ΕΛΛΑΔΑ

Το αρχαίο ελληνικό άγαλμα που βρίσκεται ξαπλωμένο εδώ και αιώνες

Ο Κούρος του Απόλλωνα είναι ένα εντυπωσιακό, γιγάντιο και μισοτελειωμένο ανδρικό άγαλμα που βρίσκεται εδώ και αιώνες ξαπλωμένο στη γη, στο παραθαλάσσιο χωριό του Απόλλωνα.

Από άκρη σ’ άκρη στην Ελλάδα μπορεί κανείς να δει ότι παντού έχει αφήσει τα σημάδια της η αρχαία ελληνική ιστορία. Σημαντικά αξιοθέατα και μνημεία υπάρχουν στην ηπειρωτική και νησιωτική Ελλάδα. Κάθε φορά που κάνεις ένα ταξίδι αναψυχής σε ένα μέρος της Ελλάδας, μπορείς με αυτό τον τρόπο να κάνεις και ένα νοητό ταξίδι στην ιστορία της.

Κάποιες τοποθεσίες της χώρας μας φημίζονται ακόμη περισσότερο για τα υπολείμματα που έχει αφήσει πίσω της η αρχαία ελληνική τέχνη και ιστορία. Ένα από αυτά είναι και η Νάξος. Ένα νησί που βρίσκεται ανάμεσα σε αυτά που άνετα θα επισκεπτόμασταν και το χειμώνα. Εκεί, λοιπόν, βρίσκεται και ένα από τα πλέον ξεχωριστά και σημαντικά αρχαιολογικά ευρήματα της Νάξου αλλά και ολόκληρης της Ελλάδος, ο Κούρος του Απόλλωνα.

άγαλμα

Σύμφωνα με τους επιστήμονες, ο συγκεκριμένος Κούρος του Απόλλωνα εικάζεται ότι έχει κατασκευαστεί στις αρχές του 6ου αιώνα π.Χ.. Επίσης θεωρείται όσον αφορά το τι δείχνει, ότι παριστάνει τον θεό Διόνυσο ή το θεό Απόλλωνα. Και οι δύο αυτοί θεοί λατρεύτηκαν στην Νάξο και οι ειδικοί διαφωνούν για το ποιον παριστάνει. Η αλήθεια τελικά είναι ότι για όποιον κι αν αποφασίστηκε να κατασκευαστεί, αποτελεί ένα από τα πλέον εντυπωσιακά αρχαία ευρήματα της χώρας. Και λόγω του μεγέθους αλλά και λόγω του τρόπου με τον οποίο το βλέπεις, ξαπλωμένο στο έδαφος. Μοιάζει σαν να ήταν μια μέρα πριν όταν ο τεχνίτης που το σκάλιζε, άφησε στη μέση τη δουλειά του πριν προλάβει να τον τελειώσει.

Το τεράστιο μισοτελειωμένο άγαλμα δεν είναι βέβαια Κούρος, αφού δεν έχει κανένα από τα χαρακτηριστικά των Κούρων της αρχαϊκής εποχής. Δεν απεικονίζει νέο άνδρα, έχει γενειάδα και έχει το ένα χέρι λυγισμένο. Αλλά έχει καθιερωθεί να αναφέρομαστε για αυτό ως τον Κούρο του Απόλλωνα.

άγαλμα

Την ίδια εποχή που έχει χρονολογηθεί το άγαλμα, τον 6ο αιώνα π.Χ. στο λιμάνι της Νάξου είχε ξεκινήσει η κατασκευή ενός γιγάντιου ναού του Απόλλωνα που και αυτός δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, ενώ η Πορτάρα είναι η αδιάψευστη μαρτυρία για τις μεγάλες διαστάσεις του. Λόγω αυτού πολλοί υποστηρίζουν πως ο Κούρος του Απόλλωνα και ο ναός του Απόλλωνα συνδέονται.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button