Ένα απλό και δροσιστικό σορμπέ λεμόνι με μόλις 4 υλικά, σερβίρεται ως ελαφρύ επιδόρπιο ή ενδιάμεσα σε ένα δείπνο. Η συνταγή αυτή θα ικανοποιήσει κάθε απαιτητικό ουρανίσκο.
Γράφει η Αθηνά Σκεπασιανού
Το σορμπέ είναι μια πιο ελαφριά εναλλακτική λύση στο παγωτό ή άλλα τυπικά επιδόρπια όπως κέικ ή αρτοσκευάσματα. Είναι επίσης μια απόλαυση φιλική προς τους vegan, καθώς εξ ορισμού το σορμπέ δεν έχει τίποτα άλλο εκτός από φρούτα, ζάχαρη και νερό.
Τα υλικά που θα χρειαστείτε (4-6 μερίδες):
- 250 γραμμάρια ζάχαρη
- Ξύσμα από 1 λεμόνι
- Xυμό από 2-3 λεμόνια
- 250 ml νερό
- Ξύσμα λεμονιού ή πορτοκαλιού για το σερβίρισμα ή φέτες από λεμόνι ή πορτοκάλι
Εκτέλεση:
Ζεσταίνουμε 250 ml νερό, τη ζάχαρη και τη φλούδα λεμονιού σε μια μέτρια κατσαρόλα, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Αφήνουμε το μείγμα να πάρει βράση, για περίπου 3 λεπτά, μέχρι να διαλυθεί η ζάχαρη. Σβήστε τη φωτιά και αφήστε το να κρυώσει. Αφαιρέστε τη φλούδα λεμονιού. Μετρήστε 100 ml χυμό λεμόνι και προσθέστε τα στο μείγμα ζάχαρης.
Αδειάστε το μείγμα σε ένα μπολ κατάψυξης και αφήστε το να παγώσει για 1 ώρα και 30 λεπτά. Στη συνέχεια, ανακατέψτε το παγωτό για να μην πιάσει κρυστάλλους. Αυτή τη διαδικασία πρέπει να την επαναλάβετε ανά μισή με 1 ώρα για περίπου 4 ώρες. Αυτό το κάνουμε, ώστε να μην έχει κρυστάλλους το παγωτό.
Μόλις περάσουν οι 4 ώρες, βγάζουμε το παγωτό λεμόνι από το ψυγείο και σερβίρουμε με φρέσκο ξύσμα από λεμόνι ή πορτοκάλι. Το πιο δροσερό και εύκολο παγωτό σορμπέ λεμόνι, είναι έτοιμο να το απολαύσετε!
Τρόπος αποθήκευσης και κατάψυξης
- Σερβίρεται καλύτερα μετά από δύο ώρες στην κατάψυξη.
- Θα διατηρηθεί για ένα μήνα σε αεροστεγές δοχείο στην κατάψυξη. Αφήστε το να ζεσταθεί για λίγα λεπτά στον πάγκο πριν το σερβίρετε.
Tips:
- Προαιρετικά μπορείτε να προσθέσετε λίγο αλκοόλ μέσα στο παγωτό πριν το βάλετε στην κατάψυξη. Το αλκοόλ βοηθάει το μείγμα να μην κρυσταλλώσει και να βγει πιο αφράτο και μαλακό. Στη συγκεκριμένη συνταγή, ταιριάζει η βότκα αλλά και το ουίσκι. Ωστόσο, δεν είναι αναγκαίο.
- Για ένα πιο τραγανό αποτέλεσμα δεν έχτε παρά να προσθέστε μερικούς ξηρούς καρπούς.
- Εάν επιθυμείτε μία γρανίτα λεμόνι, χτυπηστε στο μπλέντερ το παραπάνω μείγμα μαζί με πάγο ή παγάκια. Μέσα σε 2 λεπτά θα έχετε μία δροσερή γρανίτα λεμόνι!
Διαβάστε επίσης: