ΑΠΟΨΕΙΣ

Όποιος στοχεύει σήμερα σε κυβερνητική αποτυχία είναι «Βαθειά νυχτωμένος»…| Του Φώτη Σιούμπουρα

Tο δεύτερο κύμα της πανδημίας, που έδειξε να είναι πιο απειλητικό από το πρώτο, επιδείνωσε την ήδη βεβαρημένη κατάσταση, ιδιαίτερα στην οικονομία και δημιουργεί συνθήκες ασφυξίας στην Κοινωνία.  Ήδη πολλές περιοχές της οικονομίας στις οποίες στηρίχθηκε η ανάκαμψη μετά τα μνημόνια, με πρώτη τον τουρισμό, θυμίζουν «βομβαρδισμένο τοπίο». 

Γράφει ο Φώτης Σιούμπουρας

Αν δεν υπήρχαν μάλιστα  τα κυβερνητικά μέτρα όπως η αναστολή συμβάσεων, τα επιδόματα στήριξης της απασχόλησης και οι ενέσεις ρευστότητας στις επιχειρήσεις υπό τον όρο να μη γίνουν απολύσεις, είναι βέβαιο ότι η ανεργία δεν θα είχε προηγούμενο και δεκάδες χιλιάδες νοικοκυριά θα βρίσκονταν σε κατάσταση ένδειας.

Ο κίνδυνος αυτός όμως δεν έχει εκλείψει, καθώς με την επιστροφή από τις διακοπές του Αυγούστου μαζί με το δεύτερο κύμα του κορωνοϊού ίσως ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα ύφεσης και ανεργίας. Οι προβλέψεις μάλιστα των ειδικών δεν αφήνουν περιθώρια παρερμηνειών. Αν δεν αντιστραφούν οι τρέχουσες τάσεις, τα ημερήσια κρούσματα θα αυξηθούν ραγδαίως , αντιστοίχως δεκάδες θα είναι οι ημερήσιες απώλειες και το σύστημα υγείας θα μπει σε δοκιμασία.

Δευτερογενώς η οικονομία θα βυθιστεί, η κοινωνική συνοχή θα χαθεί και η χώρα θα κινδυνεύσει να περιπέσει σε κατάσταση απόλυτης αστάθειας, σε περίοδο μάλιστα εθνικών κινδύνων. Τώρα  όμως δεν υπάρχει χώρος  για ανοχές, σε συμπεριφορές ανεύθυνες. Ούτε βεβαίως για αρνητές της πανδημίας και αστήρικτες  θεωρίες «ψεκασμένων», που αισθάνονται ότι βρήκαν ξανά ευκαιρία να διαδηλώσουν την παρουσία τους.

Σε αυτές τις συνθήκες η κυβέρνηση, οι αρμόδιες υγειονομικές αρχές, όσοι εμπλέκονται στην εφαρμογή των μέτρων προστασίας επιβάλλεται να δράσουν χωρίς ενδοιασμούς και επιφυλάξεις,  ώστε να ελεγχθεί το θερινό ξέσπασμα της πανδημίας και να περιορισθούν  οι εστίες μετάδοσης του κορωνοϊού.  Για την κυβέρνηση βέβαια  εξ αρχής δεν υπήρξε το δίλημμα οικονομία ή δημόσια υγεία. Κύριος και αποκλειστικός στόχος από την πρώτη μέρα που εμφανίστηκε στη χώρα μας το πρώτο κρούσμα ήταν η προάσπιση με κάθε τρόπο, της υγείας των πολιτών. Αυτό προείχε και αυτό  προέχει και τώρα.

Όμως η οικονομία  θα πρέπει  να παραμείνει, όσο το δυνατόν πιο ανοικτή, γιατί έχει πληγεί ανεπανόρθωτα. Πέρα από το δημοσιονομικό έλλειμμα που στο τέλος Ιουλίου ξεπέρασε το 6% του ΑΕΠ και την επανεμφάνιση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών της χώρας,  το δημόσιο χρέος βρίσκεται στα 361,8 δισ. ευρώ. Ως ποσοστό του ΑΕΠ ήδη ξεπερνά το 205%! Και αυτό που ανησυχεί  περισσότερο  είναι η ανεργία, που κινείται  ήδη στο όριο του 20%.  Η κυβέρνηση βέβαια για να συγκρατήσει την ραγδαία μείωση της συνολικής ζήτησης στην οικονομία έχει λάβει στην αρχή ακόμη της κρίσης μέτρα στήριξης της οικονομίας,  αλλά επιβάλλεται, στα πλαίσια των οικονομικών δυνατοτήτων της χώρας, να προχωρήσει άμεσα στην ενίσχυση των επιχειρήσεων, ενιαία και με δημοσιοποιημένα κριτήρια . Χρειάζεται να καθοριστούν οι κλάδοι της οικονομίας που  πλήττονται  και  να  λάβουν οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και οι  εργαζόμενοι στους κλάδους αυτούς.

Και απαιτείται πάντως τώρα όλοι, κυβέρνηση, αντιπολίτευση, πολίτες, με την ολοκλήρωση της επιστροφής από τις διακοπές του Αυγούστου και ενώ το δεύτερο κύμα του κορονοϊού είναι σε εξέλιξη,  να αρθούμε στο ύψος των περιστάσεων και ενωμένοι να δώσουμε τη μάχη κατά του κορονοϊού.  Όποιος σήμερα περιμένει «κυβερνητική αποτυχία» για να αποκομίσει κομματικά οφέλη  είναι «βαθειά νυχτωμένος» και εκτός πραγματικότητας….

Φώτης Σιούμπουρας

Δημοσιογράφος

Διευθυντής – Σύμβουλος Έκδοσης – Εκδότης

Φώτης Σιούμπουρας

Περισσότερα άρθρα του Φώτη Σιούμπουρα ΕΔΩ


Ομάδα Best News

Η ομάδα μας αποτελείται από έμπειρους δημοσιογράφους με θετικό πνεύμα.

Σχετικά άρθρα

Back to top button