ΙΣΤΟΡΙΕΣ

Ο 11χρονος Έλληνας που έγινε χάλκινος στην Ρομποτική Ολυμπιάδα

Ο Βασίλης Ντάτης είναι μόλις 11 χρονών αλλά έχει ήδη καταφέρει να διακριθεί στο χώρο της Ρομποτικής και μάλιστα να κατακτήσει και το χάλκινο μετάλλιο στην Ρομποτική Ολυμπιάδα.

Ο Βασίλης είναι από τη Λάρισα και είναι γιος στρατιωτικών. Ξεκίνησε να ασχολείται με τον προγραμματισμό ως «αυτοδίδακτος» κατασκευάζοντας απλά παιχνίδια στο «Scratch», μια ιστοσελίδα του ΜΙΤ .

«Αυτό που μου κέντρισε το ενδιαφέρον ήταν η αγάπη μου για τους υπολογιστές, δηλαδή η περιέργειά μου να μάθω τι κρύβεται πίσω από τη λειτουργία τους. Οι γονείς μου δεν έχουν καμία σχέση ούτε με τη ρομποτική ούτε με τον προγραμματισμό. Πήγαινα Τετάρτη Δημοτικού όταν τους ενημέρωσαν από το σχολείο για το «ενδιαφέρον »μου. Αμέσως με προέτρεψαν να εξερευνήσω την κλίση μου ξεκινώντας από το TINASLAB στη Λάρισα, όπου έκανα τα πρώτα μου βήματα στον προγραμματισμό. Η μεγάλη ευκαιρία ωστόσο, μου δόθηκε το 2018 όταν εγκατασταθήκαμε στην Αθήνα και άρχισα να φοιτώ στο 4ο Δημοτικό Αγίας Παρασκευής. Εκεί ξεκίνησα μαθήματα ρομποτικής στο «Stem Educations», είπε ο μικρός.

Παρότι μαθητής Ε’ Δημοτικού, ο τότε δάσκαλός του, κύριος Τσατσαρώνης και οι γονείς του τον ενθάρρυναν να συμμετάσχει στον πανελλήνιο διαγωνισμό Γυμνασίου «Πρωτέα». Πήρε την 7η θέση ανάμεσα σε 177 ομάδες. Έτσι, κατέληξε τον Ιούνιο του 2019 να συμμετάσχει με την ομάδα του συγκεκριμένου Γυμνασίου, «JoBi Team» στον Πανελλήνιο προκριματικό διαγωνισμό για την Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής κατακτώντας την 1η θέση και παίρνοντας το εισιτήριο για την Ολυμπιάδα.

Αυτό που τον δυσκόλεψε περισσότερο ήταν οι ώρες της προπόνησης. Από τις αρχές Σεπτεμβρίου κάθε απόγευμα για περίπου 5 με 6 ώρες προσπαθούσε να πετύχει κατασκευαστικά και προγραμματιστικά ένα καλύτερο ρομπότ. Υπήρξαν ημέρες που δούλευε γύρω στις 10 ώρες.

«Το άγχος είναι ένα συναίσθημα με το οποίο έχω μάθει πλέον να ζω. Πολλές φορές κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου αλλά και κατά τη διάρκεια των διαγωνισμών που έχω συμμετάσχει με κατέκλυζε, έτσι έμαθα να το διαχειρίζομαι και να το κάνω δημιουργικό, γεγονός το οποίο θεωρώ ως πολύτιμο εφόδιο για τη ζωή μου», λέει χαρακτηριστικά.

Με την υπουργό Παιδείας, Νίκη Κεραμέως

Ο παγκόσμιος τελικός της Ολυμπιάδας Εκπαιδευτικής Ρομποτικής διοργανώνεται σε περισσότερες από 65 χώρες από όλον τον κόσμο και σε αυτόν συμμετέχουν περίπου 1000 με 2000 παιδιά τα περισσότερα από χώρες «υπερδυνάμεις» της τεχνολογίας όπως η Ταϊβάν, η Ρωσία, η Κίνα, οι ΗΠΑ. Όπως είναι λογικό ήταν μία μεγάλη πρόκληση για τον Βασίλη μέσα σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα που ασχολείται με τη ρομποτική.

«Σκέφτομαι να συμμετάσχω στην επόμενη Ολυμπιάδα που θα πραγματοποιηθεί στο Τορόντο του Καναδά σε συνεργασία με τον δάσκαλο  και προπονητή μου κύριο Κωνσταντίνο Τσατσαρώνη. Βέβαια θα απαιτηθεί να κερδίσουμε αρκετές ελληνικές ομάδες (γύρω στις 250) για να φτάσουμε ξανά στην πρόκριση, οπότε θα δείξει», αναφέρει ο Βασίλης.

Μετά την Ολυμπιάδα της Ουγγαρίας δημιούργησε ένα κανάλι στο YouTube με την ονομασία «Robogeek GR» το οποίο έχει ήδη φτάσει τους 1000 περίπου ακολούθους. Αυτό είναι κάτι που τον ευχαριστεί πολύ έτσι όταν βρίσκει χρόνο ανεβάζει βιντεάκια που μπορούν να δουν άτομα της ηλικίας του αλλά και μεγαλύτεροι.

«Η ρομποτική είναι κάτι που δεν θα σταματήσω ποτέ και με το οποίο έχω σκοπό να ασχοληθώ επαγγελματικά. Το όνειρό μου είναι να σπουδάσω ηλεκτρολόγος μηχανολόγος στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο και να κάνω μεταπτυχιακό στο MIT στην Αμερική όπου θέλω και να δραστηριοποιηθώ γενικότερα».

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

 

 


Κατερίνα Ματέρη

Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Σχετικά άρθρα

Back to top button