Βόλτα στο μεγαλύτερο πανηγύρι του Πειραιά, στον Άγιο Νείλο

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Εάν δεν το έχεις επισκεφθεί, πρέπει οπωσδήποτε να το κάνεις! Το πανηγύρι στον Άγιο Νείλο είναι το μεγαλύτερο σε έκταση, στο Δήμο Πειραιά!

Εορτάζεται κάθε χρόνο στις 12 Νοεμβρίου και ο ομώνυμος Ιερός Ναός του Πειραιά αποτελεί τον μοναδικό στη χώρα μας που είναι αφιερωμένος στον Άγιο Νείλο και εορτάζει εκείνη την ημέρα.*

Διασχίζοντας το 1,5 χιλιόμετρο! πανηγύρι θα δεις σχεδόν δίπλα στο Ναό και ένα ρόδον! Το «Ρόδον του Νείλου» είναι ένα μεζεδοπωλείο με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα και ζωντανή μουσική. Σίγουρα πρέπει να κάνεις μια στάση με την παρέα σου.

Πειραιά, στον Άγιο Νείλο Ρόδον του Νείλου
Η Best πρόταση της εβδομάδας εν όψει της εορτής του Αγίου Νείλου στον Πειραιά

Πάμε όμως να τα πάρουμε από την αρχή… Σε μια γραφική συνοικία του Πειραιά, ανάμεσα στην Καλλίπολη και το Χατζηκυριάκειο, βρίσκεται ο Άγιος Νείλος.

Ο Πανηγυρικός Εορτασμός ξεκινάει από τις 11 Νοεμβρίου. Οι εορταστικές εκδηλώσεις το διήμερο εκείνο αρχίζουν από την παραμονή με τον καθιερωμένο Εσπερινό, τη λιτάνευση και περιφορά της Ιεράς Εικόνας στους δρόμους της περιοχής και καταλήγουν το βράδυ με την Ιερά Αγρυπνία.

Χιλιάδες πιστοί κάθε χρόνο από διάφορες περιοχές της Αττικής επισκέπτονται τον Άγιο Νείλο, τόσο την παραμονή της εορτής του όσο και ανήμερα, προκειμένου να ασπαστούν την Εικόνα και τα Λείψανα του.

Το ενδιαφέρον των επισκεπτών όμως κλέβει σίγουρα το λαμπρό πανηγύρι που στήνεται επί της οδού Γεωργίου Θεοτόκη, από την οδό Κλεισόβης έως την οδό Σαχτούρη στην πλατεία Πηγάδας.

Μικροί και μεγάλοι τρέχουν να διασχίσουν το μεγαλύτερο σε έκταση πανηγύρι, που διοργανώνεται ενόψει της θρησκευτικής εορτής στο Δήμο Πειραιά, το οποίο φτάνει μέχρι και το 1,5 χιλιόμετρο!

Ψάχνοντας κανείς στην πραμάτεια που είναι αραδιασμένη πάνω στους πάγκους, θα ανακαλύψει κρυμμένους θησαυρούς που θα κάνουν τα ματάκια των μικρών φίλων να αστράψουν από χαρά!

Ο ζωηρός ρυθμός της μουσικής που ακούγεται απ’ άκρη σ’άκρη σε όλο το μήκος του δρόμου, μέχρι τα εκλεκτά εδέσματα που γεύονται οι επισκέπτες είναι ένα μικρό δείγμα του πόσο ξέγνοιαστα και καλά μπορεί κανείς να περάσει.

Τελειώνοντας όμως τη βόλτα σου, σίγουρα θα έχεις πεινάσει, αφού ό,τι έχεις δοκιμάσει περνώντας από τους πάγκους των μικροπωλητών, μόνο την όρεξη θα σου έχει ανοίξει!

Ρόδον του Νείλου – Γεωργίου Θεοτόκη 53, Καλλίπολη

Μια εξαιρετική επιλογή είναι να κάνεις μία στάση για κρασάκι, ρακόμελο και εκλεκτά μεζεδάκια στην παραδοσιακή ταβέρνα «Ρόδον του Νείλου». Το ρητό «τρώγοντας έρχεται η όρεξη» ταιριάζει γάντι στο συγκεκριμένο μαγαζί.

Θα το συναντήσεις πάνω στον κεντρικό δρόμο, Γεωργίου Θεοτόκη 53, σχεδόν δίπλα από την εκκλησία του Αγίου Νείλου.

Οι νόστιμες δημιουργίες σε συνδυασμό με το ωραίο κρασί, οδηγούν σε ένα πυροτέχνημα διασκέδασης. Όσα πιάτα και αν παραγγείλει η παρέα, σίγουρα δε θα φτάσουν αφού θα θελήσει να δοκιμάσει όλο τον κατάλογο!

Πειραιά, στον Άγιο Νείλο Ρόδον του Νείλου
Ποικιλία κρεατικών 2 ατόμων

Οι φρεσκοκομμένες και φρεσκοτηγανισμένες πατάτες σε καθαρό λάδι τραβάνε την προσοχή μικρών και μεγάλων!

Μην παραλείψεις να δοκιμάσεις το σαγανάκι στο φούρνο με κρέμα γάλακτος, τριλογία τυριών και ολόκληρο αυγό μέσα!!!

Πειραιά, στον Άγιο Νείλο Ρόδον του Νείλου

 

Και σίγουρα η ζωντανή μουσική με τους καλούς μουσικούς του μαγαζιού θα σε παρασύρει να διασκεδάσεις με την ψυχή σου. Απόλαυσε το! Εξάλλου γιορτή έχουμε!

Δείτε το βίντεο:

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Best News (@bestnews.gr)

 

Η Δημοσιογράφος Χρύσα Σαραντοπούλου με την Υπεύθυνη του εστιατορίου Σόνια Sonilda Nebiu

«Ρόδον του Νείλου».

«Ρόδον του Νείλου».

Γεωργίου Θεοτόκη 53,
Καλλίπολη, Πειραιάς

Τηλ: +30 21 1 411 8895

+30 698 746 6821

Και του χρόνου με υγεία!!!


 

*Υπάρχει ακόμη ένας ναός αφιερωμένος στον Άγιο Νείλο τον Μυροβλήτη που βρίσκεται στην γενέτειρα του στην ΑΡΚΑΔΙΑ, ΒΟΡΕΙΑ ΚΥΝΟΥΡΙΑ αλλά εορτάζεται κάθε χρόνο στις 7 Μαΐου, ημέρα εύρεσης και ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του.

Η ιστορία του Ναού στον Πειραιά

 Πειραιά, στον Άγιο Νείλο

Το 1928, στον Πειραιά με ενέργειες της Ελένης Μαμάη, η οποία καταγόταν από τον Άγιο Πέτρο Κυνουρίας, την γενέτειρα του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου, ιδρύθηκε σύλλογος με την επωνυμία «Ἀδελφότης Κυριῶν καὶ Δεσποινίδων ὁ Ἅγιος Νεῖλος ὁ Μυροβλύτης», με σκοπό την ανέγερση Ιερού Ναού αφιερωμένου στον Άγιο Νείλο τον Μυροβλύτη.

Οι εργασίες ανοικοδόμησης του παλαιού Ιερού Ναού ξεκίνησαν το 1928 και περατώθησαν το 1931. Ο παλαιός Ιερός Ναός του Αγίου Νείλου, πολύ μικρότερος από τον σημερινό, καθώς χωρούσε μόλις 100 άτομα, ήταν κτισμένος σε αρχιτεκτονικό ρυθμό βασιλικής με ξύλινη στέγη και ήταν πλινθόκτιστος.

Από τον Σεπτέμβριο του 1936 και με ενέργειες του Αρχιεπισκόπου Αθηνών Χρυσοστόμου Α΄ Παπαδόπουλου παραχωρήθηκε στην ενορία από την Μονή Μεγίστης Λαύρας τμήμα ιερού λειψάνου του Αγίου Νείλου του Μυροβλύτου, με την ευχή «νά ἀποβῇ ἡ παρηγορία τῶν πονουμένων, ἡ ἰατρεία τῶν ἀσθενῶν, καί το φυλακτήριον τοῦ Εὐσεβοῦς ἡμῶν Ἔθνους».

Με το τέλος της Κατοχής και του Εμφυλίου, πλήθος κόσμου, από τα νησιά κυρίως, άρχισε να συρρέει στην περιοχή με αποτέλεσμα ο παλαιός Ιερός Ναός να κρίνεται ανεπαρκής για τις ανάγκες της ενορίας. Στις 22 Απριλίου του 1953 το Εκκλησιαστικό Συμβούλιο του Ιερού Ναού αποφάσισε την ανέγερση νέου μεγαλοπρεπούς ναού, βυζαντινού ρυθμού. Για την επίτευξη του στόχου και την καλύτερη χρηματοδότηση των εργασιών ιδρύθηκε το 1953 ο «Σύλλογος Ἀνεγέρσεως καὶ Ἀποπερατώσεως τοῦ Ἱεροῦ Ναοῦ Ἁγίου Νείλου Πειραιῶς». Ο σύλλογος αυτός μέσα από συγκεκριμένες δραστηριότητες, όπως εράνους, λαχειοφόρους αγορές, προσκυνηματικές εκδρομές αλλά και θεατρικές παραστάσεις και κυρίως με την αγάπη και ενεργό συμμετοχή των ενοριτών, ανέλαβε το δύσκολο έργο της χρηματοδότησης των εργασιών ανεγέρσεως του νέου ναού. Την Κυριακή 11 Νοεμβρίου 1956, κατετέθη ο θεμέλιος λίθος και ο νέος Ιερός Ναός εγκαινιάστηκε την 12η Νοεμβρίου 1973.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -