Ένα γλυπτό από 4.760 σκουπίδια που μάζεψαν εθελοντές από παραλίες

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η καλλιτέχνης Liina Klauss συνεργάστηκε με την Αμερικανή επιστήμονα της θάλασσας Skye Moret και τον Γερμανό ειδικό οπτικοποίησης δεδομένων Moritz Stefaner για να δημιουργήσει ένα γλυπτό δεδομένων που ακούει στο όνομα «Perpetual Plastic (Αέναο Πλαστικό)».

Η εγκατάσταση σε μια παραλία του Μπαλί αποτελείται από 4.760 απορρίμματα που συνέλεξαν εθελοντές στη διάρκεια καθαρισμού παραλιών.

Από τις αρχές της δεκαετίας του 1950 έως σήμερα έχουν παραχθεί 8,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικού για κατανάλωση από το ανθρώπινο είδος. Ομάδα 50 εθελοντών, στο πλαίσιο καθαρισμού σειράς παραλιών στη νήσο της Ινδονησίας συνέλεξαν επιπλέοντα απορρίμματα. Η συλλογή έγινε με κριτήριο το χρώμα, με στόχο να αποσυνδεθούν τα απορρίμματα από αρνητικούς συνειρμούς και να συνδεθούν με δημιουργική δράση.

«Η επιστήμη μας δίνει νέα γνώση για τον κόσμο, η τέχνη μας δίνει καινούργιες οπτικές στον κόσμο. Ο συνδυασμός των δύο έχει τεράστια δύναμη» τονίζει η Liina Klauss.

Κάθε χρώμα αντιπροσωπεύει τις διαφορετικές τύχες που έχουν τα 8,3 δισεκατομμύρια μετρικοί τόνοι πλαστικών απορριμμάτων: απόρριψη, ανακύκλωση, καύση ή χρήση ακόμη και σήμερα. Το μαύρο τμήμα της εγκατάστασης αντιπροσωπεύει όλο το πλαστικό που έχει παραχθεί και στη συνέχεια διαχωρίζεται σε διαφορετικές κοίτες: η λευκή ροή δείχνει το πλαστικό που έχει απορριφθεί (σε χωματερές ή χωρίς ουδεμία διαχείριση αφημένο στο τοπίο ή στους ωκεανούς)· η πράσινη ροή, το πλαστικό που έχει ανακυκλωθεί· η κόκκινη, το πλαστικό που έχει οδηγηθεί σε καύση· η μπλε, το πλαστικό που ακόμη χρησιμοποιείται. Το πλάτος της κάθε ροής είναι ανάλογο των αντίστοιχων στατιστικών δεδομένων.

«Παντού στον κόσμο, σε απομακρυσμένες παραλίες, η ρύπανση με πλαστικό έχει γίνει μια παρανοϊκή κανονικότητα ή μια φυσιολογική παράνοια» λέει η Γερμανίδα καλλιτέχνις, η οποία τα τελευταία 10 χρόνια έχει δημιουργήσει περισσότερες από 50 περιβαλλοντικές καλλιτεχνικές εγκαταστάσεις στο Χονγκ Κονγκ, την Ινδονησία, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και τη Μαλαισία.

Αν και η δημιουργία της εγκατάστασης απαίτησε 12 ώρες, παρέμεινε μόνον για 36 ώρες και απαιτήθηκαν έξι ώρες για τη διάλυσή της. Όλες οι σαγιονάρες θα επαναχρησιμοποιηθούν σε επόμενες εγκαταστάσεις. Άλλα ανακυκλώσιμα υλικά θα παραδοθούν στην εταιρεία διαχείρισης απορριμμάτων Ecobali, ενώ τα μη ανακυκλώσιμα υλικά όπως δίχτυα για ψάρεμα ή οδοντόβουρτσες θα οδεύσουν προς χωματερή.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -