκρασία ώσπου να ροδίσουν.
  9. Σερβίρουμε και συνοδεύουμε με αλμυρό σαμιώτικο τυρί ή ζάχαρη αναλόγως πως θέλουμε να τα φάμε.

Σας εγγυώμαι πως όταν τα σερβίρετε θα κλέψετε τις εντυπώσεις!

*Τα Σαμιώτικα μπουρέκια γλυκιάς κολοκύθας είναι ένα παραδοσιακό πιάτο που σερβίρεται τις Απόκριες στη Σάμο. Στη γλυκιά τους εκδοχή – χωρίς φέτα όμως, αποτελεί το νηστίσιμο γλυκό των Αποκριών. Η συνταγή κρατάει από τον 19ο αιώνα και προέρχεται από τους μοναχούς των πολλών μοναστηριών που είχε η Σάμος. Επειδή οι μοναχοί νήστευαν τις περισσότερες ημέρες του χρόνου, τα μπουρέκια ήταν το επιδόρπιό τους.

Καλή σας όρεξη και καλά μαγειρέματα!

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -