ΕΛΛΑΔΑ

“Χρυσή” από πορφύρα η νήσος Χρυσή Λασιθίου

Μεγάλες ποσότητες πορφύρας και κτίσματα ενός μινωικού οικισμού εντόπισαν οι ανασκαφές της Εφορείας Αρχαιοτήτων στα δυτικά της νησίδας Χρυσή, όπου στην παραλία σώζονται αρχαίες λαξευτές ιχθυοδεξαμενές.

Στρώμα με όστρεα πορφύρας

Το πλήθος των σπασμένων οστρέων πορφύρας που βρέθηκαν στα δωμάτια των κατοικιών αποδεικνύουν μια πρωιμότατη για τη Μεσόγειο βιοτεχνική παραγωγή της πορφυρής βαφής, η οποία αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια των πρώτων ανακτόρων της Κρήτης.

Από τα εξαιρετικής ποιότητας αντικείμενα που βρέθηκαν στις κατοικίες προκύπτει πως ο οικισμός είχε μια ανθηρή οικονομία.

Η νησίδα Χρυσή βρίσκεται νότια της Κρήτης, στη διοικητική Περιφέρεια Λασιθίου και ανήκει στο Δήμο Ιεράπετρας.

Η επιφανειακή έρευνα που έγινε κατά το διάστημα 2008-2011, απέφερε ενδείξεις ανθρώπινης δραστηριότητας και κατοίκησης από την Εποχή του Χαλκού.

Τα τελευταία χρόνια η συστηματική ανασκαφή στη Χρυσή έφερε στο φως ένα μεγάλο κτήριο με πολλά δωμάτια, το οποίο κατοικούνταν στην Παλαιοανακτορική και Νεοανακτορική περίοδο, από τη Mεσομινωική IIB έως την Υστερομινωική IB περίοδο.

Τα δωμάτια είναι απλής αρχιτεκτονικής με κτιστούς κάδους, πεζούλια, επιφάνειες εργασίας αλλά και εστίες καθώς και ένα κλιμακοστάσιο με λίθινες πλάκες.

Η κεραμική τους αποτυπώνεται στα αγγεία πόσης, βρώσης, μαγειρικά και αποθηκευτικά, ενώ εντοπίστηκαν και πολλά λίθινα εργαλεία.

Εντύπωση προκαλεί η έλλειψη στοιχείων βιοτεχνικής δραστηριότητας για την παραγωγή πορφύρας στο κτίσμα, σε αντίθεση με τις άλλες κατοικίες του οικισμού.

Σε δύο από τα δωμάτια εντοπίστηκαν θησαυροί από μέταλλα, γυαλί και ημιπολύτιμους λίθους.
Ο πρώτος θησαυρός περιείχε δύο τμήματα από χάλκινα τάλαντα, μια μάζα από σκωρίες και κοσμήματα: ένα χρυσό δαχτυλίδι, ένα χρυσό βραχιόλι, 26 χρυσές χάντρες (δισκοειδείς, σφαιρικές και σε σχήμα πάπυρου), μια αργυρή χάντρα, 5 χάλκινες, σφενδόνη χάλκινου δαχτυλιδιού.

Ο δεύτερος θησαυρός περιείχε τάλαντα, ένα μεγάλο πριόνι και τρία αγγεία, όλα από χαλκό.

Τα παραπάνω στοιχεία οδηγούν στην υπόθεση ότι οι κάτοικοι του μεγάλου κτιρίου Β2 στην ΥΜ περίοδο (1500 περίπου π.Χ.) ανήκαν σε ένα ανώτερο κοινωνικό επίπεδο και είχαν ένα διαφορετικό ρόλο στην κοινωνία της Χρυσής, πιθανώς διοικητικό. Ασχολούνταν με τη διαχείριση της παραγωγής, την προώθηση των προϊόντων και το εμπόριο της πορφύρας, την εισαγωγή ή την κυκλοφορία μετάλλων.

Ευρήματα από την ανασκαφή στη Χρυσή Λασιθίου
Νησί Χρυσή ή αλλιώς… Γαϊδουρονήσι

Μικροσκοπικό, ακατοίκητο, διαμαντένιο με χρυσές αμμουδιές!
Στο Λιβυκό πέλαγος, 16 χιλιόμετρα νότια της Ιεράπετρας, αποτελεί ένα από τα 81 ακατοίκητα νησιά της Κρήτης.
Κύριο χαρακτηριστικό του νησιού είναι η πληθώρα των κοχυλιών στις βόρειες ακτές του νησιού, τα γαλαζοπράσινα νερά του με την λευκή άμμο αλλά και το δάσος κέδρων.
Tags

Chrisa Sarantopoulou

Ταξιδεύω Γράφω Διαβάζω Χορεύω Κολυμπάω! Πατήστε να δείτε περισσότερα

Σχετικά άρθρα

Back to top button
Close
Close