Wednesday, 30 September 2025

Σε δημοπρασία μια «σωτήρια» επιστολή του Αϊνστάιν

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στις 10 Οκτωβρίου 2023, μια επιστολή του Άλμπερτ Αϊνστάιν θα δημοπρατηθεί.

Είναι ένα γράμμα, όπου αναφέρει την επιθυμία του να βοηθήσει έναν Γερμανό ακαδημαϊκό να ξεφύγει από τη Γερμανία του Χίτλερ. Υπολογίζεται ότι το έγγραφο μπορεί να πουληθεί μεταξύ 3500 και 5000 ευρώ.

Ήταν 1 Οκτωβρίου 1933 όταν ο Αϊνστάιν έγραψε στον Σκωτσέζο φιλόσοφο, ακαδημαϊκό της Οξφόρδης, Γουίλιαμ Ντέιβιντ Ρος, για να του μιλήσει για τον Γερμανό φιλόσοφο και φιλόλογο Julius Stenzel.

Στην επιστολή ο γνωστός φυσικός προσπάθησε να πείσει τον Ross να καλέσει τον Stenzel στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ ως προσκεκλημένος ομιλητής. Ο Ross ήταν καγκελάριος του Oriel College της Οξφόρδης από το 1929 έως το 1947 και αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης από το 1941 έως το 1944.

Στην επιστολή ο Άλμπερτ Αϊνστάιν έγραφε:

«Ο Καθηγητής Zangger, – γράφει ο Einstein στον Ross – καθηγητής ιατροδικαστικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης, μου ζήτησε να σας συστήσω τον καθηγητή Stenzel από το Κίελο, ο οποίος έχει χάσει τη θέση του. Ερευνά την ιστορία της επιστήμης στην αρχαία Ελλάδα και δεν είναι σε θέση να επικοινωνήσει μαζί σας από τη Γερμανία. Το ερώτημα είναι αν υπάρχει πιθανότητα να προσκληθεί αυτός ο κύριος στην Αγγλία ή την Αμερική ως προσκεκλημένος ομιλητής.

Ο καθηγητής Zangger γράφει ότι γνωρίζετε την έρευνα του καθηγητή Stenzel. Δεν είναι απαραίτητο να μου στείλετε μια απάντηση, γιατί σε αυτό το θέμα μπορώ να λειτουργήσω μόνο ως αγγελιοφόρος».

Όπως αναφέρει ο Algemeiner, ενώ ο Stenzel ήταν μέλος της πειθαρχικής επιτροπής στο Πανεπιστήμιο του Κιέλου, έδιωξε μια ομάδα Ναζί φοιτητών το 1930.

Αργότερα, καταγγέλθηκε από έναν φοιτητή και του δόθηκε προσωρινή άδεια.

«Την 1η Νοεμβρίου 1933 μετατέθηκε στο Πανεπιστήμιο του Halle, βάσει νόμου για την αποκατάσταση της επαγγελματικής δημόσιας υπηρεσίας. Μια κίνηση που εφαρμόστηκε από το ναζιστικό καθεστώς για την απομάκρυνση των Εβραίων από δημόσιες θέσεις».

Παρά την προσπάθεια του Αϊνστάιν, ο Στέντσελ δεν κατάφερε να φύγει από τη Γερμανία. Πέθανε μερικά χρόνια μετά τη μετακόμισή του στο Halle λόγω σοβαρής ασθένειας.

Μπείτε στην ομάδα μας να ενημερώνεστε για όλα τα καλά νέα από το 1ο site στην Ελλάδα με μόνο θετικές ειδήσεις και πολλούς Διαγωνισμούς!!!

Ακολουθήστε το Bestnews στο Facebook [ΚΛΙΚ ΕΔΩ]

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -
spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -spot_img
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Newsletter

Εγγραφείτε στο Νewsletter μας για να ενημερώνεστε πρώτοι για τα καλά νέα που θα σας φτιάχνουν τη μέρα!