ΕΛΛΑΔΑ

Επιτροπή «Ελλάδα 2021» – 200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας

Η Ολομέλεια των «31» συνεδρίασε την Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου 2019, για πρώτη φορά μετά τη σύστασή της από τον Πρωθυπουργό, στο ξενοδοχείο Hilton της Αθήνας και πλέον -στο πλαίσιο της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»- ξεκινά η διαδικασία για την υποβολή (από φορείς ή φυσικά πρόσωπα) και την επιλογή, αξιολόγηση και ανάπτυξη ενός πολύπλευρου έργου δράσεων που θα αποτελέσει τη βάση της επετείου των 200 χρόνων σύγχρονης Ελλάδας.

«Τι καλύτερη εγγύηση για να αποδώσουμε τιμή στα 200 χρόνια της σύγχρονης Ελλάδας, χωρίς να καταφύγουμε σε περιαυτολογίες και στερεότυπα, από την παρουσία τόσων διακεκριμένων συμπολιτών μας αλλά και τόσων διακεκριμένων προσωπικοτήτων από άλλες χώρες. Η σημερινή πρώτη συνεδρίαση της Ολομέλειας της «Ελλάδας 2021» έχει έναν ιδιαίτερο συμβολισμό: Είναι η εκκίνηση της μεγάλης προσπάθειας να τιμήσουμε σε έναν χρόνο από σήμερα  την πορεία  της σύγχρονης Ελλάδας» τόνισε η Πρόεδρος της Ολομέλειας  κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου κηρύσσοντας την έναρξη της πρώτης διάσκεψης των «31».

Το βίντεο της Επιτροπής Ελλάδας 2021:

Πρόκειται για ένα απλό και λιτό βίντεο, το οποίο όμως είναι ταυτόχρονα και δυναμικό. Με φόντο τα καταγάλανα ελληνικά νερά και με επιβλητική μουσική από πίσω, αναγράφεται με λευκά κεφαλαία γράμματα το εξής μήνυμα:

«200 χρόνια σύγχρονης Ελλάδας. Επαναστατήσαμε, διεκδικήσαμε, προοδεύσαμε, πιστέψαμε, συγκινηθήκαμε, διχαστήκαμε και ενωθήκαμε ξανά. Πέσαμε και σηκωθήκαμε ξανά. 200 χρόνια από την Επανάσταση έχουμε την ευκαιρία να αναλογιστούμε το παρελθόν , να συνειδητοποιήσουμε το παρόν, να οραματιστούμε το μέλλον. Συμμετέχουμε, συζητάμε, συνδιαμορφώνουμε. Για την Ελλάδα που είμαστε. Για την Ελλάδα που θέλουμε».

Στην εισήγησή της η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου κωδικοποίησε τους τέσσερις άξονες στους οποίους θα ενταχθούν οι δράσεις που θα αξιολογηθούν και θα εγκριθούν από την Ολομέλεια:

-Η Επανάσταση του 1821 ως καταστατικό στοιχείο της Ελληνικής Ιστορίας, αλλά και ως ψηφίδα της παγκόσμιας Ιστορίας.
Στόχος
είναι η καλύτερη κατανόηση της Επανάστασης του 1821, η ανάδειξη της παγκόσμιας σημασίας της, η σχέση της με τις άλλες επαναστάσεις που συνέβησαν την ίδια περίοδο, το πώς επηρέασε τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και το πώς επηρεάστηκε από αυτόν.
– Η Ελλάδα σήμερα μετά από μία πορεία 200 χρόνων». Αντικείμενο του άξονα είναι  η ανάδειξη της δυναμικής της σύγχρονης ελληνικής κοινωνίας  με την ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών σε όλη την έκταση της χώρας, αλλά και η προβολή της σύγχρονης Ελλάδας στο εξωτερικό, με παρουσία σε διεθνείς εκθέσεις και διεθνείς οργανισμούς, υπό τη γενική ομπρέλα “1821-2021: ThisisModernGreece”.
– «Έλληνες που αφήνουν το αποτύπωμά τους στον κόσμο τα τελευταία 200 χρόνια». Στόχος  είναι να προβληθεί η ζωή και το έργο Ελλήνων, οι οποίοι άφησαν το αποτύπωμά τους τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό.
«Το 2021 ως παράθυρο για την Ελλάδα του μέλλοντος». Εδώ θα ενταχθούν δράσεις που θα επικεντρωθούν στις προοπτικές της χώρας για το μέλλον και θα αναδείξουν το πώς φανταζόμαστε και θέλουμε την Ελλάδα των επόμενων χρόνων.

Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου αναφέρθηκε επίσης εκτενώς  στο συνολικό έργο που έχει αναλάβει η «Ελλάδα 2021»:
«Το πρώτο έργο της Επιτροπής, θα είναι να δημιουργηθεί ένα ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ στο οποίο θα αποτυπωθούν όλες οι δράσεις, που έχουν σχεδιαστεί και πρόκειται να υλοποιηθούν από Ιδρύματα, Πανεπιστήμια, ΟΤΑ και άλλους φορείς, με στόχο την καταγραφή τους. Ακόμα και αν η Επιτροπή δεν έχει συμμετοχή στον σχεδιασμό τους, (αφού οι φορείς που τις υλοποιούν έχουν ενεργήσει μόνοι τους, έχουν βρει τους πόρους και  έχουν διαμορφώσει το περιεχόμενό τους), εκ των πραγμάτων, αποτελούν μέρος του όλου προγράμματος που θα υλοποιηθεί επί τη ευκαιρία της Εθνικής επετείου των 200 χρόνων και ως εκ τούτου, πιστεύουμε ότι πρέπει να ενταχθούν στο Ημερολόγιο των δράσεων και των εκδηλώσεων για το 2021.
Το δεύτερο έργο αφορά την Ολομέλεια και είναι η διαχείριση των προτάσεων που θα καταθέσουν προς εμάς διάφοροι φορείς και ιδιώτες. Οι προτάσεις θα υποβάλλονται μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας apply.greece2021.grπου έχει αναπτυχθεί.Για τη διαμόρφωση του συνολικού προγράμματος, μεταξύ άλλων, θα συνεκτιμάμεμέσω της πλατφόρμας στοιχεία, όπως η συμβατότητα των προτάσεων με τους άξονες του Προγράμματος, η δυνατότητα συνδυασμού των προτάσεων μεταξύ τους, ώστε να αυξάνεται η εμβέλεια τους και η δυνατότητα χρηματοδότησης. Η πλατφόρμα και η λειτουργία της έχει κομβικό ρόλο στη λειτουργία της Ολομέλειας και κατ επέκταση και της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»
Το τρίτο και πλέον ενδιαφέρον έργο μας, θα είναι η σχεδίαση δράσεων τις οποίες θα προτείνουμε προς τους κατάλληλους φορείς, προκειμένου να τις υλοποιήσουν. Στην πράξη, θα σχεδιάσουμε  δράσεις, οι οποίες θα επιδιώξουμε να υλοποιηθούν σε συνεργασία με την Κυβέρνηση, τους ΟΤΑ, Επαγγελματικές Ενώσεις, ξένα και ελληνικά Ακαδημαϊκά Ιδρύματα, περιφερειακά μουσεία, ομογενειακές κοινότητες και μια πλειάδα άλλων φορέων».

Η κυρία Αγγελοπούλου αναφέρθηκε σε δράσεις που η ίδια όπως είπε θα ήθελε να υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα (το πλήρες κείμενο της ομιλίας της επισυνάπτεται) και χαρακτήρισε τα έργα και τις δράσεις της «Ελλάδας του 2021» ως προσφορά «από όλους για όλους».
Τέλος, υπενθύμισε ότι η Επιτροπή «Ελλάδα 2021» όπως επιβάλλει ο νόμος δεν είναι επιχορηγούμενη κι ότι λειτουργεί με  ίδιους πόρους. Προς τούτο , ενημέρωσε τα μέλη της Ολομέλειας ότι «έχουμε καταρτίσει πλάνο χορηγιών το οποίο ήδη αποδίδει».

Μετά την ομιλία της Προέδρου παρουσιάστηκε αναλυτικά από τον κ. Κωστή Κοντογιάννη , μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021»το  apply.greece2021.gr, η πλατφόρμα υποβολής, αξιολόγησης και έγκρισης δράσεων από τα μέλη της Ολομέλειας.

Στη συνέχεια το λόγο πήραν μέλη της Ολομέλειας σε μια πρώτη καταγραφή απόψεων μεταξύ τους για το έργο που έχει αναληφθεί και πρέπει να συγκεκριμενοποιηθεί με δράσεις ,εκθέσεις και όσα η φαντασία και η καινοτομία μπορούν να δημιουργήσουν.

Υπενθυμίζεται ότι οι «31» προσφέρουν τις υπηρεσίες τους  αφιλοκερδώς  στην «Ελλάδα 2021».

Στην Ολομέλεια των «31» μετέχουν οι:

Beaton Roderick
Clogg Richard
Mazower Mark
Negroponte Nicholas
Papadopoulos Gregory
Βερέμης Μάρκος
Βόγλη Ελπίδα
Βούλγαρης Γιάννης
Γλύκατζη-Αρβελέρ Ελένη
Γόντικας Δημήτρης
Δασκαλάκης Κωνσταντίνος
Ευθυμίου Μαρία
Ζεγγίνη Ελευθερία
Ζουμπουλάκης Σταύρος
Θέμελη Μαρία
Ιγνάτιος, μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού
Καλύβας Στάθης
Κιτρομηλίδης Πασχάλης
Κουρεντζής Θεόδωρος
Κωστής Κώστας
Λαλιώτου Ιωάννα
Μαραβέγιας Ναπολέων
Μουζάκη Δέσποινα
Μουζέλης Νίκος
Παπαδημητρίου Χρήστος
Παπαϊωάννου Δημήτρης
Πολυμέρου-Καμηλάκη Αικατερίνη
Ράπανος Βασίλης
Ταρνανάς Ιωάννης
Χατζηβασιλείου Ευάνθης
Χατζής Αριστείδης

Συννημένα Αρχεία:
Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close