ΣΩΜΑ

Σωτήρης Τσιόδρας: Τι λέει για τα ειδικά τεστ αντισωμάτων

τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό πληθυσμό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου

Μιλώντας κατά την καθιερωμένη ενημέρωση για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα, ο Σωτήρης Τσιόδρας είπε πως «τα ειδικά τεστ αντισωμάτων δεν συστήνεται να χρησιμοποιηθούν από το γενικό πληθυσμό και δεν είναι διαγνωστικά της νόσου».

Όπως είπε «ένα αρνητικό τεστ στην οξεία φάση της νόσου, σε έναν άνθρωπο με ήπια συμπτώματα μπορεί να δώσει λάθος μήνυμα. Μπορεί κάλλιστα να έχει τη νόσο κανείς με αρνητικό ένα τέτοιο τεστ». Αναφερόμενος στα τεστ ανοσίας την Πέμπτη, ο Σωτήρης Τσιόδρας είχε παρατηρήσει πως για να χτίσει κανείς ανοσία στον κορονοϊό, θα πρέπει να βρεθούν στον οργανισμό του αντισώματα σε αυτόν. Οι ασθενείς αυτοί ενδέχεται να έχουν ανοσία για τουλάχιστον δύο ή 3 χρόνια και υπό αυτή την έννοια θα είναι προστατευμένοι στο κοντινό μέλλον.

«Αυτοί θα μπορούν να κινούνται ελεύθερα και ιδίως αν ανήκουν σε ομάδες πολιτών χρήσιμες για το κοινωνικό σύνολο την κρίσιμη αυτή ώρα, όπως είναι γιατροί και νοσηλευτές» έλεγε. Ωστόσο, σήμερα, ο Σωτήρης Τσιόδρας επανήλθε, θέλοντας να τονίσει πως δεν βρισκόμαστε ακόμη στην φάση της μάχης ενάντια στον κορονοϊό, όπου και πρέπει να επιστρατευτούν τα τεστ ανοσίας.

«Τα πιο αξιόπιστα είναι τα μοριακά που προκρίνονται από τους φορείς και πραγματοποιούνται σε όλες τις χώρες. Τα τεστ αντισωμάτων δεν είναι για αυτή τη φάση της πανδημίας. Οι Αρχές θα αξιολογήσουν την αξιοπιστία αυτών των τεστ στο μέλλον» συνέχισε ο Σωτήρης Τσιόδρας για τα τεστ κορονοϊού. Θυμίζουμε πως η Βρετανία έχει παραγγείλει τέτοια τεστ ανοσίας στον κορονοϊό, τα οποία σκοπεύει να αποστείλει στα νοικοκυριά, προκειμένου να εξακριβωθεί ποιοι έχουν αναπτύξει αντισώματα. Η διευθυντής του Εθνικού Συστήματος Υγείας της Βρετανίας, Σάρον Πίκοκ σημείωσε πως έχουν παραγγείλει εκατομμύρια τεστ ανοσίας και ανάλογα με τον τρόπο εφαρμογής τους, ορισμένα θα μπορούν να γίνουν χωρίς οι πολίτες να βγουν από το σπίτι. Φαίνεται πως τα τεστ αυτά είναι σχετικά οικονομικά και απλά, ενώ συλλέγουν αίμα από την άκρη του δακτύλου. Ορισμένα εξ αυτών ενδεχομένως να μπορούν να δώσουν αποτελέσματα σε ως και 10 με 15 λεπτά….

Σχετικά άρθρα

Back to top button