Σφακτηρία: Το μοναδικό και ξεχωριστό αξιοθέατο της Μεσσηνίας

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.

Βρισκόμαστε στην Πύλο που η ίδια θυμίζει νησί έτσι όπως είναι χτισμένη αμφιθεατρικά στον κόλπο του Ναβαρίνου κοιτάζοντας το Ιόνιο και προσφέροντας πανοραμική θέα.

Κοιτάζοντας τη θάλασσα, αδιαμφισβήτητα η Σφακτηρία είναι εκείνη που τραβάει όλα τα βλέμματα. Φυσικό οχυρό, που προστατεύει με ασφάλεια τον Όρμο του Ναβαρίνου από τους ανέμους του Ιονίου Πελάγους. Έχει έκταση 3,2 km2. και στενόμακρο σχήμα. Κατέχει στρατηγική θέση σ’ ένα από τα μεγαλύτερα φυσικά λιμάνια της Ελλάδας και ιδιαίτερα της Πελοποννήσου.

Είναι πανέμορφη σαν καρτ ποστάλ που ταξιδεύει το νου, αλλά θα σε ταξιδέψει και στην ιστορία. Προσελκύει φυσιολάτρες, περιπατητές και πεζοπορικούς συλλόγους. Το καλοκαίρι μπορείς να φτάσεις εκεί με καραβάκι που αναχωρεί από το λιμάνι της Πύλου. σφακτηρία μεσσηνίαΈνα από τα πιο μοναδικά σε φυσική ομορφιά αξιοθέατα της Μεσσηνίας που μπορεί να γίνει πόλος έλξης Ελλήνων αλλά και ξένων, αφού συνδέεται με τη Ναυμαχία του Nαβαρίνου, βρίσκεται πολύ κοντά στην αρχόντισσα Πύλο, στην τουριστική Γιάλοβα και στην Costa Navarino, προωθώντας τον τουρισμό αναψυχής.

H λέξη, σύμφωνα με μια ερμηνεία, προέρχεται από το ρήμα σφάζω (θυσιάζω), προφανώς γιατί εδώ θυσιάζονταν πολλά ζώα στον Ποσειδώνα, τον οποίο μάλιστα θεωρούσαν πατέρα του Nηλέα. Στην κλασική εποχή το νησί ονομάζεται και Σφαγία. Mια δεύτερη ερμηνεία συνδέει το όνομα Σφαγία με τη λέξη σφάκος (το φυτό ασφάκα).Εκτός από την ασφάκα σήμερα αφθονεί η κάπαρη και το κρίταμο: γνωστά χόρτα της θάλασσας και των βράχων με πολλαπλή δυνατότητα μαγειρικής αξιοποίησης και ενισχυτικά γεύσης. 

Είναι προστατευόμενη τοποθεσία του δικτύου Natura 2000 με κωδικό GR2550008, ως Ειδική Ζώνη Διατήρησης, από τον Οκτώβριο του 2010.  Η περιοχή είναι σημαντική ως σταθμός των διαχειμάζοντων και μεταναστευτικών ειδών: λευκοτσικνιάς, αργυροτσικνιάς, χαλκόκοτα, νεροχελίδονο, βαλτότρυγγας, λασπότρυγγας και γελογλάρονο. 

Διαβάστε περισσότερα στο eleftheriaonline.gr

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -