Ρουμανία: Για πρώτη φορά γυναίκα σε χαρτονόμισμα της χώρας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Η κεντρική τράπεζα της Ρουμανίας αποκάλυψε ένα νέο χαρτονόμισμα τιμώντας την υπολοχαγό – ηρωίδα του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου Εκατερίνα Τεοντορόιου.

Αυτή είναι και η πρώτη επώνυμη γυναικεία μορφή που απεικονίζεται σε ρουμανικά χρήματα.

Το νέο χαρτονόμισμα των 20 λέι (περίπου 5 ευρώ), το οποίο έχει μια εικόνα της Τεοντορόιου – της πρώτης γυναίκας αξιωματικού του ρουμανικού στρατού – θα κυκλοφορήσει από τον Δεκέμβριο του 2021.

Ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας Μουγούρ Ισαρέσκου είπε στους δημοσιογράφους ότι το νέο τραπεζογραμμάτιο συνδέεται με το ενδιαφέρον του κοινού για την προώθηση της ισότητας των φύλων στη Ρουμανία και αναγνωρίζει τον ρόλο που έπαιξαν οι γυναικείες χαρακτήρες στην ιστορία.

Από την εμφάνισή του το 1867, το ρουμανικό λέι έχει παρουσιάσει αρκετές ανώνυμες αγρότισσες – αλλά ποτέ μια πραγματική ιστορική γυναικεία φιγούρα.

Μία μεγάλη εθνική ηρωίδα

Γεννημένη το 1894, η Τεοντορόιου υπηρέτησε αρχικά ως νοσοκόμα κατά τη διάρκεια του Α′ Παγκοσμίου Πολέμου και πολέμησε μετά τον θάνατο των τεσσάρων αδερφών της στο πεδίο της μάχης. Κέρδισε βαθμούς στην ιεραρχία και επαίνους για ανδρεία.

Πέθανε στην πρώτη γραμμή το 1917 σε ηλικία 23 ετών.

Η ιδέα της απεικόνισης γυναικών στο νόμισμα της Ρουμανίας προέκυψε το 2018, όταν η δημοσιογράφος μόδας Ζανίνα Νεκτάρα ξεκίνησε μια καμπάνια, προτείνοντας μια λίστα με 100 γυναικείες φιγούρες, μεταξύ των οποίων η Τεοντορόιου, επιστήμονες, γιατροί, καλλιτέχνες και καθηγητές για να διαλέξουν οι πολίτες.

Είπε ότι η Τεοντορόιου άξιζε να απεικονιστεί σε ένα ρουμανικό τραπεζογραμμάτιο.

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -