Ερευνητές ανακάλυψαν μυστικό που μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η κατανάλωση οκτώ ποτηριών νερού καθημερινά μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών προσβολών, εγκεφαλικών επεισοδίων και διαβήτη και παρατείνει τη ζωή, σύμφωνα με μελέτη, την οποία επικαλείται η Daily Mail.

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού «μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση» σε άτομα άνω των 30 ετών. Εκ των βασικών συμπερασμάτων της έρευνας ήταν ακόμη πως όσοι ενήλικες έπιναν λιγότερο νερό είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν χρόνιες ασθένειες.

Αναλυτικότερα, Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση περισσότερου νερού «μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση» και ενθάρρυναν τους ανθρώπους να πίνουν τα συνιστώμενα οκτώ ποτήρια την ημέρα.

Η μελέτη σε περισσότερους από 11.000 ανθρώπους άνω των 30 ετών παρακολούθησε τα επίπεδα νατρίου στο αίμα, τα οποία αυξάνονται όταν πίνει κάποιος λιγότερα υγρά. Διαπίστωσαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα είχαν 64% περισσότερες πιθανότητες να προσβληθούν από χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακή ανεπάρκεια και εγκεφαλικό επεισόδιο σε σχέση με εκείνους που βρίσκονταν στα μεσαία επίπεδα. Οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα είχαν επίσης περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν νεότεροι, διατείνονται οι ερευνητές. Υπέθεσαν ότι ο περιορισμός του νερού οδηγεί σε βλάβες στο DNA και φλεγμονές, επιταχύνοντας τη διαδικασία γήρανσης.

Η επικεφαλής συγγραφέας δρ Natalia Dmitrieva, ερευνήτρια στα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας (NIH), δήλωσε: «Τα αποτελέσματα υποδηλώνουν ότι η σωστή ενυδάτωση μπορεί να επιβραδύνει τη γήρανση και να παρατείνει τη ζωή χωρίς ασθένειες». Η ίδια πρόσθεσε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι μπορούν να αυξήσουν με ασφάλεια την πρόσληψη υγρών, ώστε να ανταποκριθούν στα συνιστώμενα επίπεδα, κάτι που μπορεί να γίνει με νερό καθώς και με άλλα υγρά, όπως χυμούς ή λαχανικά και φρούτα με υψηλή περιεκτικότητα σε νερό.

Η μελέτη δεν διευκρίνισε πόσο νερό χρειάζεται ακριβώς για να επιβραδυνθούν οι επιπτώσεις της γήρανσης.  Αλλά ο οδηγός NHS Eatwell Guide συνιστά στους ενήλικες να πίνουν έξι έως οκτώ φλιτζάνια υγρών την ημέρα. Το νερό, το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα ροφήματα χωρίς ζάχαρη, συμπεριλαμβανομένου του τσαγιού και του καφέ, όλα μετράνε. Η αφυδάτωση προκαλεί ποικίλα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, όπως ζάλη, κούραση και πονοκεφάλους. Η κατανάλωση λιγότερων υγρών μακροπρόθεσμα μπορεί επίσης να αυξήσει τον κίνδυνο άλλων προβλημάτων, όπως η δυσκοιλιότητα, οι πέτρες στα νεφρά και το κακό δέρμα.

Στις πιο σοβαρές περιπτώσεις, η έλλειψη ισορροπίας των ηλεκτρολυτών – όπως το κάλιο ή το νάτριο – που προκαλείται από την αφυδάτωση μπορεί να προκαλέσει επιληπτικές κρίσεις και μυϊκούς σπασμούς.

Επικίνδυνη και η υπερβολή

Αλλά η κατανάλωση υπερβολικής ποσότητας νερού μπορεί επίσης να είναι επικίνδυνη, προκαλώντας διόγκωση των κυττάρων σε μια κατάσταση γνωστή ως υπονατριαιμία. Ο θρύλος του κουνγκ φου Μπρους Λι πιστεύεται ότι πέθανε από αυτήν.

Τα τελευταία ευρήματα που έχουν αξιολογηθεί από ειδικούς δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό eBioMedicine.  Τον Μάρτιο, οι επιστήμονες δημοσίευσαν μια μελέτη η οποία διαπίστωσε συνδέσεις μεταξύ υψηλότερων επιπέδων νατρίου και αυξημένου κινδύνου καρδιακής ανεπάρκειας. Για τη νέα μελέτη, οι ερευνητές αξιολόγησαν τις πληροφορίες που μοιράστηκαν οι συμμετέχοντες κατά τη διάρκεια πέντε ιατρικών επισκέψεων.  Οι δύο πρώτες όταν ήταν στα 50 τους και η τελευταία όταν ήταν μεταξύ 70 και 90 ετών.

Εξαιρέθηκαν οι ενήλικες που είχαν υψηλά επίπεδα νατρίου κατά τον αρχικό έλεγχο ή με υποκείμενες παθήσεις, όπως η παχυσαρκία, οι οποίες θα μπορούσαν να επηρεάσουν τα επίπεδα νατρίου.

Στη συνέχεια, η ομάδα αξιολόγησε τον τρόπο με τον οποίο τα επίπεδα νατρίου συσχετίζονται με τη βιολογική γήρανση, η οποία αξιολογήθηκε μέσω 15 δεικτών υγείας. Σε αυτούς περιλαμβάνονταν η αρτηριακή πίεση, η χοληστερόλη και το σάκχαρο στο αίμα, που έδειχναν πόσο καλά λειτουργούσε το καρδιαγγειακό, το αναπνευστικό, το μεταβολικό, τα νεφρά και το ανοσοποιητικό σύστημα κάθε ατόμου. Προσαρμόστηκαν επίσης με παράγοντες όπως η ηλικία, η φυλή, το βιολογικό φύλο, η κατάσταση καπνίσματος και η υπέρταση.

Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι οι ενήλικες με υψηλότερα επίπεδα φυσιολογικού νατρίου- με τα φυσιολογικά εύρη να κυμαίνονται μεταξύ 135-146 χιλιοστοϊσοδύναμα ανά λίτρο (mEq/L) – είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν σημάδια ταχύτερης βιολογικής γήρανσης.

Αυτό βασίστηκε σε δείκτες όπως η μεταβολική και καρδιαγγειακή υγεία, η λειτουργία των πνευμόνων και η φλεγμονή, είπαν οι μελετητές. Οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου πάνω από 142 mEq/L είχαν έως και 64% αυξημένο σχετικό κίνδυνο να εμφανίσουν χρόνιες ασθένειες όπως καρδιακή ανεπάρκεια, εγκεφαλικό επεισόδιο, κολπική μαρμαρυγή και περιφερική αρτηριοπάθεια, καθώς και χρόνια πνευμονοπάθεια, διαβήτη και άνοια. Όμως οι ενήλικες με επίπεδα νατρίου μεταξύ 138-140 mEq/L είχαν τον χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών, είπαν ακόμη.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματα δεν αποδεικνύουν αιτιώδη επίδραση επειδή ήταν καθαρά παρατηρησιακά.

Γράφοντας στη μελέτη τονίζουν: «Το αυξημένο νάτριο σε μοντέλα κυτταροκαλλιέργειας καθώς και ο περιορισμός του νερού σε μοντέλο ποντικού προκάλεσαν τις ίδιες αλλαγές που έχουν αναγνωριστεί ως υποκείμενοι παράγοντες για την επιτάχυνση της γήρανσης και θεωρούνται σήμερα στόχοι για παρεμβάσεις κατά της γήρανσης. Αυτές οι διαδικασίες περιλαμβάνουν προφλεγμονώδεις και προ-πηκτικές αλλαγές εντός των αγγειακών ενδοθηλιακών κυττάρων, βλάβες στο DNA, οξείδωση πρωτεϊνών, αυξημένη ενεργειακή δαπάνη λόγω μεταβολικών αναδιαμορφώσεων προς την κατεύθυνση της παραγωγής μεταβολικού νερού και κυτταρική γήρανση».

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -