«Γυναικοκτονία» και προφίλ δραστών |Γράφει η Δήμητρα Κατεργάρη

Η ανάλυση του όρου «γυναικοκτονία» και το προφίλ των δραστών

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Ομάδα Best News
Ομάδα Best News
Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την ισότητα των φύλων, ο όρος «femicidio» (από το αγγλικό «femicide», ήτοι γυναικοκτονία) χρησιμοποιείται εκτενώς στη Λατινική Αμερική ως χρήσιμο εργαλείο για την αντιμετώπιση της ανησυχητικής κλιμάκωσης των πολύ βίαιων δολοφονιών γυναικών και κοριτσιών.

Ο όρος αναφέρεται στην δολοφονία μιας γυναίκας από ερωτικό σύντροφο και ο θάνατος μιας γυναίκας είναι αποτέλεσμα πρακτικής που είναι επιβλαβής στις γυναίκες. Ως ερωτικός σύντροφος νοείται ο πρώην ή ο νυν σύζυγος ή  ο σύντροφος, ανεξάρτητα από το αν ο δράστης έχει μοιραστεί ή μοιράζεται την ίδια κατοικία με το θύμα.

Γράφει η Δήμητρα Κατεργάρη

Τα τελευταία χρόνια, παρατηρείται ραγδαία αύξηση της ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, με αποκορύφωμα τις  17 γυναικοκτονίες που σημειώθηκαν μέσα στο 2021, χρονιά ευαισθητοποίησης, κινητοποιήσεων και αντιδράσεων σε θέματα ενδοοικογενειακής βίας.

Αναλύοντας τους φόνους αυτών των γυναικών βλέπουμε κακοποιητικές συμπεριφορές σε επίπεδο λεκτικής, σωματικής και ψυχολογικής βίας, χρονικής διάρκειας μηνών ακόμα και ετών, μέχρι την τραγική κατάληξη του φόνου των θυμάτων.

Οι λόγοι που οδηγούν τους δράστες στο έγκλημα ποικίλουν ανάλογα την υπόθεση και την σκιαγράφηση της συμπεριφοράς των δραστών.

Σε κάποιες περιπτώσεις ο δράστης αντιμετωπίζει ψυχολογικά προβλήματα, σε άλλες ο υπερβολικός ζήλος για το αγαπημένο του πρόσωπο τον καθιστά έρμαιο εμμονικών εκδηλώσεων συναισθημάτων και θαυμασμού, έχοντας τις περισσότερες φορές ως κίνητρο την απόκτηση εξουσίας πάνω στο θύμα, προβαίνει ακόμα και στη δολοφονία του αγαπημένου του προσώπου.

Ο δράστης αδυνατεί να δεχθεί την απόρριψη και αρνείται να αποδεχθεί την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα την αύξηση του συναισθήματος του θυμού, μπλοκάροντας την σκέψη με βάση τη λογική και καταλήγοντας στην απώλεια ζωής χωρίς δεύτερη σκέψη.

Κοινό χαρακτηριστικό όλων των περιπτώσεων είναι οι προειδοποιητικές συμπεριφορές, όπου το θύμα αισθάνεται πως πρέπει να αποχωρήσει από αυτή την τοξική σχέση, καθώς έχει ως αποτέλεσμα την υποβάθμιση του ατόμου, τους επαναλαμβανόμενους έντονους καυγάδες, την κακοποίηση (λεκτική και σωματική), τη δημιουργία του αισθήματος της κατωτερότητας, την απόλυτη χειραγώγηση του θύματος και την υποτιθέμενη ψεύτικη θυματοποίηση του δράστη, καθιστώντας το θύμα πιόνι και έρμαιο των πράξεων του δράστη.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η εκάστοτε συμπεριφορά ενός ατόμου είναι αποτέλεσμα κάποιας άλλης συμπεριφοράς.

Ο λεγόμενος δράστης τις περισσότερες φορές φέρνοντας στην μνήμη και το υποσυνείδητο του κάποιο τραύμα του παρελθόντος που ποτέ δεν ξεπέρασε, είτε από την παιδική  ή εφηβική του ηλικία, είτε από την σχέση του με το οικογενειακό ή συγγενικό περιβάλλον είτε ακόμα και από την απόρριψη ενός παιδικού του έρωτα, βιώνοντας το αίσθημα της ζήλειας και της κατωτερότητας αποκτά εκδικητικό μένος ως προς το θύμα θέλοντας να το βασανίσει και προκαλώντας του κακό.

Προς όλες τις γυναίκες που υπόκεινται σε κάθε είδους κακοποιητικές συμπεριφορές πάσης φύσεως, να ζητάτε βοήθεια από ειδικό επιστημονικό προσωπικό (ψυχολόγους, κοινωνικούς λειτουργούς, εξειδικευμένους συμβούλους ενδοοικογενειακής βίας, αστυνομία, νομικούς και δομές φιλοξενίας κακοποιημένων γυναικών) που θα σας βοηθήσουν να νιώσετε δυνατές, θα σας ενδυναμώσουν και θα σας καθοδηγήσουν, ώστε να αποχωρήσετε από τέτοιου είδους ανθυγιεινές σχέσεις, καθώς ποτέ δεν μπορείτε να είστε σίγουρες για τις προθέσεις των συντρόφων σας ή ότι δεν θα είστε εσείς τα επόμενα θύματα χάνοντας το πιο πολύτιμο αγαθό, την ίδια σας τη ζωή..

Δήμητρα Κατεργάρη

Δήμητρα Κατεργάρη

6939864707

 dkatergari@yahoo.gr

Κοινωνική Ανθρωπολόγος

-Υπεύθυνη Παρακολούθησης Προγραμμάτων του Προσφυγικού

 

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -