Το χρυσό κοκαλάκι μαλλιών μιας γυναίκας ηλικίας 3.800 ετών

Μάρκος Σεφερλής - Ακυβέρνητο καράβι η πατρίδα μας

Δείτε επίσης

Κατερίνα Ματέρη
Κατερίνα Ματέρη
Γεννήθηκα το 1997 στην Αθήνα αλλά η μεγάλη μου αγάπη είναι το νησί μου, η Κεφαλονιά. Όταν ήμουν μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, μετά δασκάλα, μετά στρατιωτική ψυχολόγος. Αυτό που δεν είχα καταλάβει όμως ήταν ότι μου άρεσε η δημοσιογραφία και η επικοινωνία. Έτσι σπούδασα Επικοινωνία και ΜΜΕ. Μου αρέσει να περπατάω και να ανακαλύπτω γραφικά σοκάκια και μαγαζιά, λατρεύω τα ταξίδια και κρατάω για ενθύμιο εισιτήρια και αποδείξεις απο κάθε προορισμό και ξοδεύω περισσότερα λεφτά από όσα έχω σε βιβλία και σουβενίρ.
Το χρυσό κοκαλάκι που βρέθηκε σε ένα τάφο της εποχής του Χαλκού στη Γερμανία προέρχεται από την Κορνουάλη και δείχνει το μεγάλο εμπορικό δίκτυο της εποχής.

Η χρυσή σπείρα που βρέθηκε στη νοτιοδυτική Γερμανία έχει κάνει ένα μακρύ ταξίδι όπως ανακάλυψαν οι ειδικοί αναλύοντας τη χημική σύνθεση του χρυσού. Προέρχεται πιθανώς από την Κορνουάλη, ταξίδεψε στη Γερμανία μέσω ενός τεράστιου εμπορικού δικτύου.

Η ανακάλυψη έγινε από μια ομάδα με επικεφαλής τον Raiko Krauss του Πανεπιστημίου του Tübingen ενώ ανέσκαπταν έναν τάφο ηλικίας 3.800 ετών από την εποχή του Χαλκού που ανήκε σε μια νεαρή γυναίκα που ήταν περίπου 20 ετών όταν πέθανε. Πιθανολογούν ότι μπορεί να τη φορούσε στα μαλλιά της. Οι ερευνητές δημοσίευσαν τα ευρήματά τους στο περιοδικό Praehistorische Zeitschrift στις 21 Μαΐου.

Σύμφωνα με την ανάλυση οι μεταλλουργοί επεξεργάστηκαν τη σπείρα από ένα κράμα χρυσού που περιείχε περίπου 20 τοις εκατό ασήμι, λιγότερο από 2 τοις εκατό χαλκό, και ίχνη από πλατίνα και κασσίτερο. Το χρυσό εύρημα από την περιοχή Tübingen είναι απόδειξη ότι οι δυτικές πολιτισμικές ομάδες από τη Βρετανία και τη Γαλλία απέκτησαν αυξανόμενη επιρροή στην κεντρική Ευρώπη κατά το πρώτο μισό της δεύτερης χιλιετίας π.Χ..

Η ομάδα των ερευνητών εικάζει ότι οι τεχνίτες της Εποχής του Χαλκού δημιούργησαν το μέταλλο από ένα φυσικό κράμα χρυσού που αποκτήθηκε από μέταλλο που βρέθηκε σε ποτάμια. Σύμφωνα με τη μελέτη, η σύνθεση του αντικειμένου δείχνει την πιθανή προέλευσή του κοντά στον ποταμό Carnon στην Κορνουάλη της Αγγλίας.

Η ιδιοκτήτρια αυτού του χρυσού αντικειμένου θάφτηκε μεταξύ 1850 και 1700 π.Χ. Η ομάδα εικάζει ότι ήταν ένα άτομο με υψηλή κοινωνική θέση, καθώς τέτοια πολύτιμα είδη πολυτελείας ήταν ασυνήθιστα κατά την εποχή του Χαλκού. Τα οστά της γυναίκας δεν έδειξαν στοιχεία τραυματισμού ή ασθένειας, επομένως οι ερευνητές δεν μπόρεσαν να προσδιορίσουν την αιτία θανάτου της, ενώ ο τάφος δεν περιείχε ταφικά αγαθά. Η ίδια η γυναίκα θάφτηκε σε εμβρυϊκή θέση, με το σώμα της να βλέπει νότια.

 Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

Ακολουθήστε την σελίδα μας Bestnews στο Facebook

Ακολουθήστε τις ειδήσεις του BestNews στο Google News

- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -
- Advertisement -

Ο Καιρός

- Advertisement -

Καιρός Αθήνα

Τελευταία Νέα

- Advertisement -

Σας ενδιαφέρουν

- Advertisement -