ΔΗΜΟΤΙΚΑ ΝΕΑ

Κτήμα Ιόλα: Ένα κόσμημα για την Αγία Παρασκευή!

Η καλή είδηση της ημέρας Τρίτης 9 Ιουλίου 2019, είναι ότι προχώρησε ο διεθνής διαγωνισμός επιλογής αναδόχου για την εκπόνηση των μελετών αποκατάστασης της οικίας Ιόλα, έργο που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ με 2,5 εκ. ευρώ. 

Την εκπόνηση των μελετών θα ακολουθήσει η δημοπράτηση της ανάπλασης, ώστε να δημιουργηθεί ένα αναπτυξιακό τοπόσημο μεγάλης ακτινοβολίας, κόσμημα για την Αγία Παρασκευή.

Η ιστορία του εμβληματικού χώρου ξεκινάει τη δεκαετία του 1960 όταν ο διάσημος συλλέκτης έργων τέχνης και γκαλερίστας Αλέξανδρος Ιόλας αποκτά το κτήμα του στην Αγία Παρασκευή Αττικής και κτίζει τη βίλα του, η οποία το 1998 χαρακτηρίστηκε από το Υπουργείο Πολιτισμού ως διατηρητέο ιστορικό μνημείο και δύο χρόνια αργότερα το κτήμα που την περιβάλει χαρακτηρίστηκε, με τροποποίηση του εγκεκριμένου Ρυμοτομικού Σχεδίου Αγίας Παρασκευής (ΦΕΚ 451, 31-8-2000), ως «Κέντρο Πολιτιστικών Δραστηριοτήτων» του Δήμου. Από τότε η απόκτηση του κτήματος και της βίλας από το Δημόσιο αποτέλεσε διαρκή στόχο των Κυβερνήσεων και των Δημοτικών αρχών.

Τον στόχο αυτό έκανε πράξη η Δημοτική αρχή του Γιάννη Σταθόπουλου που με επιμονή και μεθοδικότητα πέτυχε την απόκτηση του ακινήτου με απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η οποία λήφθηκε με διευρυμένη πλειοψηφία το Δεκέμβριο του 2017 και στη συνέχεια δρομολόγησε άμεσα την αξιοποίηση του και την ένταξη της ανάπλασης του στο ΕΣΠΑ.

Ο κήπος της βίλας άνοιξε για πρώτη φορά στο κοινό τον Σεπτέμβριο του 2018 διοργανώνοντας θεατρικές και μουσικές παραστάσεις ελεύθερης εισόδου.

Ο Δήμος Αγίας Παρασκευής σχεδιάζει να αξιοποιήσει το Κτήμα Ιόλα με έναν σύγχρονο και πρωτότυπο τρόπο, ώστε να αποτελεί για τις οικογένειες, τους δημότες και τους επισκέπτες μια πνευματική ανάταση.

“Θέλουμε να φτιάξουμε ένα ίδρυμα – μουσείο-πολιτιστικό χώρο αντάξιο της φήμης του Ιόλα, με αίθουσες εκθέσεων, πολλαπλών χρήσεων, θεάτρου, κινηματογράφου, εκδηλώσεων, βιβλιοθήκης, διδασκαλίας, πολυμέσων. Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα τοπόσημο για το Δήμο μας” εξηγεί ο Δήμαρχος Αγίας Παρασκευής Γιάννης Σταθόπουλος.

Ο Ιόλας ήθελε να φτιάξει την Αλεξάνδρεια της τέχνης στην Αγία Παρασκευή!

 

Best News

Καλά Νέα / Καλές Ειδήσεις! – Θετική διάθεση / Θετικές Ειδήσεις! – good vibes / only good news!

 


Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button