ΒΙΒΛΙΑ

Βραβεία Βιβλίου Public 2021: Ψηφίστε τα βιβλία που ξεχωρίσατε φέτος

Τα Βραβεία Βιβλίου Public επιστρέφουν για 8η φορά και καλούν το αναγνωστικό κοινό να ψηφίσει τους αγαπημένους του τίτλους βιβλίων από το 2020.

Τη χρονιά αυτή η σχέση με τα βιβλία έγινε ακόμα πιο ισχυρή: Διαβάστηκαν πολύ περισσότερο -κυρίως μέσα στο σπίτι– και τώρα, που υπάρχει η δυνατότητα ταξιδιών, τα βιβλία δεν λείπουν από το σακίδιό κανενός, είτε για μια βόλτα στο κοντινό πάρκο, είτε σε ξένοιαστες στιγμές στην παραλία. Αυτόν τον παλμό αφουγκράστηκε το Public στήνοντας και φέτος με τρόπο ψηφιακό τον πιο σημαντικό βιβλιοφιλικό θεσμό του, τα Βραβεία Βιβλίου Public.

Διατηρώντας την αγάπη για το καλό βιβλίο κι έχοντας αναδείξει όλα αυτά τα χρόνια δεκάδες νικητές, μικρά βιβλιοπωλεία και λογοτεχνικά έργα ξένων χωρών, έφτασε αισίως η 8η χρονιά απονομής των Βραβείων.

Αυτά τα βιβλία μπορούμε να ψηφίσουμε από τις 14 Ιουνίου ως τις 4 Ιουλίου. Η διαδικασία γνώριμη για τους εξοικειωμένους, αυτά είναι όμως τα βήματά της για τους νεοεισαχθέντες στον κόσμο των Public Book Awards.

Με μια επίσκεψη στη σελίδα publicbookawards.gr το κοινό μπορεί να επιλέξει τους αγαπημένους του τίτλους ανά κατηγορία, αναδεικνύοντας τα 10 δημοφιλέστερα βιβλία για τη χρονιά που πέρασε. Η ανακοίνωση των νικητών θα πραγματοποιηθεί ψηφιακά στις 19 Ιουλίου.

Οι βιβλιόφιλοι έχουν την ευκαιρία να επιλέξουν ανάμεσα σε 2.200 τίτλους βιβλίων από 1.600 συγγραφείς και 130 εκδότες. Πέρυσι 188.635 αναγνώστες ανέδειξαν με 295.450 μοναδικές ψήφους τους συγγραφείς και τα βιβλία που ξεχώρισαν για το 2019. Στόχος του θεσμού για ακόμα μία χρονιά είναι να  αναδείξει την αγάπη όλων μας για το βιβλίο φέρνοντας κοντά συγγραφείς, εκδότες και αναγνωστικό κοινό ανεξαρτήτως συνθηκών.

Οι πρεσβευτές του θεσμού

Ξεχωριστή σημασία έχουν και φέτος οι πρεσβευτές του θεσμού. Περπατούν στην πόλη, μιλούν για τις δικές τους αναγνωστικές συνήθειες συστήνοντάς μας τα αγαπημένα τους βιβλία. Ανάμεσά τους η στιχουργός και ποιήτρια Λίνα Νικολακοπούλου, ο σκηνοθέτης Σωτήρης Τσαφούλιας, η βραβευμένη με 2 αστέρια Michelin chef Γεωργιάννα Χιλιαδάκη, ο πάντοτε δραστήριος Πατέρας Αντώνιος από την Κιβωτό του Κόσμου, η ηθοποιός Ζέτα Δούκα, η υψίφωνος (σοπράνο) Χριστίνα Πουλίτση και οι δημοσιογράφοι Πελιώ Παπαδιά και Γιάννης Πανταζόπουλος.

Φέτος τα Βραβεία Βιβλίου Public συναντούν και τα podcasts με μια σειρά από ενδιαφέρουσες συζητήσεις περί βιβλίου, τα Book Talks, που φιλοξενούνται στην πλατφόρμα του pod.gr. Ο δημοσιογράφος Παύλος Τσίμας υποδέχεται καλεσμένους από τον ακαδημαϊκό, καλλιτεχνικό και δημοσιογραφικό χώρο και συζητά μαζί τους για τα βιβλία σε τόνο σχεδόν προσωπικό. Τα podcasts θα είναι διαθέσιμα σε όλες τις πλατφόρμες που φιλοξενούν podcast: Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Pocket Casts και στο pod.gr.

Οι κατηγορίες βραβείων για τις οποίες θα ψηφίσει φέτος το αναγνωστικό κοινό

  1. Ελληνικό μυθιστόρημα
  2. Μεταφρασμένο μυθιστόρημα
  3. Ελληνικό διήγημα
  4. Ελληνικό non-fiction
  5. Ελληνική σύγχρονη ποίηση
  6. Ελληνική παιδική λογοτεχνία
  7. Ελληνική εφηβική λογοτεχνία
  8. Ευ Ζην
  9. Κατηγορία «Έκπληξη»

Στη δεύτερη φάση του θεσμού, η οποία θα λάβει χώρα από τις 4 ως και τις 18 Ιουλίου, το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει ένα από τα δέκα δημοφιλέστερα βιβλία από κάθε κατηγορία, όπως αυτά προέκυψαν από τις ψήφους της πρώτης φάσης, ώστε να αναδειχθούν εν τέλει οι μεγάλοι νικητές για το 2020. Επιπλέον, στη Β’ φάση του θεσμού το κοινό θα έχει τη δυνατότητα να ψηφίσει και το αγαπημένο Ανεξάρτητο Βιβλιοπωλείο.

Εκτός από τα βραβεία του κοινού υπάρχουν τρία (3) ειδικά βραβεία, τα οποία προκύπτουν κατόπιν ψηφοφορίας κριτικής επιτροπής, με μέλη έγκριτους επαγγελματίες από τον χώρο του βιβλίου:

Βραβείο Εκδοτικό Αποτύπωμα

Όπως κάθε χρόνο στην κατηγορία θα συμπεριληφθούν όλοι οι ελληνικοί εκδοτικοί οίκοι, που θα συμμετέχουν στα βραβεία βιβλίου Public 2020 και συνεχίζουν την εκδοτική τους δραστηριότητα έως και σήμερα. Η κριτική επιτροπή καλείται να αναδείξει τους εκδοτικούς οίκους που ξεχώρισαν για την ποιότητα και τη συνέπεια του έργου τους τη χρονιά που πέρασε.

Τιμώμενη Λογοτεχνία: Βόρειες Χώρες

Στη συγκεκριμένη κατηγορία συμμετέχουν αποκλειστικά τίτλοι βιβλίων από Δανία, Φιλανδία, Ισλανδία, Νορβηγία, Σουηδία, Γροιλανδία και Νησιά Φερόε, που έχουν μεταφραστεί στην ελληνική γλώσσα και έχουν κυκλοφορήσει το 2020.

Βραβεία Βιβλιοπωλείων Public

Για τα συγκεκριμένα βραβεία ψηφίζουν οι πωλητές βιβλίου των καταστημάτων Public και θα συμπεριληφθούν όλα τα βιβλία που κατατίθενται στις αντίστοιχες κατηγορίες κοινού: Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Μυθιστόρημα και Βραβείο Βιβλιοπωλείων Public Ελληνικό Παιδικό βιβλίο

Έως τις 4 Ιουλίου στη σελίδα publicbookawards.gr το κοινό θα μπορεί να επιλέξει τους αγαπημένους του τίτλους ανά κατηγορία.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button