Θεσσαλονίκη: Η πρώτη στον κόσμο φωτοβολταϊκή ομπρέλα θαλάσσης

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Ο 42χρονος μηχανολόγος μηχανικός από τη Θεσσαλονίκη, Ιωάννης Μωυσιάδης, έφτιαξε την πρώτη ομπρέλα στον κόσμο που φέρει φωτοβολταϊκά στοιχεία και διάταξη φόρτισης κινητού-tablet με USB.

Η κατασκευή της φωτοβολταϊκής ομπρέλας θαλάσσης ολοκληρώθηκε μετά από μια επίπονη προσπάθεια τριών ετών και διαθέτει φωτοβολταϊκές κυψέλες ενώ παράγει και ηλεκτρική ενέργεια. Ο κάτοχος της ομπρέλας δεν θα προστατεύεται μόνο από ακτίνες του Ήλιου, αλλά θα μπορεί να φορτίζει το κινητό του ή το tablet στην παραλία.

Η ιδέα της φωτοβολταϊκής ομπρέλας πηγαίνει πίσω στον Αύγουστο του 2011 όταν ο σχεδιαστής και δημιουργός της κατέθεσε αίτηση για Δίπλωμα Ευρεσιτεχνίας στον Οργανισμό Βιομηχανικής Ιδιοκτησίας. Με αριθμό Δ.Ε 1008700 απο τον Ο.Β.Ι, η Φωτοβολταϊκή Ομπρέλα πέρασε από διάφορα στάδια σχεδιασμού έως ότου φτάσει στο σημερινό μοντέλο ποιοτικής ομπρέλας παραλίας για τους ανθρώπους που ζητούν κάτι παραπάνω από απλή σκίαση.

Το σημερινό μοντέλο αποτελεί το αποτέλεσμα της επιτυχημένης συνεργασίας του Τεχνικού Γραφείου του Γιάννη Μωυσιάδη με τη βιοτεχνία ομπρελών Εfklidis umbrellas και βέβαια της εμπειρίας και των δύο στον κλάδο τους.

Σε μια εποχή όπου η καθημερινή ζωή των ανθρώπων δοκιμάζεται σκληρά λόγω μια πρωτοφανούς πανδημίας, η Φωτοβολταϊκή Ομπρέλα δίνει την ευκαιρία στον καθένα να απολαύσει την παραλία για ώρες, με απόσταση ασφαλείας αλλά και με διαρκή πρόσβαση σε ενέργεια από τον ήλιο. Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα (PV.U) είναι ένα προϊόν που προορίζεται για χρήση ως ομπρέλα θαλάσσης ή κήπου και έχει ως σκοπό να σκιάζει και παράλληλα να προσφέρει την ικανότητα φόρτισης με τάση 5V, μέσω μετατροπής της ηλιακής ενέργειας σε ηλεκτρική.

Ο φορτιστής έχει τάση λειτουργίας στην έξοδο του ίση με 5V και μέγιστη ένταση ρεύματος τα 2A. Αυτό σημαίνει ότι είναι ικανός για παροχή ισχύος έως 10W. Η παροχή προς κάποια συσκευή για φόρτιση γίνεται μέσω της εξόδου USB.

«Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα που έχω σχεδιάσει έχει ένα βασικό χαρακτηριστικό: ο σκελετός της υποστηρίζει τέσσερις διπλές βάσεις οι οποίες σχηματίζουν τέσσερις πτέρυγες. Οι πτέρυγες αυτές φέρουν φωτοβολταϊκές κυψέλες και ανοιγοκλείνουν με τρόπο όμοιο με τις κοινές ομπρέλες. Ως αποτέλεσμα, σε κλειστή θέση, η ομπρέλα έχει σχεδόν τον όγκο που έχει μια κοινή ομπρέλα θαλάσσης, ενώ όταν είναι ανοιχτή μπορεί να δώσει αρκετή τάση στην έξοδο usb που υπάρχει πάνω από τον δρομέα της, ώστε να φορτιστεί ένα κινητό, ένα tablet και άλλες ηλεκτροσυσκευές», λέει ο κ. Μωυσιάδης.

Η φωτοβολταϊκή ομπρέλα μπορεί να κατασκευαστεί και σε μεγαλύτερες κλίμακες. Οι συγκεκριμένες ομπρέλες είναι ιδανικές για επιχειρήσεις όπως ξενοδοχεία, cafe-bar και εστιατόρια, όχι μόνο φυσικά στις παραλίες.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -