Η γραβιέρα Νάξου μπήκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Παγκόσμια αναγνώριση επεφύλασσε για τη Γραβιέρα Νάξου το Taste Atlas 2023, καθώς το ελληνικό τυρί μπήκε στη λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου ξανά!

Στον διαγωνισμό καταχωρήθηκαν συνολικά 35.895 διαφορετικά τυριά, με τους συντελεστές του Taste Atlas να αναγνωρίζουν εν τέλει το 1/3 εξ αυτών, δηλαδή 23.863 από αυτές τις «συμμετοχές», ως έγκυρες.

Παγκόσμια αναγνώριση για την Γραβιέρα Νάξου

Η Γραβιέρα Νάξου αποτελεί Π.Ο.Π. (προϊόν Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης). Αυτό το σκληρό τυρί, με το υποκίτρινο χρώμα, τη λεπτή, ξηρή επιδερμίδα, τη συμπαγή ελαστική μάζα, τις χαρακτηριστικές μικρές διάσπαρτες οπές, το φίνο άρωμα, τη γλυκιά και λεπτή γεύση και την πολύ χαρακτηριστική επίγευση, είναι ιδανικό για όλες τις χρήσεις (επιτραπέζιο, για τρίψιμο, για σαγανάκι, κλπ).

Η Γραβιέρα Νάξου Π.Ο.Π. της Ε.Α.Σ. Νάξου έχει μεγάλη περιεκτικότητα σε ασβέστιο καθώς για να παραχθεί ένα κιλό γραβιέρας χρησιμοποιούνται 11 κιλά γάλα, ενώ έχει χαρακτηρισθεί από πολλά ινστιτούτα και επιστήμονες ως ένα από τα καταλληλότερα τυριά για κατανάλωση από άτομα νεαρής ηλικίας, διότι παρέχει πολύτιμη βοήθεια στην ανάπτυξή τους.

Παρασκευάζεται από 80% αγελαδινό γάλα κατ’ ελάχιστο και 20% αιγοπρόβειο γάλα κατά μέγιστο, με την προσθήκη παραδοσιακής πυτιάς.

Aναλυτικά η λίστα με τα 10 καλύτερα τυριά του κόσμου για το 2023:

10. Comté, Γαλλία

9. Reblochon, Γαλλία

8. Grana Padano, Ιταλία

7. Graviera Naxou, Ελλάδα

6. Saint-André, Γαλλία

5. Queijo Serra da Estrela, Πορτογαλία

4. Mozzarella di Bufala Campana, Ιταλία

3. Stracchino di Crescenza, Ιταλία

2. Burrata, Ιταλία

1. Parmigiano Reggiano, Ιταλία

Πραγματικές οι ψήφοι που την «έστειλαν» στην 7η θέση της λίστας

Η διάκρισή της στον οδηγό του «Taste Atlas» δεν αποτελεί έκπληξη, μιας και η γραβιέρα Νάξου έχει αποσπάσει πολλές και σημαντικές, εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις. Έτσι για ακόμη μια φορά αναδείχθηκε ως ένα από τα καλύτερα τυριά παγκοσμίως, και κατατάσσεται στην 7η θέση της λίστας.

Σημειώνεται ότι παρά το γεγονός ότι τα καλύτερα τυριά ψηφίζουν οι χιλιάδες διαδικτυακοί χρήστες, το Taste Atlas τονίζει πως διαθέτει μια σειρά μηχανισμών που «αναγνωρίζει τους αληθινούς χρήστες και να αγνοεί τις ψήφους από ρομπότ, καθώς και τις ψήφους που δίνονται βάσει εθνικιστικών κριτηρίων» σε μια προσπάθεια να εξαχθούν ασφαλή και αντικειμενικά συμπεράσματα.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -