ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Φοιτητές επινόησαν «σόναρ» για κολυμβητές με οπτική αναπηρία

Μια wearable συσκευή υποβοήθησης κολυμβητών με ολική ή μερική τύφλωση για τον προσανατολισμό τους στην πισίνα ανέπτυξαν φοιτητές στο πλαίσιο του 7ου Φοιτητικού Διαγωνισμού Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας του Junior Achievement Greece (JA Greece).

Το σύστημα αποτελείται από ένα σκουφάκι σε συνδυασμό με γυαλάκια και προορίζεται για χρήση σε κολυμβητήριο (προπόνηση). Η συσκευή, που βρίσκεται στο σκουφάκι, έχει τους κατάλληλους αισθητήρες ώστε να ενημερώνει τον κολυμβητή για τον προσανατολισμό του στην πισίνα, την άφιξή του στο τέλος της διαδρομής για τη στροφή και τον τερματισμό, καθώς και τα στατιστικά του, μέσω bluetooth ακουστικού συνδεδεμένου με IoT εφαρμογή στο κινητό του εκάστοτε χρήστη/αθλητή.

«Στόχος είναι να δώσουμε στον κολυμβητή με οπτική αναπηρία πλήρη αυτονομία», εξηγεί η Παναγιώτα Δεδούση, φοιτήτρια στη σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ και μέλος της ομάδας Swim.me, που ανέπτυξε την ιδέα γι’ αυτό το καινοτόμο σύστημα.

Με τη συσκευή αυτή, σύμφωνα με τη νεαρή φοιτήτρια, «ο αθλητής έχει τη δυνατότητα όχι μόνο να ευθυγραμμίζεται κατά τη διάρκεια της διαδρομής αλλά και να γνωρίζει πότε πρέπει να κάνει τη στροφή και πού να τερματίσει. Παράλληλα, μέσω γυροσκοπίου για προσανατολισμό και επιταχυνσιομέτρου για τον χρόνο του, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει και άλλες πληροφορίες και μέσω της σύνδεσης της συσκευής, με μία εφαρμογή κινητού IoT, μπορεί να γνωρίζει σε κάθε τέλος προπόνησης ακριβώς τα στατιστικά του αλλά και τον χρόνο που έχει κάνει για περαιτέρω βελτίωση».

Δεύτερος και πολύ σημαντικός στόχος της ομάδας Swim.me είναι «μ’ αυτό το πρότζεκτ ν’ απευθυνθούμε σε διάφορες ηλικίες κολυμβητών με οπτική αναπηρία- και σε ερασιτέχνες και σε παιδιά καθώς για τα παιδιά από 10 ετών και πάνω είναι υποχρεωτικό μάθημα η κολύμβηση», σημειώνει η Παναγιώτα Δεδούση, επισημαίνοντας πως «μέσω της συσκευής αυτής θα έχουν την ευκαιρία όχι μόνο να ξεκινήσουν από μικρή ηλικία αλλά και ν’ ασχοληθούν περαιτέρω με την κολύμβηση».

Η ίδια, άλλωστε, γνωρίζει από «πρώτο χέρι» τις απαιτήσεις μιας προπόνησης στην κολύμβηση αφού έχει κάνει πρωταθλητισμό στο παρελθόν. Η εμπειρία της αυτή, όπως και η αντίστοιχη της επίσης κολυμβήτριας, φοιτήτριας Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕ και μέλους της Swim.me Ράνιας Βλάχου, ήταν αυτή που «γέννησε» την ιδέα για τη συσκευή, η οποία πήρε «σάρκα και οστά» χάρη στη μεθοδική δουλειά και την αποτελεσματικότητα μιας πολύ δυνατής ομάδας, στην οποία μετέχουν επίσης η Ιφιγένεια Βασιλάκη (φοιτήτρια Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στην ΑΣΟΕΕ), ο Δημήτρης Λάμπρος και ο Βαγγέλης Γεωργακίλας (και οι δύο φοιτητές Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών στο ΕΜΠ) και ο Αναστάσιος Καραμούτσος (φοιτητής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων ΑΣΟΕΕ).

σοναρ

Αυτή τη στιγμή, το σύστημα βρίσκεται στη διαδικασία ώστε να γίνει αδιάβροχο για να ενσωματωθεί πλήρως και να είναι έτοιμο για χρήση, με τα μέλη του Swim.me να κάνουν ήδη σχέδια για την προώθησή του πέραν από το πλαίσιο του διαγωνισμού αφού πιστεύουν ακράδαντα ότι μπορεί να βοηθήσει όχι μόνο επαγγελματίες στον χώρο της κολύμβησης αλλά και ερασιτέχνες.

Ανήσυχα πνεύματα οι φοιτητές της Swim. me δεν επαναπαύτηκαν στην ανάπτυξη ενός συστήματος που φαίνεται να έχει όλα τα εχέγγυα για να βοηθήσει επί της ουσίας τους κολυμβητές με οπτική αναπηρία αλλά αποτάθηκαν στον Παραολυμπιονίκη και Παγκόσμιο Πρωταθλητή Χαράλαμπο Ταϊγανίδη προκειμένου να πάρουν την άποψή του.

«Ήταν πολύ σημαντικό για εμάς να πάρουμε validation από έναν τόσο καταξιωμένο αθλητή, ο οποίος μέσω της εμπειρίας του από ανθρώπους που τους αφορά άμεσα, όχι μόνο την ενέκρινε αλλά μας έδωσε και feedback για το πώς να συνεχίσουμε καθώς και συμβουλές για περαιτέρω χρήση του πρότζεκτ και της συσκευής», εξηγεί η Παναγιώτα Δεδούση.

Μάλιστα, τα μέλη της Swim.me δεν σταμάτησαν εκεί αλλά απευθύνθηκαν και στον ιδρυτή της μη κερδοσκοπικής εταιρείας «Με άλλα μάτια», Ευάγγελο Αυγουλά, ο οποίος επίσης ενθουσιάστηκε με την ιδέα τους.

Η ομάδα Swim.me έχει ήδη κερδίσει την πρώτη θέση στο Online Voting Challenge του JA Start Up 2021. Η ομάδα κέρδισε το κοινό συγκεντρώνοντας τον μεγαλύτερο αριθμό likes, comments και shares στο Facebook και κατοχυρώνοντας έτσι μία από τις 10 θέσεις στον εθνικό τελικό διαγωνισμό, που θα πραγματοποιηθεί στις 28 Μαΐου.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button