ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Πρόσβαση ατόμων με προβλήματα όρασης σε προστατευόμενα έργα

Επίσκεψη της Υπουργού Πολιτισμού στον Φάρο Τυφλών

Η Υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, σε συνέχεια της προηγούμενης συνάντησής της με το Δ.Σ. του Φάρου Τυφλών, σήμερα το πρωί 30/12/2019 επισκέφθηκε τα γραφεία του Σωματείου και τα άτομα με προβλήματα όρασης.

Η υπουργός ενημέρωσε αναλυτικά τα μέλη του σχετικά με το προωθούμενο σχέδιο νόμου για τις επιτρεπόμενες χρήσεις σε προστατευόμενα έργα -δυνάμει δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων- προς όφελος των τυφλών και λοιπών εντυποαναπήρων, πράγμα το οποίο αποτελούσε πάγιο αίτημά τους.

Με την συγκεκριμένη νομοθετική παρέμβαση από το ΥΠΠΟΑ επιτρέπεται, χωρίς την άδεια του δημιουργού και χωρίς αμοιβή, στους αρμόδιους φορείς εντυποαναπήρων να παράγουν αντίγραφα σε προσβάσιμο μορφότυπο έργων, στα οποία έχουν νόμιμη πρόσβαση. Ακόμη, επιτρέπεται  να παρουσιάζουν, να καθιστούν διαθέσιμα, να διανέμουν ή να δανείζουν τα εν λόγω αντίγραφα σε μη κερδοσκοπική βάση σε επωφελούμενο εντυποανάπηρο ή άλλον αρμόδιο φορέα με σκοπό την αποκλειστική χρήση τους από αυτόν. Τη δυνατότητα αυτή (παραγωγής αντιγράφου σε προσβάσιμο μορφότυπο) αποκτά και ο ίδιος ο επωφελούμενος εντυποανάπηρος, εφόσον έχει νόμιμη πρόσβαση στο έργο και το αντίγραφο προορίζεται για την ιδία αυτού χρήση.

 

Οι νέες ρυθμίσεις κατοχυρώνουν το δικαίωμα των ατόμων με αναπηρία και προβλήματα όρασης στην πλήρη κοινωνική και επαγγελματική ένταξη και συμμετοχή με όρους ισότητας.

 

Παράλληλα, λαμβάνεται πρόνοια για την προστασία των νομίμων συμφερόντων των δικαιούχων δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας και συγγενικών δικαιωμάτων, ιδίως με τη λήψη προληπτικών και αποτρεπτικών μέτρων προς αποκλεισμό της παράνομης αναπαραγωγής και διάθεσης των έργων.

 

Ήδη, μετά την ολοκλήρωση της δημόσιας διαβούλευσης, το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού προώθησε στη Γενική Γραμματεία Νομικών και Κοινοβουλευτικών Θεμάτων, το ως άνω Σχέδιο Νόμου προς το σκοπό της άμεσης κατάθεσης του  στη Βουλή.

 

Το Δ.Σ. εξέφρασε την ικανοποίησή του και τις ευχαριστίες του προς την κυβέρνηση και την υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Λίνα Μενδώνη, για την άμεση επίλυση ενός προβλήματος που στερούσε στα άτομα με αναπηρία την κοινωνική και επαγγελματική τους ένταξη.

 

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button