Στην Γαλλίδα συγγραφέα Annie Ernaux το Νόμπελ Λογοτεχνίας 2022

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Στη Γαλλίδα συγγραφέα και καθηγήτρια λογοτεχνίας Annie Ernaux απένειμε η επιτροπή το φετινό Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η Eπιτροπή αιτιολόγησε την επιλογής της, λέγοντας πως της απονέμει το βραβείο «για το θάρρος, την κλινική οξύτητα με την οποία αποκαλύπτει τις ρίζες, τις αποξενώσεις και τους συλλογικούς περιορισμούς της προσωπικής μνήμης».
Η Annie Ernaux, γεννημένη το 1940, είναι μία από τις σημαντικότερες σύγχρονες συγγραφείς της Γαλλίας. Έχει λάβει πλήθος διακρίσεων για το πλούσιο πεζογραφικό της έργο, που αφορμάται από την προσωπική της εμπειρία, στο οποίο ξεχωριστή θέση έχει η αυτοβιογραφία της με τίτλο Τα χρόνια (2008).

Μεταξύ άλλων έχει τιμηθεί με το βραβείο Μαργκερίτ Γιουρσενάρ για τη συνολική της συνεισφορά στα γράμματα, ενώ ήταν υποψήφια για το Man Booker International το 2019.

Στην Ελλάδα έχουν μεταφραστεί και κυκλοφορούν τα βιβλία της Η Θέση (1985), Πάθος (1995), Δεν βγήκα από το Σκοτάδι μου (1997), Η Ντροπή (2004), Τα Χρόνια (2009), Χάνομαι (2013), Ο τόπος (2019), Μια γυναίκα (2020), Τα χρόνια (2021) και Το γεγονός (2022).

Ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι, κατά την ανακοίνωση του βραβείου, ο Ματς Μαλμ, ο μόνιμος γραμματέας της Επιτροπής Νόμπελ, είπε ότι δεν είχε καταφέρει ακόμα να εντοπίσει την συγγραφέα, προσθέτοντας πως «περιμένει να ενημερωθεί σύντομα για τα νέα».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -