Χαρίστε μια αγκαλιά γιατί θεραπεύει!

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Χρύσα Σαραντοπούλου
Χρύσα Σαραντοπούλου
Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω!Πατήστε να δείτε περισσότερα

Η αγκαλιά θέλει να πει:
“Δεν είσαι κίνδυνος. Δεν φοβάμαι να βρίσκομαι δίπλα σου.
Μπορώ να χαλαρώσω, να αισθανθώ “σπίτι” μου.
Είμαι προστατευμένος και κάποιος με καταλαβαίνει.”

Όταν αγκαλιάζουμε κάποιον με ειλικρίνεια, κερδίζουμε μια μέρα ζωής.  Paulo Coelho

Πολύ συχνά, οι αγκαλιές αποτελούν την καλύτερη θεραπεία καθώς μας κάνουν να νιώθουμε ανανεωμένοι και άξιοι αγάπης. Κάθε αγκαλιά έχει τη δική της γλώσσα και την καθιστά το γρηγορότερο τρόπο για να επικοινωνήσουν δυο ψυχές.

Η μέση διάρκεια μιας αγκαλιάς μεταξύ δύο ανθρώπων είναι 3 δευτερόλεπτα.
Οι ερευνητές όμως ανακάλυψαν κάτι καταπληκτικό!

Όταν μια αγκαλιά διαρκεί 20 δευτερόλεπτα, προκαλεί θεραπευτική επίδραση στο σώμα και το μυαλό.
Ο λόγος είναι ότι μια ειλικρινή αγκαλιά παράγει μια ορμόνη που ονομάζεται “οξυτοκίνη”, επίσης γνωστή ως η ορμόνη της αγάπης.

Αυτή η ουσία έχει πολλά οφέλη για την σωματική και ψυχική μας υγεία, μας βοηθά, παρεμπιπτόντως, να χαλαρώσουμε, να νιώσουμε ασφαλείς και να διώξουμε τους φόβους και το άγχος μας.

Η αγκαλιά ισορροπεί το νευρικό μας σύστημα

Την ίδια στιγμή που κάνετε κάποιον μια αγκαλιά, έχει ήδη αρχίσει να ισορροπεί το νευρικό σας σύστημα.
Μικροί αισθητήρες πίεσης σε σχήμα αυγού, που αναφέρονται ως σωμάτια Pacnician που βρίσκονται μέσα στο δέρμα, συνδέονται με τον εγκέφαλο μέσω του νεύρου Vagus. Ουσιαστικά, αυτό σημαίνει ότι αισθάνονται την αίσθηση ότι τους αγγίζετε. Κατά τη διάρκεια μιας αγκαλιάς, ισορροπεί επίσης το παρασυμπαθητικό μας σύστημα και γαληνεύει ο νους και η ψυχή.

Η αγκαλιά μειώνει τα επίπεδα άγχους

Πολύ συχνά υποτιμούμε τη δύναμη του αγκαλιάσματος αλλά η αλήθεια είναι ότι το αγκάλιασμα είναι ένα πολύ αποτελεσματικό αγχολυτικό και αυτό οφείλεται στο ότι, όταν αγκαλιάζετε, το επίπεδο της κορτιζόλης που κυκλοφορεί σε ολόκληρο το σώμα μας μειώνεται δραστικά. Αυτό σημαίνει ότι το μυαλό μας είναι σε θέση να ηρεμήσει και να σκέφτεται χωρίς άγχος.

Η αγκαλιά δημιουργεί καλύτερη συνολική διάθεση

Όταν αγκαλιάζετε κάποιον, αρχίζετε να αυξάνετε την παραγωγή σεροτονίνης στον εγκέφαλό σας, η οποία είναι η βασική χημική ουσία που χρειάζεστε για μια θετική στάση / διάθεση. Αυτό ενισχύει επίσης την αυτοεκτίμησή σας.

Κάτι που πρέπει να θυμάστε για εκείνους που υποφέρουν από κατάθλιψη ή όσους είναι πολύ μόνοι είναι ότι αντιμετωπίζουν πραγματικά, χαμηλά επίπεδα σεροτονίνης.

Η αγκαλιά χαλαρώνει το σώμα

Με την αγκαλιά, μπορείτε πραγματικά να χαλαρώσετε τους μυς σας, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Όταν δεχόμαστε μια αγκαλιά, οι μύες μας από όλο το σώμα αρχίζουν να απελευθερώνουν την ένταση. Μήπως θα πρέπει να αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλο πιο συχνά;

Η αγκαλιά βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Το αγκάλιασμα έχει την εκπληκτική ικανότητα να μειώνει τον καρδιακό ρυθμό μας.

Μια μελέτη που έφερε στο φως το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας – Chapel Hill, πρότεινε ότι οι εθελοντές που είχαν ελάχιστη ή καθόλου επαφή με τους συνεργάτες τους είχαν αναπτύξει πολύ ταχύτερο καρδιακό ρυθμό των 10 παλμών ανά λεπτό, σε σύγκριση με το πρότυπο των 5 χτύπων ανά λεπτό, από όσους αγκάλιαζαν τον σύντροφό τους, πολύ συχνά.

αγκαλιά

Κατά καιρούς έχουν γίνει ανά τον κόσμο διάφορες καμπάνιες/εκδηλώσεις με δωρεάν αγκαλιές όπου οι διοργανωτές στέκονται σε πολυσύχναστα σημεία και με πλακάτ προσκαλούν τους περαστικούς να μοιραστούν μια αγκαλιά!

21/01 Παγκόσμια ημέρα αγκαλιάς! Χαρίστε μια αγκαλιά γιατί θεραπεύει!

Την συγκεκριμένη καμπάνια («Free Hugs» – «Δωρεάν Αγκαλιές») ξεκίνησε το 2004 ένας Αυστραλός με το ψευδώνυμο «Juan Mann». Ο Mann, κάτοικος Λονδίνου, έπειτα από μια σειρά δυσάρεστων γεγονότων που του συνέβησαν, επέστρεψε στη χώρα του. Στο αεροδρόμιο του Σίδνεϊ αντίκρισε την αίθουσα αφίξεων γεμάτη αγκαλιές και χαμόγελα από συγγενείς και φίλους των συνεπιβατών του. «Κανένας δεν περίμενε εμένα. Έτσι, έφτιαξε ένα πλακάτ, έγραψε το μήνυμά του και κάθισε έξω απ’ το πιο πολυσύχναστο σημείο της πόλης. Για 15 λεπτά κανείς δεν σταματούσε. Πρώτη ανταποκρίθηκε μια κυρία που με κατανόηση εξομολογήθηκε ότι εκείνο το πρωί είχε “χάσει” τον σκύλο της».

Οι αγκαλιές αποσκοπούν στο να κάνουν τον κόσμο να αισθανθεί όμορφα και εφαρμόζονται ως μια απλή απόδειξη αλτρουισμού.

Χαρίστε αμέτρητες αγκαλιές λοιπόν, γιατί εκτός από ψυχική προσφέρουν και σωματική υγεία!!!

Υπάρχει και η Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Ιανουαρίου. Μια γιορτή αγάπης που κάθε χρόνο αποκτά όλο και περισσότερους οπαδούς. Η ιδέα για την Παγκόσμια Ημέρα Αγκαλιάς προήλθε το 1986 από τον φοιτητή Kevin Zaborney, στο Μίσιγκαν των Η.Π.Α, o οποίος ήθελε να καταρρίψει το γεγονός ότι οι Αμερικάνοι δεν εξέφραζαν την αγάπη τους δημόσια. Έψαχνε ακόμη έναν τρόπο ώστε να εκφράζουμε την αγάπη μας στους ανθρώπους, πέρα από τις Χριστουγεννιάτικες παραδόσεις και την ημέρα του Αγίου Βαλεντίνου.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -