Το Samos Vin Doux κρίθηκε ως το καλύτερο κρασί στον κόσμο στον διεθνή διαγωνισμό Berliner Wine Trophy, γνωστό ως τον μεγαλύτερο διαγωνισμό κρασιού παγκοσμίως.
Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού
Η Οινοποιεία στην Ελλάδα
Η Ελλάδα είναι ένα από τα λίκνα της ευρωπαϊκής αμπελουργίας για πάνω από 3.000 χρόνια. Οι ελληνικοί αμπελώνες σήμερα εκτείνονται σε περίπου 70.000 στρέμματα για οινοποιήσιμα σταφύλια. Σε παραγωγή κατά προσέγγιση 3.500.000 εκατόλιτρων, εκ των οποίων το 60% είναι λευκά κρασιά. Οινοποιήσιμα, λέγονται τα σταφύλια, που είναι μικρότερα σε μέγεθος. Έχουν, όμως, μεγαλύτερη συγκέντρωση αρώματος και γεύσης.
Εκτός λοιπόν, από το θαυματουργό θα λέγαμε ελαιόλαδο, την φέτα, το γιαούρτι και τα όσπρια, η Ελλάδα διακρίνεται και για το κρασί της. Αυτό το χρυσαφένιο ή πορφυρό νέκταρ για το οποίο επίσης θα πρέπει να είμαστε περήφανοι. Από την αρχαιότητα κιόλας, το είχαν ξεχωρίσει ως κάτι, μαγικό! Ένα πολύτιμο υγρό που μόλις το πιείς αλλάζει η διάθεσή σου, γι’ αυτό και το τιμούσαν μέσω του Διονύσου. Τον οποίο λάτρευαν σαν τον θεό του γλεντιού και του κρασιού. Ανέκαθεν, το ελληνικό ταπεραμέντο ξεχύλιζε σαν το κρασί που έρρεε άφθονο!
Οι ποικιλίες σταφυλιού
Έχουμε την επιλογή μεταξύ λευκού, ροζέ ή κόκκινου σταφυλιού. Η Ελλάδα έχει μια εξαιρετική κληρονομιά γηγενών ποικιλιών αμπέλου. Αυτή τη στιγμή υπάρχουν περίπου 29 ονομασίες προέλευσης στη χώρα και υπάρχουν περισσότερες από 300 ποικιλίες σταφυλιού στη χώρα, συμπεριλαμβανομένων περίπου 200 αυτόχθονων, μερικές από τις οποίες χρονολογούνται από την αρχαία Ελλάδα.
Οι πιο διαδεδομένες λευκές ποικιλίες σταφυλιού είναι το Σαββατιανό , το Ασύρτικο και η Μαλαγουζιά με χρυσαφί και πράσινους τόνους.
Οι πιο γνωστές ποικιλίες ερυθρών σταφυλιών είναι το Αγιωργίτικο, το Μοσχοφίλερο ή ο Ροδίτης, μια ποικιλία με ροζ φλούδα. Το τελευταίο, δίνει ένα από τα πιο ντελικάτα κρασιά του Πελοποννησιακού αμπελώνα.
Αν και η ελληνική οινοποιητική παράδοση υπάρχει από την αρχή του χρόνου, μοναδικές νέες ποικιλίες σταφυλιού εξακολουθούν να ανακαλύπτονται. Αυτό, επειδή κρύβονται σε μια αυλή, σε έναν αμπελώνα οινοποιού κάπου σε ένα νησιωτικό χωριό στην Κάρπαθο ή την Κρήτη. Μπολιασμένα και περιποιημένα, παράγουν κρασιά που αξίζουν να τα δοκιμάσουν, μόνο και μόνο για τον μοναδικό τους χαρακτήρα. Ανάμεσα σε αυτές τις ποικιλίες σταφυλιού, βρίσκουμε το Vidiano και το Vilana ή Muscat de spina.
Μερικές οινοπαραγωγικές περιοχές
Όσον αφορά sστην παραγωγή κρασιού, η Ελλάδα χωρίζεται σε 5 περιοχές: Βόρεια Ελλάδα (που περιλαμβάνει Θράκη, Μακεδονία και Ήπειρο), Στερεά Ελλάδα και Αττική, Πελοπόννησο και Ιόνια Νησιά, Κρήτη και νησιά του Αιγαίου.
Στο επίκεντρο φέτος η Σάμος!
Ανάμεσα στα πιο γνωστά ελληνικά κρασιά, υπάρχουν και γλυκά κρασιά όπως αυτά της Σάμου. Η Σάμος είναι ένα ορεινό και καταπράσινο νησί που οφείλει το όνομά του στη φοινικική λέξη Sama που σημαίνει «υψόμετρο».
Το μοσχάτο Σάμου που παράγεται σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές, είναι λιαστό και ευεργετείται από τους ανέμους του Αιγαίου. Κυριαρχούν τα αρώματα της μαρμελάδας βερίκοκου και του ώριμου πεπονιού. Ταυτόχρονα, αφήνει στον ουρανίσκο την επίγευση από λευκόσαρκα φρούτα, καραμέλα και πινελιές λουλουδιών.
Πρόκειται για ένα νόστιμο κρασί, πολύ πλούσιο, αρωματικό και μεστό. Είναι ιδανικό για ένα απεριτίφ, με ένα πλατό που αποτελείται από πεπόνι, τυρί και αποξηραμένα φρούτα. Μπορείτε επίσης να το απολαύσετε με ελαφριά επιδόρπια όπως τάρτα μήλου ή λεμονιού.
Berliner Wine Trophy
Ο διαγωνισμός Berliner Wine Trophy έχει εδραιωθεί ως ένας από τους πιο σημαντικούς και καταξιωμένους διαγωνισμούς οίνου στον κόσμο.
Υποστηρίζεται από τον International Organisation of Vine and Wine για πάνω από δύο δεκαετίες. Είναι γνωστός για τα αυστηρά και αδιάβλητα κριτήριά του, κάνοντας ακόμη πιο σημαντική την κατάκτηση του Χρυσού Βραβείου από το Samos Vin Doux.
Η επιτυχία του Samos Vin Doux στο Berliner Wine Trophy αποτελεί ένδειξη της εξαιρετικής προσπάθειας και αφοσίωσης των ανθρώπων του Συνεταιρισμού της Σάμου. Οι ίδιοι, συνεχίζουν αγόγγυστα μια παράδοση ενενήντα ετών στην παραγωγή εξαιρετικών μοσχάτων κρασιών. Παράλληλα, εκμεταλλεύονται με τον καλύτερο δυνατό τρόπο το προσοδοφόρο έδαφος και το κλίμα του νησιού.
Τα κρασιά που παράγονται από τον Ενιαίο Οινοποιητικό Αγροτικό Συνεταιρισμό Σάμου είναι γλυκά, ημίξηρα και ξηρά.
Samos Vin Doux
Το Samos Vin Doux, ανήκει στην κατηγορία των Vins de Liqueurs και είναι το πιο δημοφιλές κρασί της Σάμου! Τόσο η όψη, όσο και η οσμή του είναι ιδιαίτερα ελκυστική, με ανοιχτόχρωμο χρυσαφί χρώμα και αρώματα μαρμελάδας βερίκοκου, υπερβολικά ώριμου πεπονιού και νύξεις καραμέλας βουτύρου να δεσπόζουν.
Ταιριάζει εξαιρετικά με: Γλυκά ταψιού, πλατό τυριών, πλατό φρούτων, τάρτες φρούτων και χειροποίητο παγωτό.

Η διάκριση για το υγρό χρυσάφι της Σάμου
Η βράβευση δεν αποτελεί απλώς μία ακόμη διάκριση για το οίνο αυτό, αλλά επιβεβαιώνει την ανώτερη ποιότητα και την ξεχωριστή γεύση που προσφέρει. Αποτελεί έναν φόρο τιμής στην ιστορική παράδοση και στη μοναδική ποιότητα των μοσχάτων της Σάμου.
Η διάκριση στο Berliner Wine Trophy, ενός διαγωνισμού με στρατηγική σημασία στον κόσμο του οίνου, αναδεικνύει τη σημασία και τα υψηλά στάνταρ ποιότητας του Samos Vin Doux.
Άλλες διακρίσεις
- Αναδείχθηκε ως ο «Καλύτερος Επιδόρπιος Οίνος» στον έγκριτο και αυστηρών κριτηρίων 24ο Διεθνή Διαγωνισμό «Thessaloniki Wine and Spirits Trophy». Με την σφραγίδα αξιοπιστίας του προέδρου της Επιτροπής, Μaster of Wine Kωνσταντίνου Λαζαράκη.
- Η γευσιγνωστική δοκιμή που πραγματοποιήθηκε στο Waitrose Λονδίνου από τον Andy Howard, διακεκριμένο Βρετανό Master of Wine, το κατέταξε ως «worth buying». Συγκεκριμένα, το άρθρο του Andy Howard φιλοξενήθηκε στο site της διεθνούς καταξιωμένης Αγγλίδας Master of Wine, Jancis Robinson. Το site αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα εργαλεία ενημέρωσης του παγκόσμιου οινικού κόσμου, ως βήμα αξιολόγησης των πιο φημισμένων κρασιών.
Είμαστε περήφανοι για κάθε διάκριση της χώρας μας και ευγνώμονες για το κλίμα και το υπέδαφος.
στην υγεια μασ